Lenča Ferenčak, elle ne regrette rien…

9.1.2016 / 06:10 Komentiraj
Lenča mi je večkrat rekla, da noče v nebesa, ker tam ni nikogar, ki ga pozna. Bojim se, da ji tudi v pekel ne bo uspelo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko se spomnim, da sem Lenčo Ferenčak poznal komaj kakšno leto dni, me preseneti občutek, ki mi govori nasprotno: zdi se mi namreč, da sem jo poznal od nekdaj. 

Pri biologiji so nas naučili, da pripadamo vrsti homo sapiens. Da med nami obstajajo razlike, smo se nekateri zavedali že kmalu. Nekateri že pred tisto uro biologije v osnovni šoli. In med te drugačne sapiense zagotovo spada tudi Lenča.

Še pri datumu smrti je bila posebna: umrla je na božični večer, pokopana pa je bila na silvestrovo…

Imel sem to žalostno srečo, da sem posnel film, v katerem je odigrala svojo zadnjo vlogo. Vlogo, v kateri je tako še zadnjič veličastno zavihtela svojo marelo. Nanjo se je opirala tudi takrat, ko padavine niso bile napovedane in s katero bi jo lahko kakšen “parveni” komot fasal po glavi. Vlogo, v kateri se na koncu odpravi umret.

Lenča mi je večkrat rekla, da noče v nebesa, ker tam ni nikogar, ki ga pozna. — [Fotografija: Planet.Siol.]

To je to

Te dni je točno eno leto, odkar smo snemali njene ključne scene. Spomnim se ledenih januarskih noči in najinega srkanja underbergov v po urinu smrdečem avtodomu, v katerem sva se grela med pavzami.

Spomnim se njenih absolutno nedostojnih zgodb iz “Raufanka”, kot so nekoč rekli baru v Nebotičniku. Včasih so bile malo neverjetne, ampak želel sem si, da bi bile resnične.

In spomnim se trenutka, ko sem ji pokazal zadnjo verzijo filma. Spogledala sva se in brez velikih besed enostavno rekla: “To je to.” Tako enostavno in tako obvezujoče.

Med peklom in vicami

Lenča mi je večkrat rekla, da noče v nebesa, ker tam ni nikogar, ki ga pozna.

Bojim pa se, da ji tudi v pekel ne bo uspelo. Prepričan sem, da bo nekje med peklom in vicami naredila svoj “Raufank”, v katerem bodo vsi, s katerimi je rada žurala, in v katerem bi si z veseljem rezerviral mizo, ko bo prišel moj čas…

Ji pa zavidam zadnji kader, ki ga je posnela in v katerem obrnjena s hrbtom zavrti svojo marelo — kot da bi brez besed rekla: “Je ne regrette rien”.

Verjetno pa bi ji bilo všeč, če bi ji za zadnji pozdrav povedal verz skupine Vještice, ki je seveda popolnoma neprimeren za takšen trenutek: “Daj da se smijem od smijeha, mi smo totalno drukčiji od drugih”.


Kratki film Dva ena režiserja Petra Bratuše bo na sporedu TV Slovenija 7. februarja 2016.

Režiser in soscenarist Peter Bratuša med snemanjem zadnjega filma, v katerem je Lenča Ferenčak nastopila, januarja lani. — [Fotografija: Tilen Ravnikar.]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE