Zlepa ali zgarda: (politična) matematika Hojs–Janševe nacionalne garde

26.1.2016 / 06:08 Komentiraj
25.000 uniform, parov škornjev, spodnjic. 25.000 kosov orožja, 30-krat toliko nabojev. 25 let pospešenega usposabljanja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Predlog SDS, da bi ustanovili nacionalno gardo s 25.000 mladeniči do 35 leta starosti, je zelo zanimiv in ga ni mogoče kar tako vreči skozi vrata. Ker se bo vrnil skozi okno. Skozi vsa okna, pravijo pobudniki — z njihovo zmago na naslednjih volitvah.

Pod predlog sta se podpisala dva bivša obrambna ministra, torej kvalificirani osebi, ki vesta, kako se stvari streže.

Najvidnejši kvaliteti, ki bosta določali izbor primernih oseb, sta domoljubje in prostovoljstvo. Ponavljam: do 35 let, domoljub, prostovoljec, verjetno moški.

Domoljubje bo merjeno z vprašanjem, kaj je največja vrednota osamosvojitve. Je pravilen odgovor to, da so nekateri dobili “svojo” državo, drugi pa smo mislili, da ustvarjamo “našo”?

Samostalnik moškega spola in spremstvo

Gardist je samostalnik moškega spola in zveni veličastno. Gardistka je oseba ženskega spola in je gardistu bolj za spremstvo.

Me sploh ne moti, če bodo ženske v enakem številu prostovoljno in z domoljubno pesmijo na ustih za frontno črto prale, likale in zvijale preveze, kuhale tople obroke za ranjence in tolažile pomoči potrebne. Zlahka si predstavljam to mogočno fresko, update Kosovske devojke — na Brežiškem polju.

Predvidevam, da bo nacionalna garda dobro oborožena. Kajti na drugi strani jim bo stala armada s telefoni, culami, otroki, ženskami, slabimi čevlji in v umazanih popotnih oblačilih, razen s strahom z ničimer do zob oborožena vojska migrantov, ki jih hrvaška stran, četudi samovšečna in ponosna na svoje zmogljivosti, ne bo zaustavila na hrvaško-srbski meji.

Narod? Nacija?

Narodna ali nacionalna garda? V čem je razlika med narodom in nacijo? Ali narodna garda izhaja iz naroda in je za narod, nacionalna pa iz nacije in je za nacijo?

Slovenski samostalnik je narod, kar pomeni, da si na-rojen v določeno jezikovno, kulturno in običajsko skupino, ki se prepoznava in dojema kot najširša skupnost, zmožna organiziranja v lastno državo.

Slovensko vprašanje je bilo v zgodovini narodno in ne nacionalno. Nacionalno je bil poskus, kako prevesti narodno v revolucionarno.

Povprašal sem SSKJ, kaj pravi o vprašanju: narodno gardo so ustanovili revolucionarji med francosko revolucijo, na slovenskem pa so v obrambo revolucije v času pomladi narodov stopile vaške straže.

Francoska beseda “garde” pomeni po slovensko “straža”. Žandarji so bili znani kot stražmojstri (glej Milčinskijeve Butalce), čeprav beseda — da ne bo pomote — prihaja iz francoske “gendarme” (“gens d’armes”), kar pomeni dobesedno možje z orožjem ali orožniki.

V samostojni državi smo že imeli idejo o finančni policiji, ki pa je zanesljivo ne bo vse dotlej, dokler “njihova” država deluje po načelu korupcije — ki je sistemska. Kako naj drugače razum dojame, da Luko Koper uničujemo v korist sosednjim pristaniščem? Kdo je dobil denar za to? Kdo ima interes? Narod prav gotovo ne.

Bi bila nacionalna garda, ki jo predlaga SDS, tudi tako simbolična kot ta emblem policijskega gardista? — [Ilustracija: Aloysius Patrimonio.]

Malo računanja

Nazaj domov:

Potrebnih bo 25.000 uniform, 25.000 parov škornjev, 25.000 pokrival. Pa vsaj 50.000 spodnjic in majic (v soboto se je treba preobleči). Pa 25.000 kosov orožja in 25.000-krat po vsaj 30 nabojev. In tako dalje in tako dalje.

Dejstvo je, da niti 7.000 stalnih, profesionalnih vojakov, ki imajo vsaj tri modele uniforme, ne moremo spodobno obleči. (Čeprav je tudi res, da si v mnogih profesionalnih vojskah opremo kupujejo vojaki sami — ampak imajo malo boljše plače.)

Še malo računanja:

Če bi nas zanimalo, ali so kandidati zdravi (fizično in psihično), bi po dosedanjih izkušnjah rabili vsaj 150.000 kandidatov oz. nabornikov, da bi jih na koncu izbrali teh 25.000.

Nadalje bi bilo teh 25.000 ljudi treba varnostno preveriti. Mednje bi se zlahka skril kak musliman ali celo slovenski bojevnik iz vrst ISIS. Ali SOVA in OVS zanesljivo vesta, kdo iz Slovenije je v ISIS? Ali vsaj koliko Ali Mustaf Al-Slovenijev bi lahko bilo v tamkajšnjem balkanskem bataljonu?

Usposabljanje

Prostovoljce bo kljub domoljubnemu čustvovanju treba vojaško usposobiti.

Že Džingiskan je ugotovil, da je deset število, ki se najbolj obnese, zato je tudi usposabljanje od nekdaj zaupano desetarjem.

Še malo matematike: Če bi hoteli usposobiti 900 gardistov na leto — in sicer v treh skupinah po 300 — in če bi usposabljanje trajalo tri mesece, potem potrebujemo 30 desetarjev in 330 postelj.

S takšnim tempom bi usposabljanje trajalo — če bi ga malo pospešili — več kot 25 let. Če pa se vam to zdi dolgo, bo potrebnih veliko več desetarjev, postelj, odej, blazin, kuharjev in žlic. Nad desetarji pa so seveda še naddesetarji in tako naprej do generalov.

Toliko o matematičnem vidiku nacionalne garde.

DVSR

Jeseni 2012 je bil sprejet nacionalni dokument z naslovom Doktrina vojaške strateške rezerve (DVSR). Minister za obrambo je bil Aleš Hojs, vlado je vodil Janez Janša — dokument pa na 30 straneh natančno določa usmeritve za razvoj rezervne sestave, ki bi po potrebi okrepila zmogljivosti Slovenske vojske skozi sistem ustreznega izbora in usposabljanja in z zagotavljanjem materialnih in tehničnih sredstev iz neoperativnih zalog — torej tistih, ki jih profesionalna vojska zdaj ne uporablja, so pa uporabna.

Pripravljalci dokumenta so predvidevali, da lahko nastanejo okoliščine, ko bo država potrebovala okrepljeno vojaško moč bodisi zaradi zagotavljanja obrambe in varnosti nacionalnega teritorija ali pa zaradi povečanih potreb v zavezništvu.

Pragmatizem pripravljavcev je bil daljnoviden, ga je pa v veliki meri onemogočal odpor nekaterih generalov, ki je včasih mejil na posmeh.

Strokovna nevednost

Le zakaj sta tedanji obrambni minister in premier zdaj pozabila na svoj dokument? Bi kateri od generalov, ki so zavirali uresničevanje doktrine, rad postal načelnik štaba nacionalne garde?

Recimo, da je bil ta general — tako kot mnogi slovenski častniki — došolan v ZDA. Tam imajo nacionalno gardo, s katero SV sodeluje že dolgo, čeprav gre za dva različna koncepta: slovensko profesionalno vojsko in ameriško domoljubno, prostovoljno.

Le zakaj politika, ki sta daljnega leta 2002 podpirala ukinitev naborniškega sistema, zdaj zagovarjata prostovoljstvo, številčnejše od profesionalne SV? Le zakaj Janša in Hojs nista potegnila iz pozabe DVSR in preprosto vprašala vlado, zakaj je ne uresničuje? Razen strokovne nevednosti bi vlada težko našla kak pameten argument.

Kaj pravi na to vrhovni poveljnik?

Zgodba z nacionalno gardo ima še dodaten, nič manj pomemben element: kakšno je glede tega stališče predsednika Republike, vrhovnega poveljnika? Ali podpira sprejeto Doktrino ali pa se nagiba k fantomski vojski ene ali dveh političnih strank? Nima stališča ali se stališču izogiba (čeprav bi ga moral imeti)? Je legalist, ki spoštuje strateške dokumente države, ki ji predseduje, ali pa mu je bolj pri srcu populizem slovenske politike, ki na ozadju EU groze pred migranti kuje svoj nacionalni in nacionalistični dobiček?

To niso nedolžna vprašanja. V zreli državi bi bili politiki dolžni odgovoriti. Tudi v naši — če bi bila “naša” in ne “njihova”.

Nekdo je vprašal, ali res potrebujemo ukrajinizacijo Slovenije. In kdo si od tega obeta največji dobiček?

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE