Boj za interpretacijo nevtralnosti interneta

31.10.2015 / 16:00 Komentiraj
Zagovorniki nevtralnosti poudarjamo restriktivnost uredbe, iskalci slave pa govorijo tako kot tisti, ki bi jo kršili.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V politiki (in širše) lahko gre človeku za to, da ima v besedah prav, ali pa za to, da premika stvari v smer, ki se mu zdi dobra.

Interpretacija dogodkov po sprejetju evropske uredbe o nevtralnosti interneta bo pokazala, kdo se za nevtralnost bori zato, da bi dvignil čim več prahu, in kdo zato, ker bi rad dosegel, da bo internet nevtralen.

Panika!

V medijih se pojavljajo informacije, da bo zdaj, po sprejetju uredbe, ta in ta na internetu ravnal tako in tako. Grozno!

Prvo, kar je treba povedati, je to, da tega in tega prav nič ne bi oviralo, da bi tako in tako — ali še huje — ravnal tudi v primeru, če bi bila uredba v torek zavrnjena.

Uredba v veliki večini Evrope povečuje in ne zmanjšuje število varovalk za nevtralnost interneta. Odtod naprej pa obstajata dve možnosti.

Aktivisti lahko tega in tega uporabijo kot dokaz, da so imeli prav: da nas na internetu zdaj čakajo stroški, zastoji, pekel, ker — kot so ves čas trdili — uredba dovoljuje, da ta in ta naredi to in to.

Ta in ta jim bo hvaležen. Takšno javno mnenje o stvari bo na koncu vplivalo tudi na to, kako bo zadevo razumelo sodišče. Če bo do tega prišlo.

Niti ne brezzoba uredba

Lahko pa seveda ugotovimo, da ta in ta tega in tega po sprejeti uredbi ne sme. Nikakor ne. Da uredba niti ni tako brezzoba. Da je tudi brez amandmajev jasno, da recimo “optimizirana storitev” (3. člen, 5. odstavek) ne nastane zato, ker bo nek telekom za honorar dajal določenemu prometu na internetu prednost. Optimizirana storitev ne uporablja storitve dostopa do interneta, niti ne sme biti nadomestek za storitev dostopa do interneta. Podobno, kot je ne uporablja digitalna televizija pri vas doma.

Skratka

Zdaj teče boj za interpretacijo sprejetega. Zagovorniki nevtralnosti bomo iskali, zagovarjali in poudarjali restriktvno razlago uredbe. Iskalci slave pa bodo stvari razlagali tako kot tisti, ki bi nevtralnost kršili. Da bi dokazovali, da so imeli prav — ne zato, da bi internet ohranjali v nevtralnih vodah.

Morda vas zanima tudi moje mnenje o sprejeti uredbi.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen v petek, 30. oktobra 2015, na avtorjevi spletni strani Čas-opis pod istim naslovom Za svoj prav ali za nevtralnost interneta?. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE