Zlovenski zombi iz normalne (razdvojene) družine

31.10.2015 / 06:08 Komentiraj
Dedka se ne obračata v grobovih. Ne burita duhov. Samo mrtva sta. Nista se borila za sezname in registracijo na meji.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Novomeški in ljubljanski dedek

Novomeški dedek je bil krojač, gasilec, hišnik, amaterski igralec, igral je pri pleh muziki in rad je pil. Menda je bil v partizanih. Zabavne vojne zgodbice so bile vsakič malo drugačne in nikoli nismo dobro vedeli, kaj je res in kaj si je izmislil. Rdečelasa sem bila najprej po njem, a ko je naravna barva prešla v svetlo rjavo, je gene nadomestila kana. Dedek je trdil, da so Italijani med vojno iz njega hoteli narediti milo. Zaradi barve las. Zato mi je govoril, da sem lahko vesela, da sem se rodila kasneje. Žurer, skratka.

Ljubljanski dedek je bil menda resen, tih, pendanten, računovodja, rad je hodil v hribe, ni bil za partizane. Leži v Kočevskem Rogu. Na hitro so ga obsodili v imenu ljudstva.

Po dedkih sodeč sem iz normalne slovenske družine. Razdvojene.

Strici in babice

Strici so tudi razdeljeni. En ga občasno rad popije, drugi je za Janšo. Ljubljanska babica se je režimu, ki do nje res ni bil prijazen, menda zabavno maščevala. Ne vem, ali je to družinski mit ali je res kaj na tem. Baje je zapeljala nekaj komunističnih veljakov, manjših in večjih živin, da so jo vozili na izlete po svetu.

Poleg tega je pripovedovala, da so imeli po vojni več hrane kot večina, ker so jih oskrbovali moževi somišljeniki. Mleko, maslo in še kaj seveda niso odtehtali tega, da jo je povojna oblast razlastila. Nekaj let ni imela volilne pravice in službe.

Ni bilo pomembno

Ampak o dedkih, partizanih, domobrancih in politiki nasploh se nismo kaj dosti pogovarjali. Ni bilo pomembno. Oče je mami resda svetoval, da bi bilo dobro, če se včlani v Partijo, ker bomo tako prej prišli do stanovanja. No, stanovanje smo dobili zahvaljujoč očetovi službi, čeprav ni bil v Partiji, in potem Jazbinškovemu zakonu.

Kakšnega od znancev ali sosedov smo imeli na sumu, da ni tak kot mi. Liberalen. Normalen. O tem nismo govorili, ker ni bilo pomembno. Ko se ga je malo napil, je potihem razlagal vice o komunistih. Naslednji dan mu je bilo malo nerodno in potem smo še manj govorili o politiki. Ampak samo zato, da mu ne bi bilo spet nerodno.

Biti nestrpen, nesramen, s kiruškim nožem ločevalen je bila skrita dejavnost. Kontroverznost je bila drugje. Ko je mamin prijatelj prišel na obisk iz Nemčije, recimo. Prinesel mi je rdečega pajaca. Ne roza ali modrega. V dolgem usnjenem plašču je hodil po mestu. “Tako so buljili vame, da sem mislil, da bodo poklicali gasilce.” To so bile udarne novice. Ne pa to, na kateri strani vojne so bili dedki, kdo v Partiji se s Partijo ne strinja, koga je strah in kdo bi kaj drugega.

Prekerka pomaga beguncem

O politiki zdaj več govorimo. Kregamo se, če sem natančna. Jaz branim leve poglede, oče mi kontrira z desno retoriko. O beguncih in nevarnosti, recimo.

Zadnje kreganje se je začelo, ko sem povedala, da sem se prijavila med prostovoljce za pomoč beguncem in da sem v čakalni vrsti. Argument za kreg ni bila samo politika, ampak tudi to, da jaz revna prekerka hočem pomagati beguncem na meji, namesto da bi služila za preživetje.

O normalnem živjenju že dolgo ne govorim več. Včasih je bilo normalno življenje, da nam znese skozi mesec in da gremo enkrat na leto na morje. Za prestiž pa na italijanski kapučino z razgledom na morje.

Človekoljubni duh mladosti

Odprti, liberalni in človekoljubni duh moje mladosti je zdržal do sredine mojih tridesetih let. Potem je vdrl v naša življenja kapitalizem. Revščina srednjega sloja in s tem kar naenkrat vedno več politike.

Nenadoma je dedek bolj pomemben kot kdaj prej. Čeprav ga ne omenjamo. V časih Partije je bil njegov sin (moj oče) skorajda budist. Zdrava hrana, vzhodnjaška filozofija. Zdaj je drugače. Razumem ga, da po vojni ni bilo preprosto. Ne razumem pa, da zdaj besni nad tem. Okej, dedek se je odločil po svoji vesti, njegova usmrtitev ni bila človeška. Ampak zgodilo se je leta 1945. Davno nazaj.

Pustimo ga pri miru. Če bi se že kdo lotil izkopavanj, naj bo. Ostanke bi položili v enega od družinskih grobov. Brez javnega cirkusa. Gre za družinsko zadevo.

Spori in obračunavanja

Toda ko gledam prenose sej iz Državnega zbora na 3. programu nacionalke ali (še huje) sedim na sejah Programskega sveta taiste televizije, vidim, da sem živela v zmoti. Vse je v delitvah. Delitve morajo biti jasno izražene. Morajo obstajati seznami. Sramotilni stebri.

Jaz sem Zombi v Zloveniji — ampak najbolj me preseneča, da že kar nekaj časa. Medtem ko sem živela normalno življenje, so nastajali seznami. Del svetnikov, ki v Studiu City vidi levičarsko nevarnost, sprašuje, koliko podpisov je potrebnih za ukinitev oddaje. Drugi spet vidijo v Pričevalcih moment sprave. Nihče pa se ne pogovarja o televizijski formi, o televizičnosti. To zanje ni pomembno. Pomembno je, da imajo ideološki spor in obračunavanje.

Ko so zahtevali sezname gostov v Studiu City in Odmevih in še kakšni oddaji, se mi je zdelo, kot da delajo potencialne sramotilne stebre za merjenje levih in desnih. Druge oblike uravnoteženosti — spolna, rasna, družbena, socialna… — pa jih ne zanimajo. Zmerjajo nas z udbaši. Njihova retorika spominja na Zlovenijo, čeprav se bolj izbrano izražajo in ne uporabljajo grdih besed.

Tleči spiski

Živela sem v zablodi. Pod mojim normalnim življenjem so tleli seznami. Potrebovali smo nov val beguncev, da se lahko kregamo o polpreteklih in zelo preteklih dogodkih. Tisti na Zloveniji so mlajši od mojih sosvetnikov, govorijo pa isto.

Moja dedka — ali kar je pač od njiju ostalo — se po mojem ne obračata v grobovih. Ne burita duhov. Samo mrtva sta. Ugibam in upam, da se nista borila za sezname. Ali za to, da bi se na mejah registrirali na drugi strani ograj.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE