Ali lahko za božjo voljo ukinemo demokracijo?

28.1.2016 / 06:08 Komentiraj
Statistika viličaristov: Cerar z naskokom najbolj osovražen, Pahor najbolj priljubljen, Janša se drži. Kaj tu ne štima?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Javnomenjske raziskave so vedno bolj depresivno početje. Statistična opredelitev razpoloženja volilnega korpusa na koncu vedno ponudi nekaj totalno idiotskega.

Ne morem si pomagati, da si ob anketah ne bi poskušal volilnega telesa plastično predstavljati kot čvrsto entiteto, ki v svoji neokusni nedoslednosti naravnost uživa. Tako se mi pred očmi materializira zapit skladiščnik v svojih 50. letih, ki zraven vsakoletnega koledarja nagih bab že 30 let tuli, da bo kravatarskega direktorja jutri na gobec. Toda ta jutri seveda nikoli ne pride. 

Klinc gleda Gaussa in njegovo krivuljo!

Nazaj k statistiki viličarista: Cerar je ta teden z naskokom najbolj osovražen politik, Pahor pa najbolj priljubljen!? No, tudi Janši gre dobro.  A komu kaj ne štima?

Cerarjev psevdohaiku

Cerarja ne maramo, ker je omleden, mehek, neodločen, cagav, cmerav — ker je skratka vse drugo prej kot pa politik.

Pahorja pa narod dobesedno ljubi iz tega istega razloga. Ja, radi ga imamo, ker je vse drugo prej kot pa politik. Ker je Zaphod Beeblebrox: dvoglavi plejboj, pangalaktični postavljaški predsednik, ki počne vse, kar ni v opisu njegove funkcije.

Divja je nedoslednost zapitega volilnega korpusa. Divja.

Še več! Ko Cerar lansira svoj psevdohaiku o nejamravosti slovenstva in v bistvu izvede totalno pahorjanski manever, ga gladko izžvižgamo. Čeprav je s ponesrečeno posrečenim A4 pristopom v resnici dregnil v nacionalno bit. Kadar podobno metamfetaminsko pozitivo zarola Borči, mu vedno zaploskamo.

Če se Janez jutri odloči, da je bil Kopernik komunajzar, bo pojutrišnjem Sonce krožilo okrog Lepene.

Evropotočniki in Evropeterleti

Vloga, ki jo prevzameš z mandatom — vsaj kar zadeva emocije volivk in volivcev —, je v Sloveniji tradicionalno determinirana. Predsednik Republike je rezervoar pozitivnih čustev, predsednik vlade pa je na svetu za to, da se ga jebe. U zdravi mozak. Predsednika si vedno izvolimo z enim samim namenom: da ga čim manj kritično ljubimo! Celo dolgočasne karierne obsedence à la Türk smo ljubili s polnimi pljuči in iz vsega srca. Ker se tako spodobi in je prav.

Bolj smo sposobni ljubiti samo razne Evropotočnike in Evropeterlete, ki praktično sploh ne obstajajo in so samo eterična bruseljska slutnja. Bolj strastno kot predsednike, ki jim že ustavna kastracija moči nalaga pozo prvega šminkerja naroda.

Ljubezen do politika je obratnosorazmerna s potencialom njegove funkcije. Manjša ko je možnost, da neposredno vpliva na karkoli, raje ga imamo.

Fenomen Janez

Pahor v evroizgnanstvu bi lahko bil Slovensko politično božanstvo. Slovenska popolnost. Šele ko si dovolj daleč, da tvojih neumnosti ne vidimo dobro, te lahko malikuje referendumska večina.

Kaj pa fenomen Janez? V fantazmah kapilarno zabuhlega volilnega korpusa je večno zasidran bivši, sedanji in bodoči Janez: konstanta, dežurni špilferderber in edini človek z več križankarske samozavesti kot Wikipedia.

Lahko dol padeta internet in elektrika, lahko se póla razmagnetita in gre kompas v maloro, on bo tu za nas — pravičnik, čigar občutek za ideološko glajhšaltanje in preverjanje akterjev javne sfere se nikdar ne zmoti. Če se Janez jutri odloči, da je bil Kopernik komunajzar, bo pojutrišnjem Sonce krožilo okrog Lepene.

Janez je virus nedelujočega imunskega sistema, ki volilno telo okuži vsakič, ko razmere zahtevajo kamuflažni goreteks: vojna, lakota, poplave, kriza, Turek, begunec… Janeza ljubiš ali sovražiš — srednje poti ni. Dokler ne postane premier — a to so redke in posebne prilike, ki jim pritiče posebna obravnava.

Dotlej pa: dokler ima naš viličarski korpus Pahorja za ljubezen, Cerarja za bes in Janeza za ambivalenco, se nimamo česa bati. Vse bo stalo inu obstalo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE