Leta 2015 je padlo vse razen vlade

4.1.2016 / 06:08 Komentiraj
Padali so ministri in ministrice, Patria, reforme, privatizacija, referendum, zaupanje v politike — zrasla pa je ograja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Leta 2015 je bilo tragično, ker vlada ni izpeljala reform in ukrepov, ki bi nas popeljali iz začaranega kroga ležernosti statusa quo. Bilo pa je tudi komično, ker so nam na Gregorčičevi pripravili pestro paleto zapletov, ki so popestrili vsakdan političnih opazovalcev.  

Leto si bomo zapomnili po tem, da so padali ministri in ministrice. Začenši z Vebrom, ki je v svojem primeru videl ne več ne manj kot veleizdajo. Tik pred sejo, na kateri so ga odpihnili z mesta ministra za obrambo, se je skliceval na 366. člen Kazenskega zakonika, ki določa, da se tisti, ki uniči obrambne naprave, obrambne objekte, položaje, orožje ali druga obrambna sredstva, kaznuje z zaporom od enega do desetih let. Po njegovem je obramba države slonela na njegovih plečih.

No, kot smo ugotavljali kasneje, je bil njegov motiv zaustavitev privatizacije. Nacionalna varnost je bila samo piarovski poskus boja za ohranitev položaja pri koritu in za tovarišijske interese.

Leopardji vzorec in Patria

Pa to še ni bil najzabavnejši trenutek vlade v letu 2015. Če je bil padec prve šolske ministrice Stanke Setnikar Cankar samo posledica privoščljivosti javnosti ob njenih visokih postranskih zaslužkih, pa so eksplozivni prvomajski članki nakazovali, da bo ob padcu njene naslednice v državi še veliko konkretnejšega smeha. Zadeva je zvenela kot največji vic v državi: magistrska naloga Klavdije Markež v krilu z leopardjim vzorcem je bila plagiat. Njena kratke, nekajdnevne ministrske kariere je bilo konec.

Malo pozneje je padla zadeva Patria. Ta je na vseh straneh poglobila krizo zaupanja v institucije pravne države, večjih posledic na strankarskem prizorišču pa ni pustila: Slovenija ni bila zaradi tega nič manj razdeljena. Janez Janša ni bil v očeh nasprotnikov nič manj kriv. To je bilo dobro za levico, malo manj pa za vzpostavitev alternative.

Nacionalni interes 2015

Zaustavitev prodaje Telekoma, kronskega dragulja med državno železnino, bo imel posledice, ki jih bomo čutili še veliko dlje kot leta, ko je do nje prišlo. Gre za oškodovanje države. Oportunitetni stroški so izmerljivi. Kupnina bo najmanj štirikrat nižja, saj bi lahko pred leti prodali za več kot 400€ na delnico, že danes pa je cena več kot štirikrat nižja. A to je cena nacionalnega interesa, ki se mu leta 2015 še nismo odrekli.

Čeprav ni bila zelo pomembna, je padla tudi Mramorjeva davčna reforma. Ministru, ki je medijsko javnost poslal k psihiatru, ker da državo vidijo preveč črnogledo, se je zgodil upor celotnega gospodarstva. In reforma je padla.

Hkrati z njo je padla tudi kandidatura dvojnega doktorja Jakliča, čemur po mojem mnenju še vedno pripisujemo premajhno težo. Takšne negativne selekcije pred očmi javnost še nismo doživeli!

Referendum

Za konec leta smo se tik pred prazniki ukvarjali še z referendumom o istospolnih, ki sem ga komentiral takole:

“Medtem ko glasni manjšini vsaka iz svojega ekstrema streljata ena na drugo, pa večina plačuje za zdravstvo več, kot bi za kakovost, ki jo dobi, morala. […] Javna uprava je še naprej neučinkovita, davki previsoki, okolje pa za podjetništvo neprivlačno. Mladi še vedno odhajajo iz Slovenije in grejo tja, kjer za isto delo zaslužijo več. Mi pa v primerjavi z razvitim delom Evrope ostajamo revni.”

Če zaokrožimo: padale so ministrice, padali so ministri, padale so reforme. Padla je obsodba v primeru Patria, s tem pa je padla tudi možnost, da bi stara levica dokončno obračunala z Janezom Janšo. V vodo je padla privatizacija najpomembnejšega podjetja v državni lasti. Čisto na koncu leta pa je padel še referendum. Zrasli pa sta ograja in ideja o rekostrukciji vlade.

Nič čudnega, da pada zaupanje državljank in državljanov v delo vlado. Ob tem pa v zaodrju padajo stave o tem, kdo bo padel naslednji: kateri od ministrov ali Cerar?

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE