Čas je, da še enkrat razmislimo in znova postanemo jezni

14.2.2016 / 06:10 Komentiraj
Zakaj bi zaradi ohranjanja politične kulture odstopali na lokalnem nivoju, če se tega ne držijo niti na Gregorčičevi?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zgodba kranjskega župana Boštjana Trilarja, ki je pijan povzročil prometno nesrečo, poskušal s podkupnino prepričati soudeleženega voznika, naj molči oz. laže, se pred policisti po nesreči skrival v grmovju in jih nato žalil, bi se v vsaki normalni državi končala s takojšnjim odstopom.

Pred leti je denimo minister Gjerkeš vozil pijan, se opravičil in že naslednji dan odstopil. Normalna politična higiena — in posledica zavedanja, da delovanje v političnem prostoru ni mogoče s takšnim nahrbtnikom. Vsak drugačen poskus je v resnih državah obsojen na neverending medijski pogrom in politično osamitev, ki slej ko prej privede do politične paralize in odstopa.

Podpora ekscesu

A standardi žal padajo. Kaj je normalno in kaj ne, je že dolgo stvar sprotne politične matematike in/ali debate. Če župan ne premore zadosti politične morale, da bi zapustil stolček, mu odločitve ne smejo odpustiti mediji, še manj pa njegovi politični sopotniki in koalicijski partnerji. S tem namreč ne samo tolerirajo, temveč tudi podpirajo eksces prvega občinarja.

Logično

Županov odziv, da ostaja na vrhu kranjske občine, je v luči dogajanja na nacionalnem političnem parketu popolnoma logičen. Zakaj bi zaradi ohranjanja politične kulture odstopali na lokalnem nivoju, če se tega ne držijo niti na Gregorčičevi?

V zadnjih mesecih smo od tam prejeli jasna sporočila, da nepravilnosti, mahinacije in nezakonitosti lahko toleriramo, če gre za preživetje oz. interes vladajočih. Cerarjeve argumente, s katerimi je branil svojo odločitev, da obdrži Mramorja — “dela dobro, kesa se in opravičuje” —, je tokrat pač prevzel Trilar. Če svojega dela ne bodo opravili mediji, če svoje ne bo pristavila politika, predvsem stranke županove koalicije, je to nova realnost.

Nova realnost kadrovanja

Z novo realnostjo se zadnje mesece srečujemo tudi pri kadrovanju. Ljudje iz političnih ozadij — pod pokroviteljstvom ali vsaj z vednostjo Cerarja in njegovih najbližjih sodelavcev — vračajo svojim, kar jim dolgujejo. Kot je ugotovil že Sebastjan Jeretič, imamo impotentno vlado, odločitve pa sprejemajo krogi iz političnega ozadja in podzemlja. Uspeva jim vse, celo vrnitev odpisanih v vrhove DUTB, SDH in NLB. To so samo zadnji primeri, ki potrjujejo pravilo, da je v Sloveniji vse mogoče.

Medtem ko se vlada ukvarja z lastnim preživetjem in nizko javnomnenjsko podporo, ki ji že najeda legitimnost, old boysi delajo in skrbijo za svoje. Dejstvo, da se v javnomnenjskih raziskavah že ubadamo z iskanjem Cerarjevih naslednikov in povolilno aritmetiko, pa samo še dodatno dokazuje, da gre zares.

Kübler-Ross model

In javnost? Zdi se, da smo te nove standarde nekako sprejeli. Tako kot pri žalovanju, ko se najprej z zanikanjem in potem jezo na koncu sprijaznimo z izgubo (konkretno s smrtjo bližnjega), nas ob spremljanju prigod domače politike nič več ne vrže iz tira. Popolna sprijaznjenost.

Ob tem državljani niti ne razmišljamo več o vsebinskih spremembah in problemih, s katerimi se ubadamo. To je kvečjemu voda na mlin tej impotentni politiki in političnim ozadjem. Vsak teden, ko ne odjekne nova afera v podobi novega obraza s starimi grehi ali starega obraza z novim delovnim mestom, je že uspeh za vlado. Je sploh mogoče pasti nižje?

Če je sprijaznjenje (acceptance) v soočenju z neizbežnostjo smrti naravna stvar, pa je sprijaznjenost s takšnimi ekscesi kot nečim normalnim ali celo opravičljivim popolnoma nesprejemljiva v politični sferi.

Čas je, da še enkrat razmislimo in znova postanemo jezni. Samo tako lahko politični prostor očistimo nesnage, ki iz dneva v dan skrbi za nižanje standardov politike in posledično za nižji standard državljanov.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE