Lahko bi postal mudžahedin

3.11.2015 / 06:08 Komentiraj
Domovina, država ne dajeta upanja. Ujetnikov je 99%, svobodnih samo 1%. In ti so svobodo sezidali na suženjstvu drugih.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Še pred časom bi samega sebe na gobec, če bi samo pomislil, zakaj bi postal mudžahedin, kaj šele, da bi celo res postal. Mudžahedini so apriori živali, podivjani testos(t)eronci, ki poznajo nekaj sur in nekaj arabskih besed in se vedejo ošabno, oholo, prevzetno in nemogoče. Ne, takega se ne bi prenašal niti minuto. Bolje, da opravim sam s seboj, kot pa da me strpajo v Guantánamo, iz katerega bodo izpustili zadnjega Britanca. Torej bo prostor za enega Slovenca ali karkoli že sem — križanec med Slovenci, Madžari, Nemci in neznanimi donatorji genskega materiala.

Poglejmo nekaj tehtnih razlogov, zakaj bi vendarle bil bojevnik za neko sveto stvar.

18 let: Saj je vseeno

Recimo, da sem star osemnajst let. Živim v predmestju, starša sta se pravkar ločila, oče se je odselil v drugo mesto. V našem okolju nam preostane samo to, da mečemo na zarjavel koš, skejtamo po razdrapani konstrukciji, enega ali dva pokadimo. V šolo hodim ali tudi ne, saj je vseeno. Služb ni videti, denarja (doma) ni, gledam tu in tam TV in surfam po netu — sami lepi, bogati, zadrogirani.

Tistega dne je prišel v našo družbo starejši prijatelj našega prijatelja od prijatelja in nas nagovoril. Da obstaja svoboda, ki jo lahko dosežemo. Da obstaja bogastvo, ki bo tudi naše. In da obstaja vera, ki nas združuje. Alah je velik. Pustí nam telefonsko številko.

Nekega dne se odločim in pokličem številko. Naslednji večer potujem z mornarsko vrečo na rami. Mami sem pustil sporočilo, naj ne skrbi, da mi bo dobro in najboljše in da mislim nanjo…

30 let: No hope

Morda sem star trideset let. Živim v predmestju z očetom in mlajšo sestro. Že zdavnaj sem zaključil šolanje, ampak veterinarskih tehnikov ne potrebujejo. Še najmanj temnopoltih. Opravljam priložnostna dela, dobivam se s prijatelji, vrstniki, še več jih imam na netu.

Nekega dne dobim ponudbo: lahko rešiš svoje težave, pridruži se nam.

Vem, kaj pomeni to povabilo. Razmišljam: ali imam še kako drugo možnost? Nemški varčevalni ukrepi so vzeli vsako upanje, da bi bilo bolje še v mojem življenju. Pošljem odgovor. Danes potujem najprej v Belgijo, da ne bo sumljivo, potem pa v Sirijo. Alah je res velik. Poslal mi je priložnost.

Sestra: Še eno predmestje

Naj bo: sem mlajša sestra, in ja, tudi jaz živim v predmestju. Starejši brat je pred desetimi dnevi odšel. Ne vem kam. Danes sem pospravljala njegovo sobo in v košu za smeti našla listek s Tistim naslovom. Facebook. Zdaj vem, kje je.

Dovolj imam očetovega terorja in zapiranja, pokrivanja in življenja v skladu z Njegovo vero. Grem tja, kjer vsi tako živijo. Ne morem tako živeti tu, kjer izstopam kot črna luč med belimi. Dogovorjena sem. Tisti fantje so prihodnost sveta. Tako ali tako bi me oče poročil s tistim, ki ga ne bi hotela. Naj se poročim vsaj po svoji volji. Četudi z neznancem.

60 let: Pokvarjene igrače

Lahko, da bom res star malo več kot šestdeset. Veliko let sem delal različna dela, pri večini sem bil uspešen. In zakaj ne bi bil, saj sem dobival v popravilo same pokvarjene igrače. Ko so bile spet popolne, pa so jih dali drugim.

Pred nekaj leti se je ustavilo. Ravno bi moral na daljšo misijo v Kabul. Nikoli nisem izvedel, kaj je zmotilo ministra, da je nekaj dni pred mojo potjo podrl vse, kar je bilo narejenega v enem letu. Nihče ni zmogel odkrite besede. Po tistem sem pripravil vrsto rešitev in potihem upal, da bom katero od njih lahko tudi preizkusil. Počutil sem se živega. Delal sem in dosegal uspehe. Kar se je še včeraj zdelo nemogoče, je bilo zdaj opravljeno.

Obtičal

A ne zame. Prijava za prijavo je bila zavrnjena. Obtičal sem. Dokončno? Vem, veliko bi lahko še prispeval, če bi le dobil priložnost — a je vsaka prijava nesmiselna. In spet nov padec. Sem močnejši, ko se poberem? Sem res? Če sem tako močan, potem se bom pridružil tistim, ki moč cenijo. Bil sem vojak, urednik, podjetnik, humanitarec… Gotovo vse to potrebujejo in tudi spoštovanje imajo do sivih las in brade. To sem doživel. Velikokrat. Pa ne pri nas. Niti slučajno.

Usoda, upanje

Vidite, prav zlahka se vživljam v različne usode. Na tisoče jih je, a vse imajo nekaj skupnega: domovina, država in ureditev ne ponujajo nobenega upanja, da bi lahko bilo bolje. Ujetnikov je 99%, svobodnih samo 1%. In ti so svobodo sezidali na suženjstvu drugih.

Tega doslej svet ni poznal v tako skrajnem razmerju. Vsi mi, ki odhajamo v Sirijo, Irak, Afganistan, smo samo posledica, nismo vzrok. Vzrok je, da ste nam vzeli zaupanje v demokracijo. Vzeli ste nam dostojanstvo. Mi nimamo svojega jutri. Tudi migranti ga nimajo, le da tega še ne vedo. To bodo izvedeli na koncu namišljene poti k Sreči.

EU nima politika z vizijo, ki bi ljudi povezoval in vodil. Vsi skrbijo samo za svoj danes in jutri. Za to morajo prodati dušo Luciferju in njegovim vojščakom.

Prodajajo pa jo pod ceno. Preplačani Tony Blair se je končno spomnil, da je njegov piarovec prepisal nekaj trditev in jih postavil v kontekst orožja za množično uničenje, da so lahko Britanci vkorakali v Irak. Ne obveščevalne službe, ampak piar!

Samo roko dvignem v Tisto smer

Pred dnevi so sporočili, da je bil ubit Abu Talha al-Almani, nekoč Denis Cuspert ali Deso Dogg — nemški raper, ki ga lahko najdete v kar nekaj filmčkih na YouTubu. Njegov vpliv je bil velik. Piarovec. Eden od nas, ki bi nas lahko rešila samo nova odprtokodna demokracija. Prej ali slej bomo našli pot do nje.

Postajam podoben Abu Talha al-Almaniju. In vsem njegovim. Če hočem ali ne. Nočem še povsem, ampak… — samo roko dvignem v Tisti smeri in izrečem prave besede.

Zato se danes ne bi več na gobec. Razumem: drugače nismo mogli. Drugače nam niso pustili. Poskusite vsaj razumeti. Tudi zaradi sebe.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE