Rutina za manj stresa, več svobode, energije in prostih mentalnih kapacitet

18.11.2015 / 06:06 Komentiraj
Če bi mi kdo nekaj let nazaj razlagal, da potrebujem več rutine, da bo moje življenje manj stresno, bi ga poslala nekam.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Prva asociacija, ki jo večina izmed nas dobi ob omembi besede stres, je služba. Če pomislimo, kdaj smo bili nazadnje sproščeni, brez napetosti in skrbi — no, pa da je to stanje trajalo vsaj kak dan, ne pa samo dve uri, ko smo bili na pivu —, je bilo to najverjetneje na dopustu. Za mnoge pa niti takrat ne.

Obstajajo stresne in manj stresne službe. Toda stres je odvisen tudi od načina, kako se človek odziva na specifične situacije.

Marsikomu recimo poklic čistilke ne bi predstavljal blaznega stresa. Prideš, počistiš in greš. Ni ti treba pošiljati mailov, komunicirati s strankami, delo je rutina. A če pomislim na našo čistilko, v praksi ni tako. Zanjo je stres, ko po nesreči razbije kozarec. Stres, ko se mora odločiti, kaj naj naredi z veliko škatlo, ki ne gre v koš. Stres, ko je v stiku s svojo šefico.

In služba je samo en del našega življenja. Stres je tudi naše zasebno življenje, naš prosti čas. V stres nas spravlja družina, emaili, ki jih dobimo — ali celo ne dobimo —, celo Facebook.

Mini stresi

Da stres slabo vpliva na naše zdravje, čivkajo že vrabci na strehi. Nekaterim stresnim dogodkom se seveda ne moremo izogniti. Ampak majhne količine stresa, tako imenovane mini strese, nam povzroča vsaka odločitev, ki jo moramo v dnevu sprejeti. Od tega, kaj bomo zjutraj oblekli, do tega, kaj bomo večerjali.

Zanimivo je tudi, da nas v stres spravljajo tudi kompromisi, ki jih moramo sprejeti ob določenih odločitvah. Posledica tega pa je, da sprejemamo slabše odločitve.

Recimo, da se moramo odločiti, katere superge bomo kupili. Če imamo neomejen budžet, ne bomo imeli težav. Izbrali bomo tiste, ki so nam všeč in prav ničemur se nam ne bo treba odpovedati. Če pa je naš budget omejen, bomo morali sprejeti kompromis. Vzeli bomo tiste, ki so dovolj kvalitetne, mogoče malo grše barve, ampak cenovno bolj ugodne. In pri tem se zavedamo, čemu se moramo odpovedati.

Dokazano je, da manj premožni ljudje pri nakupovanju prav zato doživljajo bistveno več stresa kot premožnejši in da posledično kupijo tudi kako čokoladico več na blagajni, saj so se med nakupovanjem morali marsičemu odpovedati).

Če je odločitev res preveč, pa se pogosto zgodi tudi to, da na koncu ne izberemo nič. Preveč marmelad na polici? Mogoče bomo domov odšli brez vsega.

Rutina

Ena od strategij, ki zmanjšuje število odločitev in posledično stres, je rutina. Če recimo veste, da greste vsak torek in četrtek po službi na telovadbo, točno veste, kaj morate tisti dan vzeti s seboj — športno opremo. Tako preprečite težave ob jutranjem pakiranju.

Urnik nam omogoča, da stvari opravljamo hitreje — ker točno vemo, kaj moramo narediti prej in kaj nas čaka pozneje — in da dokončamo več stvari.

Da ne govorim o tem, da je rutina predpogoj za kvalitetno spanje. Če imamo pred spanjem vedno enak obred, telo in um vesta, da je čas za spanje. Tako lahko preprečimo marsikatero nespečnost. Nič nenavadnega, da to velja že od obdobja dojenčka dalje.

Ob omembi rutine se spomnim tudi na punco, ki je eliminirala vsakodnevne odločitve o tem, kaj bo oblekla za v službo. Zadevo je rešila enostavno — vsak dan se obleče enako. Ne sekira se, kakšno je vreme, ali ima kakšen sestanek v službi ali ne. Enostavno potegne iz omare eno od 15 belih srajc in črne hlače — in že je ready to go.

Fleksibilnost in spontanost

Če bi mi kdo še nekaj let nazaj razlagal, da potrebujem več rutine, da bo moje življenje manj stresno, bi ga poslala nekam. In to z izgovorom, da ne maram rutine, da me dolgočasi, da spadam med tiste ljudi, ki potrebujejo v življenju raznolikost.

S tem se do določene mere še vedno strinjam: skoraj zagotovo ne bom vsako poletje v prikolici v Poreču.

Toda če ima moje življenje nekaj rutine, to še ne pomeni, da je dolgočasno. Rutina ostaja pri vsakdanjih, banalnih rečeh, opravkih, nakupih, vstajanju in spanju, določenih službenih opravilih. To pa pa mi še vedno omogoča dovolj fleksibilnosti za spontanost in neplanirana doživetja.

S tem, ko mi ni potrebno razmišljati in se odločati o vsakdanjih stvareh, mi ostaja več svobode, energije in prostih mentalnih kapacitet, da se ukvarjam z bolj pomembnimi rečmi v življenju kot je to, kaj bom jutri jedla za zajtrk.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v nedeljo, 15. novembra 2015, na avtoričinem blogu anjarenko.com pod naslovom rutina moja vsakdanja. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorice.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE