Logorizacija Slovenije: Sezujmo politike in dajmo njihove čevlje migrantom

4.11.2015 / 06:08 Komentiraj
Ograja in vojaki so upravičen ukrep. Saj nas varuje pred tujci. Ohranja slovensko etnično fobijo. Ki je tu že stoletja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ne bom povedala nič novega, če zapišem, da se vse začne v glavi. Zato je opazovanje tega, kar ljudje mislijo, tako zanimivo. Tako lahko ugotoviš, kaj se jim dogaja v glavi. In ko enkrat veš to, veš, kaj se bo dogajalo tudi v življenju. Ali kaj se v življenju lahko zgodi. Nekakšna predikabilnost torej. Realizacija razsvetljenskega ideala.

V skladu s pravkar zapisanim si bomo minuli teden zapomnili kot teden, ko se je začela logorizacija Slovenije. Torej proces spreminjanja Slovenije v logor. V taborišče.

Ta proces v glavah Slovencev se je začel prejšnji teden. Dobil je zeleno luč. Postal je sprejemljiv. Postal je celo moralen proces. Ki ga zagovarjajo naši voditelji. In če ga zagovarjajo oni, potem je že v redu.

DZ na nezavedni ravni

V tem procesu je odigrala ključno vlogo razprava o postavljanju ovir na meji. Ovir. Ki so ograja. Morda ne čisto takšna ograja, kot jo je postavila Madžarska. A še vedno ograja. Ograja, ki naj bi služila vzpostavljanju reda. Preglednosti. Ograja, ki bo zagotovila varnost Slovencev. Red in mir v slovenski državi. In kar je še drugih procesov in značilnosti, ki si jih politiki tako želijo. Ki imajo skupni cilj. Ki se mu reče zagotoviti preglednost in obvladljivost situacije. Katerekoli. V konkretnem primeru situacije z migranti.

Ker gre za migrante, tujce, ki so v slovenski miselni matrici vedno bili isto kot sovražniki, se Slovencem zdi postavljanje ograj za lastno zaščito seveda sprejemljivo. Kar slovenski desni politiki vedo. Pravzaprav to ve — vsaj na nezavedni ravni — tako rekoč ves slovenski parlament. Kar dokazuje podpora, ki jo je izkazal ideji o razširitvi pooblastil vojski pri poseganju v civilno sfero. Ja, treba nas je braniti pred tujci, sovražniki, tistimi, ki nas hočejo islamizirati. Braniti nas mora vojska. In braniti se moramo sami. Bomo pač postavili ograjo. Nič hudega. Saj ne bo takšna, ko je na Madžarskem.

Ideal

Čeprav je v procesu logorizacije Madžarska Sloveniji v resnici ideal. Primer prave prakse. O tem je govoril tudi Janša. Izhajajoč iz nepripravljenosti in logistične neučinkovitosti te vlade — ampak v resnici vsake vlade, ki ni njegova —, je razlagal, da bi morali že zdavnaj storiti to, kar je storil Orbán. Brat Orbán. Naš svetli vzor učinkovitega politika. Torej postaviti ograje. Zapreti meje.

Pojasnil pa je tudi, da ograje same ne morejo zaustaviti ničesar. Tudi ne migrantov. Zato morajo ob ograjah patruljirati vojaki. Oboroženi. Krasna slika. Krasen ideal. Pretvoriti Slovenijo v taborišče. Zato, da bodo politiki lahko zagotavljali varnost, red in mir. Ki ga država očitno drugače ne zmore zagotavljati.

Zato so vsi ukrepi upravičeni. Saj nas varujejo pred tujci. Ohranjajo slovensko etnično fobijo. Ki je tu že stoletja.

Sramotno raztopljena

Ob tem gre opozoriti tudi na to, da je ideja o logorizaciji Slovenije postala takoj sprejemljiva. Sprejeli so jo tako rekoč vsi. Ne le politiki. Ampak tudi mediji.

Novinarka, ki je na TV gostila Janšo, je bila ob njegovem izvajanju povsem raznežena. Sramotno raztopljena. O tem, kako bodo ograje zagotavljale preglednost in obvladljivost migrantskega toka, kako bodo Sloveniji koristile, je pisal celo Dnevnik. Ki ga imam za edini za silo levi oz. levičarski medij v Sloveniji.

Nasedli so torej tako rekoč vsi. Tako rekoč vsi zdaj verjamejo, da bodo ograje — pardon, ovire na meji —, ob katerih bodo paradirali oboroženi vojaki, dober ukrep. Ki bo zagotovil red in mir. Večjo pretočnost. Kontrolirane vstopne točke. Ki bodo v korist migrantom. Da se pri prehodu zelene meje ne bodo izgubili. In tavali. Ampak bodo usmerjeni takoj tja, kjer jim bodo pomagali. Jih oskrbeli. Itd. Torej tja, kjer jih Slovenci hočejo imeti.

Nič stika, če je mogoče

Seveda pa bodo ovire z vojaki koristile tudi Sloveniji. Ji zagotovile red in mir. Nadzorovanost migrantske situacije. Očiščenje Slovenije. Od smeti. In vsega ogrožajočega. Normalno življenje Slovencev. Kamor nekontrolirani stik s tujim, torej strašnim, seveda ne sodi. Nič stika, če je mogoče. Če že mora biti stik, pa naj bo kontroliran. Strogo kontroliran. Jasno, da ograje to lahko zagotovijo. In vojska tudi.

Nerodno je le, da je slika države, ki jo obdaja ograja z vojaki, precej zoprna. Vsaj meni. Spominja me na taborišče. Kot je nerodno tudi, da bi se z argumentacijo, da ograje zagotavljajo red, mir, nadzirane točke prehoda, preglednost, učinkovitost ipd. strinjali vsi tisti, ki ljudi zapirajo za ograjo ali so jih tja zapirali. Torej vsi, ki so organizirali in še vedno organizirajo taborišča. Jih vodijo. In nadzirajo. Nekoč tudi oficirji SS. Tudi pazniki v koncentracijskih taboriščih.

Čevljev primanjkuje

Naj končam s prizemljitvijo: pri oskrbi migrantov primanjkuje zimske obleke. Še posebej čevljev. Še posebej moških. Morda bi bilo koristno, če bi vsi slovenski politiki pregledali svoje omare in en par svojih zimskih čevljev predali prostovoljcem. S tem bi za red in mir ter druge koristi migrantov in Slovencev končno naredili nekaj konstruktivnega, nekaj koristnega za slovensko državo.

Zbirna mesta so po vsej Sloveniji.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE