Če poslušaš Lemmyja v sebi, ne moreš postati pička

7.1.2016 / 06:06 Komentiraj
Vedno je bil tam, ko sem ga rabil. Simbol nekoga, ki ne jebe. Model, zvest svoji lastni nebulozi. Ian “Lemmy” Kilmister.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Prejšnji ponedeljek (28.12.2015) se je stegnil Lemmy, neizprosni jezdec radikalnega rokenrola.

Bolj ko so mu medijski pametnjakoviči podtikali, naj prizna očetovstvo celi branži heavy metala, bolj zavzeto je trdil, da dela in živi čisti rokenrol.

Čista resnica! Stari se je do smrti nalival z viskijem in se basal z amfetamini. Motörhead je dejansko opis stanja na spidu. Snemal je plošče in živel neskončno/dokončno turnejo. V kratkih epizodah med turami je v svoji razmetani čumnati nažigal videoigre. Priznaval je, da je položil “tisoč bab” in dodajal, da to sploh ni veliko. Po merilih rokenrol alfa samca, kakopak.

Najboljši nasvet, ki ga je dal lastnemu, po pomoti narejenemu sinu, se je glasil takole: “Nikar kokaina, sine, raje daj spid, bo bolje zate.”

Murder One

Oboževal je 2. svetovno vojno: uniforme, tanke, topove, Hitlerja, še posebej pa zavezniške pilote bombnikov, s katerimi se je istovetil v amfetaminski meglici sredi uničevalnega trušča.

Če bi kultni štiklc Bomber še enkrat speljali skozi njegov legendarni Marshallov feršterker, imenovan Murder One, in ga navili na 11, bi dobili najboljši približek dresdenske izkušnje po Vonnegutu.

Ain’t a hope in hell, / Nothing’s gonna bring us down, / The way we fly, / Five miles off the ground, / Because we shoot to kill, / And you know we always will, / It’s a Bomber…

Scream a thousand miles, / Feel the black death rising moan, / Firestorm coming closer, / Napalm to the bone, / Because, you know we do it right, / A mission every night, / It’s a Bomber…

Bomber: “Ain’t a hope in hell, / Nothing’s gonna bring us down…” — [Fotografija: Robert John.]

Poiščite Lemmyja v sebi. Jebeš Paola Coelha, če imaš Lemmyja.​

Zakaj Lemmy?

Zakaj pišem o Lemmyju? Naprej zato, ker je moj najstniški superheroj. Pri petnajstih — bil je september — sem prvo štipendijo, ki mi jo je dodelil Autocommerce, investiral v plato No sleep ’til Hammersmith. Do dinarja točno se je izšlo.

Odsihmal sva z Lemmyjem na ti.

Fenovska vnema je z leti sicer popustila. Prešprical sem celo tretjo epoho njegovega opusa, posterji in zastava pa so ostali zakopani nekje v škatlah z literaturo za drkanje, audio kasetami, Bruce Lee palčkami in ostalo fantovsko navlako.

Toda Lemmy je bil vedno tam, ko sem ga potreboval. Lemmy kot simbol nekoga, ki ne jebe. Lemmy kot model, do konca zvest svoji lastni nebulozi. Antijunak, ki vedoč, da bluzi, vztraja na napačni strani. Nekoformnež in nešminker. Moj osebni Antivergil. Glasnik instinkta.

Kaj bi Lemmy naredil?

Kadar sem bil v dilemi ali na razpotju, sem se vprašal, kako bi ravnal Lemmy. In vedno mi je odgovoril prav.

Če poslušaš Lemmyja v sebi, ne moreš postati pička. Poskusite, če ne verjamete.

Enkrat samkrat ga nisem poslušal — in povem vam, da ni dosti manjkalo, pa bi postal šminker. K sreči me je na Metelkovi zgrabil Tomaž Gorkič, mladostni prijatelj in sledilec Iana Fraserja “Lemmyja” Kilmistra, me skoraj premikastil in napizdil, če vem, kaj bi si Lemmy mislil o tej frizuri in supergah.

Vem, stari. Še danes me je sram.

Malo ni dobro

Lemmy je moje popkulturno sito. Z vprašanjem, kateri modni trend ignorirati ali privzeti, se vedno obrnem na Lemmyja. Tudi to, ali smem pešačiti po prenovljeni Slovenski cesti, sem zaupal njemu. Je rekel, da je to nemoško in šminkersko. Še vedno se je z zadovoljstvom in s trmo izogibam.

Če me kdo povabi na hipstersko kraft pivo, vprašam Lemmyja, ali smem. Odgovor je vedno pravi. Ko sem po zaslugi mikavnega povabila omahoval, ali naj sledim trendu tistih finih malih hamburgerjev, sem tudi vprašal njega. Obakrat mi je rekel, da je rek “malo je dobro” največja laž človeštva.

Dobro in še več tega. Do konca. Simple kot Motörhead.

Poiščite Lemmyja v sebi. Jebeš Paola Coelha, če imaš Lemmyja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE