Cerar naj odpusti polovico policistov, sicer bo odpuščen on sam

24.11.2015 / 06:08 Komentiraj
Poglejte, kakšne službene avte ima Policija. Bi imeli takega v svoji garaži? Verjetno ne, saj za svojega bolje skrbite.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Na poti skozi Karavanke, 19. novembra 2015.

Ob stavki policije sem se spomnil na nekoliko starejšo zgodbo, povezano s standardi, opremo in klavrnim, že kar sramotnim stanjem v slovenski Policiji. Kako je mogoče, da je v takšnih ustanovah ves čas vse narobe? Kako je mogoče, da so policijski avtomobili in oprema tako bedni? Stari, umazani, neurejeni, zdelani…

Država, ki ne skrbi za urejenost, lepo podobo in dobro motiviranost policije, bi se res morala vprašati o smislu svojega obstoja.

SLO : A

Ko se vozim po Sloveniji, na cestah opažam nerazumljivo veliko osebnih vozil bele barve, polepljenih z modrimi trakovi in z napisom policija. Naj sem mislil, da je to samo moj občutek.

Ko se je Slovenija priključila EU, je na mejah z Avstrijo in Italijo zavladal podoben režim, kot ga zdaj poznamo na slovensko-hrvaški meji. Do vstopa v schengensko območje so policisti pogosto delali skupaj v obmejnih hišicah ene od držav.

Spominjam se kratkega pogovora na mejnem prehodu pred predorom Karavanke, kjer sta bila eden ob drugem slovenski in avstrijski policist. “Zdaj ste pa takole lepo skupaj,” sem za šalo navrgel ob pregledu osebne izkaznice.

Slovenskemu policistu pa se to ni zdelo duhovito in je odgovoril: “S to razliko, da opravljava isto delo v isti hišici, ampak njegova plača je trikrat višja od moje.”

Ob tem sem opazil, da je avstrijski policist bolje in lepše oblečen in da je njegov službeni volkswagen srebrn, nov in po švicarsko vzorno očiščen in urejen. Slovenski policijski renault mégane ali ford focus, ki je stal nedaleč stran, je izgledal kot zapuščen kos pločevine. Jeklena platišča brez pokrovov, že na daleč se je videlo, da je slabo vzdrževan, umazan, trakovi in napisi policija na avtomobilu so bili nepopolni. Izgledal je tako, da si ga nihče ne bi želel v svoji garaži. Predvsem pa bi večina voznikov za avto bolje skrbela kot pa policija.

Če ne verjamete, poglejte okrog sebe. Zdaj so razmere nekoliko boljše, ker so kupili nekaj novih avtomobilov, povprečje pa je še vedno žalostno in sramotno. Oprema in vidna podoba policije je ogledalo slovenske družbe.

Številke

Še nekaj časa sem bil pod vtisom kratkega pogovora s policistom na meji. Potem sem na internetu pobrskal za nekaterimi podatki. Zelo hitro in s preprosto matematiko sem ugotovil, kje je razlog za te velike razlike. Jasno, v številkah.

Slovenska Policija ima po podatkih Sindikata policistov zaposlenih nekaj več kot 8.200 ljudi. Vozni park šteje 2.230 vozil. Slovenija ima nekaj manj kot dva milijona prebivalcev.

V Avstriji je v Policiji zaposlenih 23.000 ljudi. Ob tem ima — skupaj z bicikli — 4.600 vozil. Avstrija ima osem in pol milijonov prebivalcev. Tudi po površini je približno štirikrat in pol večja od Slovenije.

Verjamem, da se strinjamo, da sta si državi v mnogočem, kar je pomembno za število policistov državi, podobni. V Sloveniji bi torej za varnost moralo skrbeti štirikrat in pol manj policistov s štirikrat in pol manjšim voznim parkom kot v Avstriji.

Povedano drugače: v slovenski Policiji bi po avstrijskih standardih zadostovalo okrog 5.000 uslužbencev — zdaj jih je torej 3.200 preveč. Še slabše je pri voznem parku. Sloveniji bi zadostovalo tisoč vozil. Ima jih 2.230, torej jih vsaj 1.200 ne potrebuje.

Kaj je sramota

Pa smo spet pri mojem pogovoru s slovenskim policistom na mejnem prehodu Karavanke.

Če bi v Sloveniji prilagodili število zaposlenih v Policiji in število vozil avstrijskemu, bi bila tudi plača obmejnega policista enaka ali vsaj zelo podobna plači njegovega avstrijskega kolega. Tudi vozni park bi bil nov, urejen, svetleč, čist in sestavljen iz najboljših svetovnih avtomobilskih blagovnih znamk. Z najdražjimi in najbolj varnimi gumami na njem. Tudi oprema in uniforme bi bile primerljive z avstrijskimi.

Morda je to, da Policija stavka, res sramotno, kot trdi predsednik vlade Miro Cerar. Toda še bolj sramotno je, da vlada Policiji ne zagotovi dobrih delovnih pogojev in primernega plačila in da ne pripomore h krepitvi ugleda, ki ga ta ustanova potrebuje.

Reorganizacija in spremembe

Bojim se, da tudi sindikat ne bo zadovoljen z mojimi ugotovitvami, kajti ureditev razmer bi zahtevala temeljito kadrovsko čiščenje oziroma zmanjšanje števila policistov in uslužbencev Policiji.

Na Cerarjevem mestu jaz ne bi javno žalil policistov, temveč bi zavihal rokave in uredil razmere. Policijo bi reorganiziral, odpustil višek zaposlenih, prenovil in primerno zreduciral vozni park in opremo, s tem sprostil več kot tretjino sredstev in tako poskrbel za z avstrijskimi primerljive plače policistov in opremo.

Vem, glede na slovenske razmere in odpor do sprememb gre za težko, vendar nujno opravilo. Bojim se, da je to še ena od slovenskih misij nemogoče, saj večini ustreza, da se stanje ne spremeni. Do naslednje stavke, kajne?

Verjetno velja podobno za (skoraj) vse javne uslužbence. Slovenija jih ima občutno preveč. Če bi jih prepolovila, bi jim avtomatično lahko zagotovila veliko boljše delovne pogoje.

Namesto nekoga, ki policijo brez razloga in učinka žali, rabimo človeka, ki bo imel pogum, da policiji v Sloveniji pove, da ima skoraj za polovico preveč ljudi in opreme.

Gospodu Cerarju pa samo še namig, ki mu bo morda olajšal nujno čiščenje slovenske javne upave.

Priljubljena fraza Donalda Trumpa v njegovem resničnostnem šovu The Apprentice, v katerem je iskal najboljše menedžerje, je bila: “You’re fired!”

Gospod premier, če ne boste odpustili teh, ki bi jih morali odpustiti že mnogi pred vami, bodo tisti, ki se temu upirajo, prej ali slej odpustili vas.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v četrtek, 19. novembra, na avtorjevem blogu www.miranalisic.com pod naslovom Pol manjša bo enako učinkovita. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE