Najlepše je smučati v dvoje: Nasveti za low budget smučarijo

12.1.2016 / 06:06 Komentiraj
Otroci uživajo tudi na skromnih terenih. Midva pa medtem stojiva ob vznožju, pijeva kuhano vino in čakava toplejše čase.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko nastopi januar, najprej pomislim, da gremo tudi letos na morje. Opolnoči pa nazdravim dejstvu, da smo poletju bližje kot lani.

Zima ni zame. Razen kadar lahko smučam — kar pa na žalost počnem redko.

V tem trenutku je na našem hodniku kup mokrih cunj. V njih so se šli moji sinovi za hišo ves popoldan zimske radosti. Do zjutraj jih je treba posušiti, da se jih bodo lahko šli spet jutri. Ni rečeno, da je na kupu parno število rokavic, niti da so domov prinesli vse kape, ki so jih imeli prej. Vsak dan preštevam in kombiniram.

Tako je tudi, ko gremo smučat. Smučarske krame je veliko, pa še ničesar ne smeš pozabiti. Imamo približno 50 različnih stvari, ki jih je treba zbasati v avto, jih navleči nase in poskrbeti, da se v njih znajdejo tudi otroci. Da o sendvičih, termoskah s čajem in rezervnih gatah niti ne govorim. Pakiranje je stres, ampak še nekako gre, ker je smučanje skoraj edina zimska aktivnost, ki mi je všeč.

Smučanje je naš šport

V naši družini vsi radi smučamo. Tega ne bi mogli reči za noben drug šport. Zato se trudimo gojiti vsaj tega edinega — čeprav imamo z njim kar nekaj težav.  

Smučanja se je treba naučiti. Če upoštevaš število otrok in različne starosti, se učenje lahko vleče v nedogled. Pri nas je trajalo več kot deset let, da se lahko končno skupaj spravimo na isti hrib in se brez pretresov vsi skupaj spustimo v dolino.

Najlepše je v dvoje

Neglede na zimsko družinsko idilo pa je smučati še vedno najlepše v dvoje. Klinc gleda naraščaj. Saj oni imajo še celo vrsto zimskih radosti, jaz pa imam samo eno. Raje dan na smučišču kot dejt kjerkoli drugje. Zunaj si in športaš, na sedežnici pa lahko v miru tudi kakšno rečeš. Sploh če te medtem ne skrbi, kako se bodo z nje spravili tvoji otroci.

Pozimi ni lepšega od sončnega dneva, ko mularijo navsezgodaj strpava v institucije, midva greva pa na smučišče namesto v službo.

Tečaj angleščine ne, smučarski pa ja

Je pa res, da imajo otroci v zadnjih desetih letih za sabo precej več smučarskih dni kot midva. Nikoli jih nisva vpisala v tečaj angleščine, v smučarskega pa vsako leto, odkar so bili stari tri leta. Tudi letos grejo za pet dni na Pohorje, midva pa upava, da medtem vsaj enkrat v Avstrijo.

Saj bi šli večkrat skupaj, ampak smučarija za petčlansko družino stane celo premoženje. Ko enkrat nakopičiš vso smučarsko opremo, si šele na začetku. En sam samcat dan smučanja čez mejo stane slabih 300€. Če gremo na katero od domačih smučišč, pa dobrih 100€. Da o tedenskih smučarskih počitnicah kjerkoli že sploh ne govorim.

Low budget smučarija

Očitno bomo letos prakticirali low budget smučarijo. To je sicer bolj za otroke, ampak bolje kot nič. Že od začetka decembra smo na lovu za majhnimi smučišči čim bližje Ljubljani, ki premorejo vsaj eno vlečnico in obratujejo popoldan tudi med tednom.

Včasih je bilo takšnih smučišč po Sloveniji veliko več, ker je bilo zanje lažje pridobiti papirje. Tudi tu nas bremza birokracija. 

Kljub temu smo do sedaj smo našli dve smučišči:

  • Šentjošt nad Horjulom. Ima dve vlečnici, kup prostovoljcev, ki skrbijo za smučišče, in kuhano vino, ki je boljše od tistega z ljubljanskih štantov. Dnevna karta za otroka stane 6€, popoldanska pa 4€. Z otroško smučarsko opremo za izposojo so dobro založeni. Imajo reflektorje za nočno smuko in od letošnje sezone celo snežni top. Iz Ljubljane si tam v dobre pol ure.
  • Rudno pri Železnikih. Upravlja ga športno društvo Buldožerji in je malo bolj pro. Do tja je iz Ljubljane slabo uro. Imajo smučarsko šolo, svoj pokal in 300 metrov dolgo, precej strmo progo, ki je v celoti osvetljena za nočno smuko. Smučarska karta za otroke stane 6€, za odrasle pa 7,50€. Zraven smučišča se lahko tudi sankaš ali tečeš na smučeh.

Otroci uživajo tudi na bolj skromnih terenih. Midva pa medtem stojiva ob vznožju smučišča, pijeva tisto kuhano vino in čakava na toplejše čase.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE