Kaj je resnica? Fenomenologija policijske stavke

12.1.2016 / 06:08 Komentiraj
Nepotizem, pripadnost stranki veljata tudi v policiji. Kariernega sistema ni več. Zato sindikat komunicira tako zmedeno.
NAROČI SE PRIJAVI SE

“Kaj je resnica?” — To je vprašanje, ki ga je v Janezovem evangeliju (Jn 18,38) Pilat postavil Jezusu. To je temeljno vprašanje, ki si ga moramo postavljati znova in znova. Kajti resnica je očem skrita, čeprav deluje in ni brezpogojno samo dobra ali samo slaba. Resnica je muhasta in je zdaj to, zdaj pa nekaj drugega. Kot jo kdo vidi, občuti ali zmore razložiti.

Tudi pri zelo preprostih dogodkih kot je recimo policijska stavka.

Takole je bilo to nedeljo, 10.1.2016: prijatelju, ki je doma na Reki, ni uspelo po internetu v Zagrebu kupiti avtobusne vozovnice do Budimpešte, zato me je prosil, naj mu jo kupim v Ljubljani za avtobus ob 15:00. Rečeno, storjeno.

Dan prej sem mu sporočil, da policijske stavke na meji — po poročanju nekaterih medijev — na srečo ne bo. Brez posebnih težav se je čez mejni prehod Jelšane pripeljal z Reke v Ljubljano celo nekaj minut pred pričakovano uro. Šest potnikov in voznik.

3 do 5 ur gor ali dol

Natanko ob 14:45 sva bila na avtobusni postaji v Ljubljani, kjer je pri postajališču št. 1 že čakalo nekaj potnikov s kovčki. Mimogrede sem slišal, da se pogovarjajo, da niso razumeli, ali avtobus za Budimpešto, ki prihaja iz Zagreba, zamuja tri ure ali da se bodo vozili do Budimpešte tri ure dlje? Ponovno čez Zagreb. Povprašal sem prometnico. Ta mi je povedala, da vsi avtobusi iz zagrebške smeri zamujajo od tri do pet ur in da ne more napovedati prihoda. Vse, kar lahko priporoči, je to, da potniki čakajo.

Policijska stavka? Kaj je resnica?

Kaj je novica?

Sporočilo 6. januarja na straneh MMC:

“Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je sicer dejal, da se bodo o novih stavkovnih ukrepih še pogovorili. Po neuradnih informacijah, pa naj bi policisti v nedeljo in ponedeljek izvajali poostreno kontrolo na mejnih prehodih Gruškovje, Dragonja in Obrežje. To najverjetneje pomeni daljše zastoje na mejnih prehodih.”

“Policisti v času stavke izvajajo le nujne naloge, opredeljene v zakonodaji. V izjavi za javnost,  so se državljanom tudi vnaprej opravičili za morebitne nevšečnosti, a kot sami pravijo, druge izbire nimajo.”

“Policisti sicer zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih. Med njimi je 35-odstotno povišanje plač in izplačilo presežnih ur. Zahtevajo pa tudi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočila varno delo.”

Novica na 24ur.com 10. januarja:

“Na mejnih prehodih s Hrvaško danes ne bo zaostrovanja stavkovnih ukrepov, je v imenu Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije sporočil stavkovni odbor. Na omenjenih prehodih sicer danes, predvsem zaradi vračanja počitnikarjev v domovino ali na zahod Evrope, beležijo povečan promet pri vstopu in izstopu iz države. Policijski stavkovni odbor je še sporočil, da policisti in zaposleni na ministrstvu za notranje zadeve do preklica še vedno nadaljujejo s stavko.”

Res je, da ste za to delo slabo plačani, ampak tako so plačani vsi uradniki. Obstaja lestvica uradniških poklicev. Glede na izobrazbo in vse drugo sodite v ustrezen razred oz. razrede.

Ališič : Policija, Avstrija : Slovenija

Avtobus je iz Ljubljane odpeljal ob 17:18, torej 2 uri in 18 minut pozneje kot po voznem redu. To je resnica. Kaj pa stavka? So zaostrili ukrepe? Ali pa so bili zastoji normalen, pričakovan dogodek 10. januarja — tako kot kot vsako leto, ko se pol Balkana seli nazaj na delovna mesta v Avstrijo, Švico, Nemčijo, Francijo, Belgijo? Pregledal sem vse dosegljive medije na internetu in prebral neizmerno število komentarjev. Približno 10% jih je bilo v podporo stavki, drugi pa so napisali, kar jim je pač prišlo na misel. Če komentator nima velikih misli, potem ima seveda pritlikave.

Poglejmo zadevo drugače: dejstvo je, da policisti stavkajo in da tekst Mirana Ališiča na Fokuspokusu, v kateri je matematično, statistično natančno primerjal avstrijsko in slovensko policijo in z empirično razlago utemeljeval, da imamo 2000 policistov preveč, ni naletela na resen odziv v drugih medijih — kaj šele v vladi.

Primerjava ni argument v korist policistom, ki po poročanju MMC pričakujejo 35-% povišanje plač, izplačilo presežnih ur ter varno delovno in zaščitno opremo. Mediji že lep čas kažejo razmetan parket, sesute stole in uničeno notranjost vozil. Ni več vzdrževalcev?

Dejstvo je tudi, da poleg množičnih nasilnih demonstracij ni bolj primernega trenutka za postavljanje zahtev vladi kot so migranti. Na srečo stavkajočih ubežne duše še vedno prihajajo in bodo še. Morda bodo šle naprej, morda jim bomo morali ponuditi (začasno) bivališče pri nas.

Odnos javnosti

Negativen odnos javnosti si naj policisti in sindikati kar pripišejo — in seveda MNZ in vlada.

Prvič, edini nadzor prometa je ugotavljanje prehitre vožnje in ustavljanje voznikov, ki telefonirajo med vožnjo. Drugič, če vsevprek groziš — recimo: “da [bomo] glede na odnos vlade do [nas] žal prisiljeni izvesti tudi ukrepe, ki jih [bodo] občutili vsi državljani” —, je razumljivo, da naklonjenost državljanov, že tako ali tako prikrajšanih za dosedanjo raven varnosti, po več kot mesecu dni stavke pada. In še: “Vlada se ne zaveda, da vzdrževanje varnosti temelji v pretežnem delu na samoiniciativnosti, ta pa je pogojena z zadovoljstvom slehernega policista.”

Kot da so humanitarni delavci.

Dokaz, da bi morali bolj premišljeno komunicirati z javnostjo, pa je tudi njihova grožnja, da nas bodo vzeli za talce — ker kaj pa je to drugega? —, ko bodo v nedeljo [10.1.] neuradno začeli izvajati poostrene kontrole na treh mejnih prehodih.

Delovne migracije

Skratka: ob vseh stotisočih beguncih, migrantih ali kakorkoli že jih imenujemo, niso opravljali kontrole, ob običajnih tranzitnih potnikih z otroki, domačimi priboljški, nosečimi ženami, ki so že devet ur čakali na srbsko-hrvaški meji, pa jo bodo celo poostrili? Je torej namig, da nam bo Angela Merkel vrnila 140.000 beguncev, utemeljen, ker niso bili ustrezno evidentirani? 

Meja je vaša skrb, policisti, ne skrb vojakov in gasilcev. Če se ti ljudje znajdejo v Sloveniji, potem ste slabo opravili delo.

Res je, da ste za to delo slabo plačani, ampak tako so plačani vsi uradniki. Obstaja lestvica uradniških poklicev. Glede na izobrazbo in vse drugo sodite v ustrezen razred oz. razrede. Tudi varnostniki v varnostnih podjetjih so slabo plačani, pa ne opazimo množične migracije policistov med zasebne varnostnike.

Pred leti se je dogajalo, da so imeli nekaj časa boljše plače vojaki in so policisti prehajali med vojake. Potem so bili policisti bolje plačani in so med njih prehajali vojaki. Zdaj so eni in drugi plačani tako kot pač so.

Še enkrat: reciklaža države

Javno upravo je treba reformirati odspodaj navzgor in odzgoraj navzdol. Tista vlada, ki se bo tega lotila, bo na dobri poti, da reciklira državo: vse do nivoja oddelka imenujejo vodje po kriteriju pripadnosti pravi stranki, nepotizma, tovarišije. Kariernega sistema ni več.

Skratka: strokovnosti v javni upravi, kamor sodijo tudi policisti, ni več, zato je komuniciranje sindikatov med stavko tako zmedeno. Primerno zmedeno.

Kaj je resnica, Janez, Janez evangelist?

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE