Zvečer aktivistka, zjutraj novinarka

7.11.2015 / 06:08 Komentiraj
Vesna Vilčnik je Violeti Tomič na portalu Nova24TV.si povedala vse, kar ji je pozabila zabrusiti prejšnji večer v Tarči.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V debato na temo “prijaznega družinskega referenduma” o zakonski zvezi — kot ga z Alešem Primcem napoveduje Metka Zevnik iz Koalicije Za otroke gre (in upravnega odbora Slovenske ženske zveze pri SLS) — so v zadnjo Tarčo poleg nje povabili še Violeto Tomič (Združena levica), Melani Centrih, mater homoseksualnega sina, in Vesno Vilčnik iz Družinske pobude.

Toda voditelj Boštjan Anžin za Vilčnikovo morda niti ni vedel, da je tudi novinarka Janševega spletnega portala in (prihajajoče) televizije Nova24TV. Ali pa ni slutil, da bo prav ona avtorica prvega novinarskega zapisa o oddaji, v kateri je sama nastopila.

Konflikt interesov

Vesna Vilčnik je v četrtek zvečer vneto branila pravice otrok pred istospolnimi pari in slednjim odrekala vrsto pravic, v petek zjutraj pa je že objavila prispevek, v katerem v sliki in besedi komentira lasten nastop in sonastopajoče. Očitno ni začutila interesnega konflikta med obema vlogama, v katerih je udeležena.

Ekspresna Vilčnikova se je očitno odločila, da Violeti Tomič ne ostane dolžna in ji kar na portalu Nova24TV.si pove, kar ji je pozabila zabrusiti prejšnji večer. Njen zapis je hibrid poročila in komentarja, v katerem med drugim ugotavlja:

“Violeti Tomič iz ZL bi lahko marsikaj očitali, ampak iskrenosti ne. V včerajšnji oddaji Tarča na RTV Slovenija je transparentno, brez dlake na jeziku, predstavila svoje poglede na zakonsko zvezo, družino, tudi spolnost. ‘Zakon ni spolna zveza, zakon je ekonomska zveza,’ je bila samo ena od cvetk včerajšnje oddaje.”

Vesna Vilčnik: “‘Zakon ni spolna zveza, zakon je ekonomska zveza,’ je bila samo ena od cvetk [Violete Tomič].”​ — [Screenshot: Fokusokus/TV Slovenija.]

Teorija in praksa

Vesna Vilčnik je postala znana že v javnih diskusijah ob referendumu o družinskem zakoniku iz leta 2012. Kot članica Primčeve Civilne iniciative za družino in pravice otrok je s pozicij homofobije strašila pred “možnostjo trgovine z otroki”. Tokrat pa nastopa pod okriljem sorodne iniciative Družinska pobuda, ki jo vodi Tomaž Merše.

Iz slovenske prakse ne poznam primera, ko bi nastopajoči novinar v neki drugi funkciji tako zlorabil svoj poklic za komentiranje samega sebe in svojih sogovorcev v nekem drugem mediju.

“Prvi v službi resnice”: zvečer na RTV Slovenija, zarana na Nova24TV.si.

Še več, novinarka iz Družinske pobude je v prispevku s fotografiranjem oddaje oz. ekrana TV sprejemnika nesramežljivo ovekovečila kar samo sebe.

Češplja s poslanstvom

Pri Vesni Vilčnik je v kontekstu referendumske kampanje zanimiva tudi njena podjetniška žilica. Aktivistka proti pravicah istospolnih in novinarka je namreč tudi predsednica Češplje, “kluba [društva] za osveščanje spolne energije in zdravo spolnost”. Gre za “samostojno, prostovoljno, nepolitično, nepridobitno združenje heteroseksualnih posameznikov iz vse Slovenije, ki so stari najmanj 21. let in imajo skupen cilj organizirati in se udeleževati izobraževalnih, kulturnih, razvedrilnih in drugih dejavnosti za fizično in psihično zdravje s področja spolnosti in spolne energije.”.

Kot je večkrat previdno poudarjeno na spletni strani, Češplja ni svingerski klub, temveč je njihov cilj “organizirati in se udeleževati izobraževalnih, kulturnih, razvedrilnih in drugih dejavnosti za fizično in psihično zdravje s področja spolnosti in spolne energije”.

Nesvingersko podjetniško pobudo heteroseksualnih posameznikov si bomo zapomnili po tem, da dokazuje, da svetovni nazor tipa “nič nimam proti ljubezni istospolno usmerjenih, zavzemam se le za pravice otrok” morda le ni tako ideološko iskren, saj evidentno diskriminira ljubezen in spolnost med njimi.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v petek, 6. novembra, pod naslovom Danes zvečer aktivist v Tarči, jutri zjutraj novinar. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE