Država brez prihodnosti: državniki brez vizije, državljani brez pričakovanj

27.12.2015 / 06:10 Komentiraj
Zdi se, da s sprijaznjenostjo pristajamo na vedno slabše vladarje, katerih edina značilnost je ta, da niso Janez Janša.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Da je v referendumski kampanji tabor za izgubil zaradi arogantnega in podcenjujočega odnosa do preostanka Slovenije, je po odločnem ne jasno vsem.

A to naj bo Sloveniji v poduk. Tako kot je namreč v kampanji tabor za podcenjeval tabor ne in zaspal  — češ, saj bodo “normalni” vendarle glasovali za —, tako država spi in dovoljuje, da nas po levi in desni prehtevajo vsi, ki so se nam še pred nekaj leti zdeli vzhodni eksoti.

Vendar obstajajo prioritete — in v Sloveniji jih nismo znali določiti vse od vstopa v evroatlantske integracije.

Imeli smo tri cilje: suvereno državo, vstop v EU in Nato in skupno evropsko valuto. Politika se je po uresničitvi teh ciljev trepljala po hrbtih, državljani pa smo z občutkom večvrednosti gledali na sosede. Toda v resnici smo se vrteli v območju statusa quo. Življenje je bilo preveč lagodno za spremembe. Tako je že najmanj desetletje.

Zato moja permanentna kritika. Ne gre za Cerarja, SMC, SD, Desus ter posamezne ministre in ministrice. Gre za izgubljene priložnosti in slabši standard za vse. Tudi razlikovanje med levico in desnico ne igra posebne vloge. Tako kot je ZL s svojo klovnovsko politiko kriva za slabo letino, je tudi desnica s Primcem in drugimi kriva, da ne zmoremo najti skupnega imenovalca, ki se imenuje boljši jutri.

Nejanez Nejanša

Toda škarje in platno ima v rokah vlada, ki nosi težo (ne)odločitev. Zanjo bi lahko dejali, da je v 2015 presegla pričakovanja — seveda samo zato, ker so bila tako nizka.

Ker Cerar ni obljubljal nič, bi mu morali ploskati že za malenkosti, kakršna je sprejetje proračuna. Ampak vseeno: ali ni to nižanje standardov? Pred 25 leti je bil cilj samostojnost, danes pa je cilj preživetje vlade in vegetiranje državljanov?

Zdi se, da s sprijaznjenostjo pristajamo na vedno slabše vladarje, katerih edina lastnost je ta, da niso Janez Janša. Tisti, ki jim status quo ustreza — javna uprava, upokojenci, proračunske pijavke… —, uspešnosti vlade ploskajo. Podjetniki, gospodarstvo in mladi pa seveda malo manj.

Pričakujmo nič, zahtevajmo vse

Res, pričakovati nismo mogli veliko, toda zahtevati bi morali vse in še več.

Na vsak način pa več, kot nam je ponudila trenutna vlada: menjava ministric za šolstvo je bila samo kozmetične narave, zdravstvene reforme ni nikjer, davčna minireforma je bila katastrofa, piarovskih strelov v koleno Anje Kopač Mrak pa raje niti ne omenjam. Leto 2015 je bilo zato leto zamujenih priložnosti.

Ker bom v tem okolju deloval še vsaj tri ali štiri desetletja, mi ni vseeno, kaj se v Sloveniji dogaja. Na vrsto za operacijo želim priti hitreje kot v 500 dneh. Želim zaupati pravni državi in institucijam, ki jih nenazadnje tudi plačujem: policiji, sodstvu, vojski. To naj bodo cilji vlade v letu 2016.

Od prvih nekaj mesecev naslednjega leta bo odvisno marsikaj — poleg premierove zapuščine tudi usoda vlade. Kaj se bo na političnem prizorišču dogajalo v letu 2016, je nemogoče napovedati. Možno je vse — od predčasnih volitev do lahkotne plovbe vlade. Veliko bo odvisno od pričakovanj državljanov.

Pred dobrimi 25 leti smo v teh dneh gradili državo. Zdaj zgradimo še zahteve in pričakovanja. Boljše nam bo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE