Revolution number Nein požrla svoje ljubljanske otroke

12.11.2015 / 15:27 Komentiraj
“Falirani intelektualec”, TW aforist Jarosinski predstavil #NeinManifesto, “kompendij negativne utopije” v Kinu Šiška.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Danes dopoldne je precej nepredvideno obiskal Ljubljano Eric Jarosinski, 44, legenda Twitterja, in v zgoščeni, s projekcijami obogateni obliki odpredaval svoj Nein ManifestKinu Šiška.

Po njegovih pičlih 121.000 followerjih bi težko sklepali, da je ameriški filozof in germanist, nekdanji profesor na Pensilvanijski univerzi, ekspert za Theodorja Ludwiga Wiesengrunda — middle name mojega pokojnega mačka Ronsona W. Murroviča — Adorna in Frankfurtsko šolo, bolj znan kot @NeinQuarterly, worldwide ljubljenec tviteraškega občinstva in nekaj najboljšega, najduhovitejšega in najinteligentnejšega, kar se je v zadnjih letih ali od ustanovitve sploh pojavilo na Twitterju.

Nein, ne?

Jarosinski se je naveličal akademske kariere in se z univerze preselil na Twitter. Predaval je sicer rad — kar se mu še danes pozna —, ni pa rad pisal. Stavki so bili po lastnih izjavah preveč resni in zaviti in obloženi s kvalifikatorji in drugimi mašili.

Pa se je nekako omejil na 140 znakov, minimaliziral svoj intelektualistični stil, dodal obilo humorja, cinizma, parafraziranja, besednih iger (s poudarkom na nemški lingvistiki), sloganskega stila.

Tako rekoč na novo našel, reinventiral se je na Twitterju kot Nein, ne.

Pa se je nekako omejil na 140 znakov, minimaliziral svoj intelektualistični stil, dodal obilo humorja, cinizma, parafraziranja, besednih iger (s poudarkom na nemški lingvistiki), sloganskega stila.

Excuse my German

Predavanje zgovornega in duhovitega Jarosinskija je bilo zelo zabavno. Že dolgo se nisem tako nasmejal. Pa da ne bi kdo mislil, da je za to potrebna ne vem kakšna filozofska izobrazba. Ne. Nein Quarterly je v bistvu aforist — in to vrhunski — in to nima nobene zveze s tem, kar si naučeno predstavljate pod aforizmi v Sloveniji.

Pogovor z Jarosinskim v nadaljevanju srečanja v Kinu Šiška je suvereno in tekoče vodil Matej PraprotnikVala 202.

Prireditev je obiskalo za Ljubljano neverjetnih 100 ljudi (približno). Odziv medijev je bil izjemen. Vsi hočejo z njim intervju — in trikrat lahko ugibate, ali je komu rekel nein. Tudi na Fokuspokusu ga bomo v neki obliki objavili jutri.

Kot amuse-gueule — excuse my German — zaenkrat objavljamo njegov seznam informacij o #NeinManifesto turneji.

#NeinManifesto Tour fact sheet

Je to predavanje?

Nein. Ne v konvencionalnem smislu. Negativno utopični potencial turneje je mogoče najbolje dojeti kot kratek govor, ki mu sledi konverzacija z moderatorjem.

Je umetnost?

Nein. Je pa kljub temu na nek način performans. Estetski in intelektualni eksperiment, ki je malo manj pretenciozen kot je videti. Rekli so mu tudi smrt akademije. Nekako zabavno. Zmerno poučno. In zora nove dobe.

Je filozofija?

Nein. Je pa kljub temu zamrznjena glasba, staljena ob žalostni svetlobi odrešitve hladilnikove lučke. In ponovno zamrznjena. Pa potem pokvarjena. Domnevno vedno že vnaprej resignirana, da bo narobe razumljena. Je lepota in resnica kot dialektika. Doppelgänger brez Doppelgängerja. Welt brez Anschauung. Plus Schmerz.

Je v tem karkoli za gostitelja?

Nein. Je pa dobra priložnost, da pritegnete pozornost k svoji zaspani instituciji, naredite vtis na na študente in stranke, rešite svoj kulturni center, knjigarno, akademski oddelek ali disciplino. Pa čeprav samo pred sámo sabo. Za kakšno uro.

Je drago?

Nein. Plačate potne stroške, sobo za eno noč in skromen honorar po lastni presoji. (Zgodovina bo vaš sodnik.)

Bo bolelo?

Nedvomno.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE