Dom in svet, kot ga vidi Tomaž Jeraj

19.11.2015 / 06:06 Komentiraj
Kamionar, ki na YouTubu necenzurirano melje podatke, zajete na Kanalu A. Prizor, ob katerem ne morete ostati ravnodušni.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Če ne veste, kdo je Tomaž Jeraj, najbrž niste strankarski spindohtar, politik, novinar ali resen družboslovec z afiniteto do žlahtne slovenske misli. In če si domišljate, da ste, čeprav ga ne poznate, dajte raje odpoved.

Šele potem v YouTube vnesite iskalni pojem Tomaž Jeraj.

Kdo je Tomaž Jeraj? Testosteronski vaški slehernik blizu 40, ki je zadel proletarsko sedmico: nastopil je v Big Brotherju. Prijavil se je, da bi rešil svojo eksistenco, svoje finance, svojo družino. Da bi zaživel slovenske sanje o maskulinski pridnosti in skromnosti.

A tudi tam je izvisel. Usoda je prav po ljudsko poskrbela, da mu ni uspelo.

Toda ta smola mu je dala troje: kredo malega človeka, dovolj prepoznavnosti, da ni več povsem navaden iks-ipsilon kamionar, in poslanstvo. Postal je ljudski pridigar.

Zdaj se vozi naokrog v svojem šleperju, dokumentira svoje poglede na družbo, politiko in medčloveške odnose v mobilni telefon in jih objavlja na spletu.

Kdo je Tomaž Jeraj? Testosteronski vaški slehernik blizu 40, ki je zadel proletarsko sedmico: nastopil je v Big Brotherju. — [Screenshot: Fokuspokus/YouTube.]

Oj. Živjo. Jezen.

Žuljave roke dedca, ki rutinirano sučejo volan osemtonske zveri, nad njimi pa glava, ki med pogledovanjem v retrovizor necenzurirano melje podatke, prejšnji večer zajete na Kanalu A. To je prizor, ob katerem ne morete ostati ravnodušni.  

“Živjo, Tomaž tle. Včeraj sem na Kanalu A gledal…” — Tako se začnejo njegovi jezni nagovori vesoljnemu občestvu poražencev In Tomaž je jezen na vse. Na Cerarja, ki mu je obljubil boljše življenje in boljšo plačo. Na Hrvate, ker so Kranjčanom — ne Kranjcem! — ukradli kranjske klobase. Na slabo banko, ker ni denarja razdelila med tiste, ki ga potrebujejo. Na Albance, ker v kruh mesijo miši. Na Evropo, ker nam krade tako kot Beograd. Na socialne delavce, ker prišlekom dajejo vse, domače poštenjake pa pustijo crkovat na cesti. Na ženske, ki bodo z “gabanijem” — borovniški izraz za parfum — zjebale evolucijo, ker ne znajo več ceniti delavskih švic feromonov pravega moškega, ki za razliko od mestnih povzpetniških pezdetov dela s telesom. Pa spet na ženske, ker ne štekajo, da so honde boljše od audijev.

Tomaž Jeraj ni lumpenproletarec. On je tegobe tega razreda ozavestil!

Prapočelo forumskega diskurza

Fenomen Jeraja je, da je do bolečine nazorno pokazal na prapočelo forumskega diskurza. Res je, da njegove modrosti niso unikatne. Res je, da lahko podobne nebuloze vsak dan beremo pod psevdonimi v spletnih komentarjih.

Pa vendar se nam tam zdijo totalno odtujene, marginalne, brez izvora, brez teže, brez razloga, morda celo sfabricirane. Tomaž Jeraj pa nam z imenom in priimkom, z mesom telesa in besom centralne procesorske enote v realnem času demonstrira njihovo genezo: od vstopne informacije, zaužite prejšnji večer na Kanalu A, mimo procesiranja v kabini kamiona, torej na delovnem mestu, pa do trenutka, ko dozorele ideje podprejo šank lokalnega kafiča.

Šele odtod naprej gredo lahno okajene in pod vzdevke skrite na spletne forume.

Javno mnenje

Javno mnenje — tisto najbolj iskreno javno mnenje, ki ga ves čas na pol zanikamo — je rezultanta virtuozov zdrave kmečke pameti à la Tomaž Jeraj. Jeraj je najvišja točka zvonaste krivulje, ki se ga visokoleteče teoretiziranje avtorjev, ki podpisani nastopajo v člankih nad anonimnimi komentarji, ne dotakne več. Zato ga je treba jemati resno.

Še več! Ko sem te dni bral o Žižkovem evropskem univerzalizmu, Slavoja nisem vzel cum grano salis — ampak cum grano jerajis.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE