Na katero stran 2. svetovne hladne vojne se bo postavila Slovenija?

25.11.2015 / 16:32 Komentiraj
Sestreljeno rusko letalo ni samo eno rusko letalo več. Pošteno: EU potrebuje Rusko federacijo veliko bolj kot Turčijo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Rusko letalo Su-24 je bilo nad turškim zračnim prostorom 17 sekund. To je bilo dovolj, da je bilo sestreljeno, čeprav ni kazalo namena, da bo napadlo Turčijo.

Ameriški generalpolkovnik v pokoju Tom McInerney, nekdanji namestnik poveljnika zračnih sil je turško potezo označil “za hudo napako, ki kaže na slabo presojo”.

Turkmenska oborožena skupina, ki se bojuje proti sirskim vladnim enotam, je zadela helikopter, ki je prišel reševat katapultirana pilota, ko je ta že pristal, enega od članov posadke je bil ubit.

Na helikopter so streljali z orožjem ameriške izdelave, ki je morda eden od tistih 10.000 kosov, ki so jih ZDA prodale Saudski Arabiji in je zdaj v rokah skupine, za katero bomo morda že jutri lahko rekli, da je prisegla zvestobo ISIS.

Ubijajo nežno?

Glede na to, da je en pilot rešen, drugega pa je turkmenska paravojska mrtvega kazala na internetu, se je treba vprašati, zakaj nam prodajajo termin “zmernih upornikov” (moderate rebels). V čem je njihova zmernost? Ubijajo bolj počasi? Bolj nežno? Ali pa so psi vojne in je nanje treba paziti, ker so v njih veliko investirali in so morda jutrišnji porok gospodarjev vojne, ki bodo prišli po plen in zaslužek?

Ponoviti je treba: Asadova vlada, če je komu všeč ali ne, je bila izvoljena na volitvah in je po vseh pravnih kriterijih, kolikor jih svet še premore, legalna in legitimna.

Ponavljanje, da je Asad diktator, je neglede na njegove poteze v zadnjih letih samo zaslepljevanje javnosti, ki takšne epitete z lahkoto konzumira in se ne sprašuje več, kaj je res in kaj je prav. Prav to dela življenje na tem svetu nevarno kjerkoli.

Turčija postaja ortodoksna

Razumniki v ZDA so tudi začeli opozarjati na dejstvo, da se Turčija ne bojuje proti ISIS, temveč proti Kurdom. Turčija se boji, da bodo razglasili avtonomijo na njenem ozemlju ter ozemlju Iraka in Sirije.

Kurde je mednarodna skupnost vedno izigrala. To običajno počne ta fantomska mednarodna skupnost — ki je samo pozitivna vsota nacionalnih in korporativnih interesov v danem trenutku. Borze so na turško sestrelitev ruskega letala reagirale s padcem vrednosti.

Pri tem pa je potrebno osvetliti še nekaj bolj bistvenega: Turčija se pod premierom Erdoğanom in zunanjim ministrom Davutoğlujem iz sekularne države spreminja v ortodoksno  islamsko državo.

Osmanski islam je dolgo veljal za zmernega in tolerantnega. Še posebej, če so plačevali davke in prispevke. Toda do nove oblike militantnega islama je zdaj samo še korak. Ob vsej toleranci do različnih veroizpovedi na islamskem zaboju piše: “Handle with care!” Zmerni islam je imel zgodovinsko vlogo, da je nevtraliziral ekstremiste z doslednim spoštovanjem Korana in prerokovih besed. Če bo izginil, bo izginil za desetletja ali stoletja.

Živi božični paketi

Turčija je članica Nata, sporazumi na obrambnem področju z Rusko federacijo so zamrznjeni. Nato je na večji preizkušnji kot v primeru Ukrajine: deklarativno si vsi prizadevajo za skupni cilj — torej izbrisati ISIS z obličja sveta —, v ozadju pa za lastne cilje.

Nato na srečo odloča s konsenzom, ki varuje pred enostransko zlorabo, vendar je Turčija s “slabo presojo” namere ruskega letala — ali z namernim dejanjem — postavila vse članice pred dilemo: na čigavi strani 2. svetovne hladne vojne je njihova država. Ni nepomembno vprašanje za Slovenijo.

Turčija pošilja EU vsak dan na tisoče živih božičnih darilnih paketov. Pogled nanje nas boli v srcu, toda v resnici si želimo, da jih ne bi bilo. Nihče v Evropi si ne drzne reči Turčiji: “Dovolj je!” Nikoli si nisem mislil, da bo zagrizen socialist v meni moral priznati, da utegne imeti nacionalist Orbán prav. Zato sestreljeno rusko letalo ni samo eno rusko letalo več. Pošteno: Evropska unija potrebuje Rusko federacijo veliko bolj kot Turčijo. Če smo odkriti in pošteni do svojih otrok.

Sicer pa je Putin v skupno poveljstvo s Francijo in ZDA pripravljen sprejeti tudi Turčijo. “Če se bodo Turki v tem videli,” je dodal. Rusi so bili vedno odlični šahisti. Putin očitno gleda tri poteze naprej.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE