Voda bi morala biti zastonj. Za vse.

4.3.2016 / 06:08 6 komentarjev
Voda je v nas in okrog nas. Simbolizira očiščenje, plodnost, ponovno rojstvo. Zato ne bi smela biti povezana z dobičkom.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Šla sem po poti na vrh hriba. Ure in ure sem hodila. Naenkrat sem postala žejna. Tako žejna, da nisem mogla več naprej. Ustavila sem se pri potoku in se napila sveže koka-kole. 

Kaj je narobe s to zgodbo? Najprej: koka-kole se ne moreš napiti, ker te prav nič ne odžeja. Je dober mikser za cubo libre, to je pa tudi vse.

Potem: ko bo koka-kola zastonj, bo svet brez bank, avtomobilov, astronomskih cen za najem stanovanja in še česa. Skratka, tega čudeža ne bo.

In še: koka-kola nikoli ne bo tekla v potokih, ker se najbrž sploh ne začne kot tekočina — ker kdo bi vedel, kaj vse je zares v njej, recept je namreč skrbno varovana skrivnost —, temveč bolj verjetno kot nekakšen prah, ki ga potem pretvorijo v nekakšen sirup in šele potem v lepo embalirano gazirano pijačo, ki dela otroke hiperaktivne in odrasle naspidira z dozo kofeina, kadar toplih napitkov ni pri roki.

Kaj bo z vodo iz pipe?

Kako bi zgornja zgodba lahko postala popolna? Napila sem se kristalno čiste izvirske vode. Zastonj. V Sloveniji imamo srečo, da je to ponekod še mogoče. Toda vprašanje je, kako dolgo bo takšna voda še dostopna.

In kaj bo z vodo iz pipe? Hm, odvisno od tega, kje bomo. Po poročanju OECD se bodo do leta 2030 s pomanjkanjem pitne vode soočale že štiri miljarde ljudi.

Lahko preživimo brez hamburgerjev, brez bitcoinov, smart telefonov, iPadov in čigumijev — brez vode pa ne. Morala bi biti zastonj. Za vse. Absurdno se zdi že pakiranje vode v stekleničke, za katero se v baru ali gostilni plača toliko kot za sok. Vode iz pipe ponekod sploh ne strežejo, ker ni pitna — preveč klorirana, preveč bogsigavedi kaj —, ponekod pa zato, ker bi raje še malo zaslužili. Neumno se mi zdi podpirati gnusne korporacije na tak način, da kupujem ustekleničeno vodo, ki so jo zastonj izvrtali in napeljali v svoje cisterne. Da ne govorim o tem, da ponekod domačinom omejujejo dostop do nje, sami pa na veliko služijo s proizvodnjo in izvozom.

In potem?

Že zdaj moramo plačevati vodovodno napeljavo. Ampak če prav razumem, si lahko to skoraj vsak privošči — vsaj v primerjavi z zneski drugih položnic. Če vodne vire privatizirajo, pa lahko cena poskoči čez noč.

In potem? Bomo se tuširali samo še za praznike? Bomo se postrigli, ker bi bilo umivanje dolgih kodrov potratno? Za zadostno hidracijo bomo žvečili gumbe (ker proizvajajo slino)? Bomo metali cunje stran in kupovali ali šivali nove, namesto da bi jih prali? In to šele potem, ko bi bile tako umazane, da se nihče več ne bi hotel zadrževati v naši bližini? Bomo jedli samo še ribe in fižol in druge stvari iz konzerve, saj čiste vode za umivanje zelenjave ne bo? Pa za pomivanje tudi ne?

Sicer pa tudi vode za zalivanje ne bi bilo. Kdo ve, kakšne bodo podnebne razmere glede dežja in uporabe deževnice? Tako da nam ni treba skrbeti, kaj bo z zelenjavo.

Lahko preživimo brez hamburgerjev, brez bitcoinov, smart telefonov, iPadov in čigumijev — brez vode pa ne.

H₂O: neprofitno

Voda ne bi smela biti povezana z dobičkom. Prvič je preveč dragocena in pomembna, zato ji ne moremo določiti pravične cene. Drugič pa zato, ker si jo je nemogoče lastiti. Vsekakor je bila tu prej kot mi vsi. In četudi smo slučajno srečneži, ki živimo ob izviru, zato še ne moremo trditi, da je naš.

Voda je v nas in okrog nas. Simbolizira očiščenje, plodnost in ponovno rojstvo. Je ločnica med življenjem in smrtjo. Nadčasovni element, ki povezuje verovanja in znanost. Voda ima silno moč.  Spoštujmo in ohranjajmo jo. Sicer nas več ne bo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE