Equilibrium Nativitatis: Kaj ste pa vi jedli za božično večerjo?

Tina Deu: Star Wars božič
Našo letošnjo božično večerjo je v duhu Star Wars manije pripravil moj oče, ki ga njegovih šest vnukov od nedavnega kliče le še dedi Van. Ogled sedmega dela je še v planu, ideja otrok pa konkreten update in ogled vseh šestih prejšnjih delov v čim krajšem času.
Med kuhanjem in po večerji je v sosednjem prostoru potekal Star Wars maraton, ki je odraslim prinesel nekaj več miru.
Hrana ni bila iz filma, ker se nihče od nas ni mogel spomniti, če Jediji sploh kaj jejo.
Glavna jed je bil prebranec. Za božič ga redkokdo streže, naju s sestro pa spominja na otroštvo — in v tem je tudi čar. Spomini na otroštvo namesto hipsterske kuharije.
Pogrinjek žal ni bil za na Instagram, ampak nima veze, ker bodo tam itak na ogled vsi drugi. Bil je en tak fin božični večer z dobro hrano in v dobri družbi. Pravi in filmski.

Pogrinjek žal ni bil za na Instagram, ampak nima veze, ker bodo tam itak na ogled vsi drugi. — Fotografija: Tina Deu.]
Meni
- Prebranec s prekajenim mesom.
- Vegi prebranec.
- Telečja pečenka.
- Zeljna solata s korenčkom in rdečo papriko.
- Sacher torta s smetano.
- Srebrna penina, rdeče vino.
Valentina Smej Novak: Božični božič
- Porova krompirjeva juha. Lahko bi ji rekli vichysoisse, vendar je bila v nasprotju s tem servirana topla. Z žličnikom sesekljanega lososa, odišavljenega s koprcem.
- Pečenka Stephanie. Ker je najnižji skupni imenovalec širokega družinskega omizja.
- Goveji rostbif. V listnatem testu z obilo gobic in pršuta, ker se mora božična kuharija vsaj v enem pogledu odvzati na izziv kompliciranja.
- Solata iz krhkih puntarel. Gre za regratasto, grenko mediteransko zelenje, zabeljeno s črno omako iz sardonov in črnih oljk.
- Kremaste rezine esterhazy. Glazure torkat nismo ponarejali z belo čokolado, ampak je bila osnova kar ponarejeni beli fondant.
- Pomarančna pita. Izzivalno grenka. Po receptu brooklynske slaščičarne Baked.
- Dve potici. Staroslovansko medena in orehova in panonska makova. Še čakata, da ju razrežemo.

Esterhazy in pomarančna pita. — [Fotografija: Valentina Smej Novak.]
Marko Crnkovič: Brezbožni božič
Kot otrok socializma sem se dolgo, predolgo trudil, celo silil praznovati božič po ustaljenih šegah. Zdaj pa se tega ne grem več. Zadnjih nekaj let sem bil na detoxu in svojo božično disfunkcionalnost počasi prilagajal resničnim željam, potrebam, zmožnostim, obveznostim, dolžnostim.
To mi je letos uspelo do popolnosti.
- Delirium Christmas. Pivo za aperitiv. Belgijsko, 10%. Eno malo za dva. Čisto dovolj.
- Tunini medaljoni. Prvič v življenju sem delal redukcijo. Vmes sem bil malo živčen, ampak zdaj sem dobil veselje in bom še večkrat na ta način naredil omako. Recimo gorčično, poprovo, pa obvezno kaj s sojino omako in terijakijem. Omaka bi po mojem pasala tudi k drugim mesom, ne samo k pusti, dolgočasni tuni. Res ekspresno jo popecite, surova je itak boljša od pečene. Če se bo kdo tega lotil, mu svetujem, da pri omaki lahko pretirava z vasabijem, ne pa tudi s sojino omako — ali vsaj ne s temno. Trevisiano sem si sam zmislil za zraven, ker sem ga ravno zagledal na tržnici in ga že sto let nisem jedel. Popražil pa sem ga super.
- Tips: BlackGarlic House, recept.
- Limonina pita. Pobral sem jo iz Ljubezni skozi želodec (1) od Lukata in Valentine.
- Limončelo. Za k limonini piti. Domač, precej soft. Garantirano ne zadane.

Omaka bi po mojem pasala tudi k drugim mesom, ne samo k pusti, dolgočasni tuni. — [Fotografija: Marko Crnkovič.]
PS: Božično kosilo
Goveja juha, esihflajš. V juho sem zakuhal ribano kašo. Govedino na solati delam z olivcem in bučnim oljem. To sem enkrat odkril po pomoti, ko sem pomotoma zgrabil steklenico bučnega namesto balzamika. In brez kisa. Nobene solate ne kisam.

Limonina pita in limončelo. — [Fotografija: Marko Crnkovič.]