Janša ima prav glede beguncev. Ampak…

19.11.2015 / 16:12 Komentiraj
Politik mora biti legalist. Vedno državotvoren, nikoli subverziven. Tudi v opoziciji. Tudi ko je kritičen. Zlasti danes.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tekst, ki ga je Janez Janša včeraj objavil v Demokraciji pod uredniškim, nekoliko preveč apokaliptičnim naslovom Predsednik SDS Janez Janša: Konec Evrope?, je pameten in produktiven in bi ga moral prebrati vsakdo, ki na to temo pametuje.

Še noben slovenski politik doslej ni povedal nič pametnega o begunski krizi. Premier in ministri s predsednikom Republike vred govoričijo in govoričijo — no, in tudi nekaj delajo, kot in kar pač vejo in znajo —, opozicija pa si tako kot večina državljanov naglas misli svoje in izkorišča položaj pregovorno vsevednega selektorja nogometne reprezentance po izgubljeni tekmi.

Intelektualni prispevek

Janšev tekst pa je tako rekoč intelektualni prispevek k begunski in varnostni problematiki. In kar je še pomembneje, gre za razmislek politika.

To pri nas pogrešamo. Vsak politik bi moral biti na nek način intelektualec vsaj v tem smislu, da bi znal v razumnem obsegu povedati in/ali napisati nekaj pomembnega in prebavljivega.

V sicer skopo odmerjenih medijskih minutah in soundbite sekundah ne znajo in niti ne morejo povzeti vsega, kar morda slučajno mislijo presežnega. Če sploh mislijo.

Ampak tudi politiki morajo misliti, ne samo učinkovito delati.

Drobni tisk

Zmoti pa zadnji odstavek:

“In kaj[,] če bo vlada še naprej cincala in preučevala ter služila zgolj kot transportni servis nezakonitega imigrantskega vala? V tem primeru se bomo morali državljani za zaščito meja naše države, spoštovanje zakonitega reda in v obrambo svobodne Evrope brez notranjih pregrad in vladavine strahu organizirati sami.”

Ojej.

Janša si tudi v svojih najboljših trenutkih — ki so bog pomagaj žal pač redki — ne more kaj, da ne bi vsaj v drobnem tisku provociral. Škodljivo, nekonstruktivno provociral. Si na grd način nabiral točke.

Saj ne, da bi bilo treba vlado obravnavati v rokavicah. Cerarjeve pa še posebej ne. 

Kaj si Janša pravzaprav predstavlja, ko omenja samoorganiziranje državljanov? Ljudsko milico? Obmejno redarstvo? Parapolicijo? Oboroženo ali ne? S kakšnimi in katerimi pooblastili? In v vsakem primeru, kdo bi tem samoorganiziranim enotam, skupinam sploh dal pooblastila? In če bi jim jih dal, ali bi to še vedno veljalo za samoorganizirano skupino? Razen če bi izrecno in prav za ta namen uzakonili neko novo obliko samoorganiziranega združevanja in ravnanja.

Legalizem in državotvornost

Politiki morajo biti legalisti. Tudi politiki v opoziciji. Graditi in utrjevati morajo državo. Tudi ko so kritični. In vedno morajo biti državotvorni, nikoli subverzivni. Še posebej v zapletenih varnostnih in socialnih situacijah, v kakršnih živimo zdaj.

Janša pa nima mere in načina. Zadnji odstavek njegovega teksta je spodrsljaj vročekrvnega človeka, ki je hotel postaviti piko na črko, ki je nima.

V tem smislu lahko njegovo idejo o samoorganiziranju državljanov razumemo samo na dva načina: bodisi kot hujskanje državljanov proti vladi ali pa kot grožnjo vladi sami.

Toda po več kot 25 letih v politiki bi mu lahko bilo že enkrat jasno, da grožnje in hujskanje niso najboljše politične metode, če hočeš pri nasprotnikih nekaj doseči.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE