Ljudje se politično angažirajo, ko zadiši po krvi in spermi

17.12.2015 / 06:08 Komentiraj
Če J.J. misli, da bo SDS zmagala na LJ volitvah s kandidatom, ki ni posnel dueta z Davorjem Radolfijem, se bridko moti.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Da se ljudje politično aktivirajo, mora zadišati po spermi, krvi ali ekscesu. Samo poglejmo našo realnost. Daleč od oči javnosti sprejemajo trgovske sporazume, domovinske zakonodaje in podobne ukrepe, ki so za prihodnost naše dečice vitalnega pomena.

Toda javnost se zgane šele ob družinskem zakoniku in definiciji družine. Pa še v kontekstu tega jih zanima samo tisti pasus, ki zadeva istospolne in otroke.

Lobotomizacija političnega diskurza je prisotna že lep čas.  Birokratska ali kvazihumanistična politična retorika ni več sposobna mobilizirati ali vzburiti od kruha in iger razvajenega plebsa. Za “odločno ukrepanje”, “izražanje ogorčenja”, “globoko zaskrbljenost” in druge retorične šablone, s katerimi nam strežejo Cerarji in Ban Ki-Mooni, nam dol visi.

Če želi demokracija preživeti in ohraniti vtis legitimnosti, mora postati resničnostni šov. To je popolnoma logično in uravnano z duhom časa. Lahko bi rekli, da je naravno.

Maribor–Olimpija

Aktivni državljani postanemo šele potem, ko smo soočeni s potencialnim pohujšanjem — z dvema moškima krepelcema, ki na hujskaškem piktogramu bingljata nad zmedeno otroško glavico.

Ko opazujem zagnanost #za in #proti, se sprašujem, ali zagovorniki ene in druge opcije v tem sodelujejo zato, ker zapletu dejansko pripisujejo takšno družbeno pomembnost, ali pa zato, ker sodelujejo v sofisticirani družabni igri, ki spominja na derbi med Mariborom in Olimpijo.

Regionalno pripadnost zamenjata nazorski usmeritvi, fuzbalerje pa priljubljeni politiki in mnenjski zvezdniki. Slutnja genitalne razklanosti ponuja sočno platformo za vzajemno zmerjanje. Če Ljerka v suspenz TV šova navrže kakega posebneža — recimo Hervarda Andreja Šiško in Violeto Tomič — in doda še podeželsko stojalo za slike s printom doječe matere, je vznemirjenje popolno.

Aktivni državljan je utopija, pasivni gledalec z lažnim občutkom aktivnosti pa distopična dejanskost.

Genitalni aspekt

Sprevrženi genitalni aspekt zgodbe se mi sploh zdi najpomembnejši dejavnik, ki je v ukvarjanje z zakonom prebudil toliko duš. Še do pred mesecem dni se je aktivnim državljanom zdelo bolj pomembno, kako spraviti Marjetko Vovk iz žirije Slovenije ima talent. V ta namen so ustanovili celo FB skupino Marjetka Vovk naj zapusti šov Slovenija ima talent: “Če tudi tebe živcira Marjetka Vovk, se pridruži skupini. Mogoče nas Pop TV usliši.”

Nekajsto pridruženih aktivnih gledalcev močno presega običajne mobilizacijske standarde. Marjetka Vovk je pomembnejša od trgovinskega sporazuma. Zakaj? Ker ljudje ne verjamejo več v politične programe. Edino, kar lahko spremenijo, je TV program. Aktivni državljan je utopija, pasivni gledalec z lažnim občutkom aktivnosti pa distopična dejanskost. Pop TV, ki si v nebesih, usmili se nas!

Rumena lobotomija

Če se politična moč širi od vrha navzdol kapilarno, gre pri rumeni lobotomiji za obraten proces. Po kapilarah počasi prodira s periferije proti centru. Zato se ne moremo čuditi, da so nekatere lokalne skupnosti že zabrisale mejo med komunalnim interesom in resničnostnim šovom. Tole je namreč švignilo z uradne Facebook strani Občine Trbovlje:

“OBVESTILO! Vsi navijači Tockija, Franca iz šova Kmetija: Nov začetek, vabljeni jutri, v petek, ob 17:30 v Gostilno Matko v Čeče, da bomo skupaj navijali za Tockija. Navijanje bo v živo prenašala Planet TV. Pridite v čim večjem številu!”

Navijanje bo prenašal Planet TV? Pridite v čim večjem številu!? Mogoče pa je Kmetija: Nov začetek najbolj vizionarski naslov vseh časov. Saj tudi v Ljubljani že nekaj časa gledamo never ending telenovelo dinastije Janković z naslovom MOL: Nov začetek.

Politika kot turbofolk estrada

Župan Janković je spretno združil vlogi turbofolk estradnika in lokalnega politika. Tako smo ta teden brali, da je bil eden od peščice povabljenih na Severinini poroki. Rumena novinarka, ki je nehote povedala več kot bi smela, je napisala, da se je ob boku Ace Lukasa in ostalih intelektualcev znašel zato, ker je njen poslovni partner in prijatelj. S tem je pravzaprav povedala, da je Severina prijateljica in poslovna partnerka Ljubljane. Ker Ljubljana je itak Zoran Janković. In vsi ploskajo, župan pa je še trdneje na prestolu. Nenazadnje je letos zrihtal lučke in Severinine Učiteljice.

Si predstavljate analogijo iz sveta nelokalne politike? Recimo, da bi šel Pahor, Janša ali Cerar na poroko direktorja podjetja, ki z javnim denarjem gradi TEŠ 6. Ker je prijatelj in poslovni partner!? Ker je vaš denar, v zameno za njegovo storitev, nakazal na njegov račun. Obesili bi ga za jajca, čeprav je z njim v podobnem razmerju kot Zoki/Ljubljana s Seve.

Drek je zlato

Prav ta bizarnost dokazuje, da rumeno prenese bistveno več kot tisto, kar se deklarira kot resno. Še več! Sposobnost rumenega je, da drek predela v zlato. Zato mora vse postati rumeno. To je v interesu vseh: vladarjev in plebsa, ki jim z večino daje mandate.

Kako se to dela, je s soočenjem jagodnega izbora Krjavljev pokazala TV Slovenija.

In če Janša misli, da bo SDS zmagala na lokalnih volitvah v Ljubljani s kandidatom, ki ni posnel dueta z Davorjem Radolfijem, se moti, da se bolj ne more.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE