207.000.000 razlogov za sindikalno podporo SMC na naslednjih volitvah

15.11.2015 / 06:08 Komentiraj
Teden v znamenju ovir: veliko rečenega o tistih na meji, malo pa o tistih, ki jih gospodarstvu nalaga minister Mramor.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Če “bodeče žice ne smemo razumeti kot bodeče žice”, kot je poslancem razlagala Simona Kustec Lipicer (SMC), pa prav veliko maneverskega prostora za olepšavanje Mramorjeve davčne reformi ni. Lahko sicer verjamemo ministrovi razlagi, da bodo nižje davčne olajšave za raziskave in razvoj pripomogle k “povečanju konkurenčnosti in produktivnosti slovenskega poslovnega okolja” — toda trditev je prav tako slaboumna kot citirana izjava prve dame poslanske skupine SMC.

Zato odziv gospodarstva ne čudi. Kolega iz finančnega sektorja je denimo zapisal, da ukrepi zavirajo razvoj kapitalskega trga, ki je osnova za pridobivanje investicij. In dodal, da se v desetletju — od prve Mramorjeve reforme — nismo naučili ničesar. Da je reforma strel v koleno, poudarja tudi GZS. Predvideno znižanje olajšave za R&R je zgrešeno, vlada pa je po njihovem “preslišala vsa domača in mednarodna opozorila glede potrebnih ukrepov.”

Triumf sindikalizma

A tako pač je, ko vladajo sindikati. Nehajmo se slepiti: gospodarji Slovenije niso Cerar, Mramor in Erjavec, temveč organizacije, ki zagotovijo glasove za vsakokratno (levo) vlado oz. šefi njihovih central — Semolič, Štrukelj in drugi. O tem sem v studiu RTV Slovenija govoril že pred nekaj meseci in napovedal kapitulacijo vlade pred sindikati.

Štrukelj, ki je bil prav tako v omizju, je seveda nasprotoval in opozarjal na neoliberalno Slovenijo. V njegovi paralelni realnosti si javni uslužbenci trgajo od ust, da lahko kapitalisti živijo svoje sanje.

Resnica pa je seveda ta, da je gospodarstvo od leta 2008 izgubilo 67.000 delovnih mest, v javnem sektorju pa so si jih v času krize dodali skoraj 4.000. A kaj so dejstva proti demagogiji?

Pričakovani bombončki

Pri vseh svojih problemih — za katere je deloma kriv sam — Cerar res ne potrebuje še štrajka javnega sektorja. Zato so bili bombončki pričakovani.

Gre za podpis dogovora s sindikati javnega sektorja. Koprivnikarjev plačni dogovor “na simbolni ravni pomeni konec varčevanja” (Štrukelj) in predvideva 207 milijonov evrov razlogov za to, da javni sektor na prihodnjih volitvah znova izreče podporo SMC. Koprivnikarjev korenček za sindikate in Mramorjeva palica za gospodarstvo, torej.

Omrežena Slovenija

Slovenija pa ni omrežena zgolj z žico. Omrežja so po mnenju poslanca NSi Vrtovca “ugrabila vlado” in na vrh paradržavnih institucij — SDH in DUTB — nastavila svoje kadre. Obravnavo v DZ so zato zahtevali poslanci NSi, SDS in nepovezani poslanec Bojan Dobovšek, najbolj pa so jih zmotile povezave novih vodstvenih struktur: Smolnikarjeva je predsednica uprave NLB Vita, Simoneti je nekdanji prvi nadzornik NLB, Jazbec pa nekdanji član uprave NLB.

Čeprav je koalicija zavrnila priporočila, pa nadaljevanje sledi kmalu. Za petek je sklicana izredna seja DZ, ki bo prav gotovo zelo zanimiva. Že zato, ker ima koalicija težave z argumentacijo, javnost še vedno čaka na razloge za odpoklic vodstva SDH. Da so plače razlog za menjavo v DUTB, pa verjamejo samo še največji naivneži.

A ni pričakovati, da bo katera izmed zgodb odmevala v medijih. V času migrantske krize in tragedije v Parizu so prve minute že oddane. In temu ne moremo oporekati. Kljub temu pa moramo z enim očesom spremljati tudi domače prizorišče, kjer se dogaja marsikaj, posledice pa bodo daljnosežne.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE