Ave, Berlinale!

11.2.2016 / 15:48 Komentiraj
Čeprav je samo 4°, je vzdušje mlačno. Vrste za karte so samo trimetrske. Morda je še prezgodaj. Toda nocoj bo šlo zares.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Danes zvečer bo v Berlinu otvoritev 66. Mednarodnega filmskega festivala Berlinale. Ko sem včeraj dopoldne šla v novinarsko središče, je tehnična ekipa na Potsdamer Platzu pred glavnim avditorijem Berlinale Palast že pripravljala vse potrebno za rdečo preprogo, preizkušala ozvočenje, postavljala luči, ki bodo zasijale nad zvezdami in zvezdicami filmskega sveta in tudi nad tistimi, ki se bodo s kupljenimi kartami ali z vabili imeli možnost sprehoditi na projekcije po rdeči preprogi.

Pred trgovskim središčem Arkaden so bili že parkirani tovornjaki s hrano, kjer vsako leto pod svetlečim napisom Street Food prodajajo jedi za lačna usta, ki med filmi nimajo časa predolgo posedati v restavracijah. Nekaj fotoreporterjev ter snemalcev je okrog filmskega trga snemalo vzdušje dan pred velikim začetkom.

4°, mlačno

A se mi zdi, da je letos nekam mlačno. Morda je bilo včeraj še prezgodaj in bo pravi Auftakt Berlinala možno začutiti šele danes — kljub padcu temperature na 4°. Tudi pred blagajnami so bile Warteschlangen kratke, samo tri metre pred vsako, kar se tretji dan predprodaje vstopnic ponavadi ne dogaja. Morda pa je letos večina kupila karte na spletu ali pa so stali v vrstah pred drugimi blagajnami. Kdo bi natančno vedel…

Uradna otvoritev bo ob 19:30 v Berlinale Palastu v rokah pooblaščenke zvezne vlade za kulturo in medije Monike Grütters, berlinskega župana Michaela Müllerja, direktorja festivala Dietra Kosslicka in predsednice žirije Meryl Streep. Predstavili bodo tudi člane obeh žirij, prireditev pa bo tudi letos vodila dolgoletna moderatorka, priljubljena komičarka in novinarka Anke Engelke.

Poleg znanih nemških filmskih ustvarjalcev in umetnikov kot so Wim WendersDaniel BrühlNina HossSebastian SchipperMeret BeckerIris BerbenChristian PetzoldHerbert Grönemeyer na rdečem tepihu pričakujejo tudi kar nekaj prominentnih zvezd otvoritvenega filma bratov Coen Ave, Cezar! (Hail, Caesar!) — Josha Brolina, Georgea Clooneyja, Aldena Ehrenreicha, Tildo Swinton in Channinga Tatuma, ki bo na sporedu po uradnem delu otvoritve.

Scarlett Johansson kot DeeAnna Moran v Ave, Cezarju! Joela in Ethana Coena. V Berlinu je nocoj ne bo. — [Fotografija: © Universal Studios.]

Ave, Cezar!

Brata Coen sta na Berlinalu gostovala že leta 1998 v tekmovalnem programu z udarno komedijo Veliki Lebowski, leta 2011 pa je bila njuna odštekana western drama Pravi pogum (True Grit) prav tako otvoritveni film.

Ave, Cezar! — v tekmovalnem programu izven konkurence — se dogaja v zgodnjih 50. letih, torej v zlati dobi Hollywooda, ko so filmski studii dosegali svoj vrhunec. V filmu z mednarodno zasedbo številnih filmskih zvezd, kot so Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Alden Ehrenreich, Jonah Hill, Channing Tatum in Frances McDormand, spremljamo moža, ki dela v zakulisju enega večjih hollywoodskih studiev in se mora vsak dan spoprijemati s številnimi problemi. A nekega dne si mora priznati, da obstajajo meje njegovih zmožnosti. Vse skupaj se kaj kmalu spremeni v veliko komedijo zmešnjav…

Glavna vloga: Josh Brolin kot Eddie Mannix v Ave, Cezarju! Joela in Ethana Coena. Nocoj bo na otvoritveni projekciji. — [Fotografija: © Universal Studios.]

George Clooney v vlogi Bairda Whitlocka (v vlogi Cezarja) v Ave, Cezarju! Joela in Ethana Coena. Nocoj bo na otvoritveni projekciji. — [Fotografija: © Universal Studios.]

Josh Brolin in Tilda Swinton kot Thora/Thessaly Thacker v Ave, Cezarju! Joela in Ethana Cohena. Oba bosta nocoj na projekciji. — [Fotografija: © Universal Studios.]

Brata Coen

Joel in Ethan Coen sta že 30 let eden bolj izstopajočih režijskih tandemov mednarodnega kina. Po prvencu Krvavo preprosto (Blood Simple, 1984) in naslednjih filmih — če omenim samo Millerjevo križišče (1990) in Bartona Finka (1991) — sta dobila oskarja za izvirni scenarij za Fargo (1996), leta 2007 pa kar tri (za najboljši prirejeni scenarij, najboljši film, najboljšo režijo) za film Ni dežele za starce (No Country for Old Men). Tudi njuni poznejši filmi — Preberi in zažgi (Burn After Reading, 2008), Zresni se (A Serious Man, 2009) in Llewyn Davis (Inside Llewyn Davis, 2013) — so bili uspešni tako pri mednarodnih kritikih kot pri gledalcih.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v četrtek, 11. februarja, na avtoričinem blogu pod naslovom Otvoritev 66.Berlinala – Hail, Caesar! (Ave, Cezar!). Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

Na dopoldanski tiskovni konferenci se je predstavila tudi žirija: predsednica Meryl Streep (levo) in člani (v smeri urinega kazalca): italijanska igralka Alba Rohrwacher, britanski igralec Clive Owen, poljska režiserka Małgorzata Szumowska, nemški igralec Lars Eidinger, francoska fotografinja Brigitte Lacombe, britanski kritik/urednik Sight & Sounda Nick James.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE