Stalna pripravljenost na univerzi ni prepovedana. Torej je dovoljena.

14.1.2016 / 06:08 Komentiraj
Vsi študirajo zakone in pravila zato, da jih lahko zaobidejo. Ne samo univerze. Vsi. Povsod. Slovenski nacionalni šport.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Dodatki za stalno pripravljenost, ki so si jih nekateri profesorji izplačevali na Univerzi v Ljubljani — morda pa tudi kje drugje —, so škandal. To je jasno. Kot je jasno, da morajo tisti, ki so se samonagrajevali, za to odgovarjati.

Še bolj jasno je, da bi morala finančni minister in ministrica za šolstvo odstopiti. Kar seveda ne bosta. In če ne bosta, bi ju moral razrešiti Cerar. Česar pa očitno nima namena storiti. Kljub svojim govorancam o novi morali. Ki očitno mora veljati za navadne državljane. Tiste z davčnimi blagajnami. In brez.

Za ministre to ne velja. Še posebej, če bodo prigrabljeni denar vrnili. V obrokih. In še posebej, če so se izkazali za koristne v drugih zadevah.

Če so bili nagrajeni kot najboljši ministri, pa sploh ne. Nagrade namreč odvračajo odgovornost. Nagrada opravičuje vse. Tudi nepoštenost.

Za nepoštenost gre

Ker za nepoštenost gre. In to ne za tisto nepoštenost — kot je nakladala ministrica za šolstvo na TV —, ki se je nihče ni zavedal. Ki je bila nekak stranski učinek tega, da so vsi ravnali po pravilih. V skladu z zakoni.

Predolgo že delam na slovenskih univerzah, da bi to verjela. Pa ne zato, ker osebno poznam ministrico za šolstvo. Ali finančnega ministra. Ampak zato, ker vem, kakšen duh preveva slovenske univerze.

Cerarjevo govoričenje o novi morali očitno velja za navadne državljane. Tiste z davčnimi blagajnami. In brez. Za ministre pa ne velja. Še posebej, če bodo prigrabljeni denar vrnili. Če so bili nagrajeni kot najboljši ministri, pa sploh ne.

Samonagrajevanje

Samonagrajevanje za stalno pripravljenost je le ena od realizacij tega duha. Na slovenskih univerzah drugih in drugačnih kar mrgoli. Le da tega doslej še ni nihče opazil. Kot ni opazil niti tega duha. Ki se mu reče martin-krpanstvo.

Če na kratko razložim, kaj z martin-krpanstvom mislim: gre za logiko socialnega vedenja, ki jo pooseblja eden najbolj cenjenih slovenskih literarnih junakov, utelešenje pravega Slovenca — Martin Krpan. Jedro njegove socialne logike je skrb za lastno preživetje oz. njegovo izboljšanje. Z vsemi sredstvi. S kršenjem zakonov. S preigravanjem socialnih pravil. S prikrojevanjem socialnih pravil lastnim potrebam. In z nezakonitim delovanjem.

Preprosto prebrisani profesorji: simply clever po slovensko

Martin Krpan je bil švercer. Švercal je orožje. Kresilno gobo. Ne toliko sol. Bil je prebrisan in je okrog prinašal zakone. Cesarja. Dunaj. Brdavsa. In sploh vse. Bravo! To je ta junak, model uspešnega socialnega vedenja. In ga vsi slavimo. Od malega. Do odraslosti.

V odraslosti očitno tudi tako, da ga posnemajo. Vsaj nekateri. Tisti, ki okrog prinašajo zakone in državo — še posebej, če to izboljša njihovo preživetje —, vidijo same sebe v pozitivni luči. Kot preprosto prebrisane. Sposobne. Ipd.

Tako so se videli tudi univerzitetniki, ki so izigrali socialna pravila tako, da so izboljšali lastno preživetje: namreč s samonagrajevanjem za stalno pripravljenost.

Poskrbeti zase, ne za družbo

Ni šlo za slučaj. Ali za to, da niso vedeli, kaj počnejo. Vedeli so zelo dobro. In ob tem prakticirali ideal slovenskega socialnega vedenja. Tako kot so zelo dobro vedeli, kakšna so pravila. Prej so jih natančno preštudirali. Premislili, kaj in kako narediti, da jih nihče ne bo mogel obtožiti. Ker v resnici ne delaš nič protizakonitega.

Saj: kar z zakonom ni prepovedano, je dovoljeno. In stalna pripravljenost na univerzi ni prepovedana z zakonom. Torej je dovoljena.

Bergantovo vprašanje v Odmevih (7.1.2016, 14:39), kaj si je mislila tako pametna dama, kot je ministrica za šolstvo, ko je dobivala dodatke, je bilo sicer na mestu. Ampak je zgrešilo bistvo.

Bistvo pa je v tem, da na univerzah — tako kot v vsej Sloveniji — zavestno študirajo pravila in zakone samo zato, da ugotovijo, kako bi jih zaobšli na način, ki ni kazniv. In ki izboljša lastno preživetje. To delajo vsi. Bolnice. Zavodi. Zavarovalnice. Založbe. Lastniki. Uredniki. Šefi. Vsi. To je slovenski nacionalni šport.

Vsi, ki v tem sodelujejo, so spoštovani. Tiste, ki v tem zaradi moralnih zadržkov ne sodelujemo, pa imajo za idiote, ki ne znamo poskrbeti zase. Cilj socialnega delovanja po slovensko je namreč čim bolj dobro poskrbeti zase. Ne za družbo.

Vsi, ki v tem sodelujejo, so spoštovani. Tiste, ki v tem zaradi moralnih zadržkov ne sodelujemo, pa imajo za idiote, ki ne znamo poskrbeti zase. Cilj socialnega delovanja po slovensko je namreč čim bolj dobro poskrbeti zase. Ne za družbo.​

Kam so šli prijatelji in znanci?

Samonagrajevanje za stalno pripravljenost torej ni izjema. Niti na univerzah. Niti v slovenski družbi. Je le ena od manifestacij socialne logike, ki preveva slovensko družbo.

Na univerzah je, združena s koncentracijo inteligence in kalkulativnim umom — ki ga slovenske univerze častijo vsaj zadnjih 15 let — prinesla ne samo samonagrajevanje za stalno pripravljenost. Ampak še vrsto drugih praks. Ki so vse, neglede na drugačen videz, v resnici namenjene temu, da tisti, ki imajo moč in položaj, izboljšujejo svoje preživetje. Tako potekajo habilitacije. Tako funkcionirajo razpisi za projekte. Tako na univerzah zaposlujejo. Tako delujejo tisti, ki prevzemajo vodilne funkcije. In ki ob prevzemu teh funkcij jasno povedo, da bodo zdaj naredili nekaj dobrega zase. Nato morda tudi še za druge.

Skratka, po vseh desetletjih dela na slovenskih univerzah mi gre na bruhanje. In kar je najhuje: z leti sem izgubila vse prijatelje in znance, za katere sem menila, da so pošteni. Vsi, brez izjeme, so se izkazali za posameznike, ki prakticirajo martin-krpanstvo. To pa je nekaj, s čimer ne morem prijateljevati. Nekaj, česar ne morem ceniti. Čeprav ga lahko razložim.

Po desetletjih dela na slovenskih univerzah mi gre na bruhanje. In kar je najhuje: z leti sem izgubila vse prijatelje in znance, za katere sem menila, da so pošteni. Vsi, brez izjeme, so se izkazali za posameznike, ki prakticirajo martin-krpanstvo.
FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE