Dan D-290: Miha Turšič nič več lačen, vsi drugi siti ministrice JBM

17.10.2015 / 17:02 Komentiraj
Olajšanje ob prenehanju gladovne stavke Mihe Turšiča. A kakšne bodo posledice — če sploh — na Ministrstvu za kulturo?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tekst sem oddala v četrtek zvečer. Naslednji dan je Miha Turšič zelo na hitro sklical kratko novinarsko konferenco, kjer je povedal, da gladovno stavko zaključuje.

Na spletni strani J’accuse je zapisal takole:

Izjava MT

“Sporočam, da danes, 16. oktobra, končujem gladovno stavko.”

“Po intenzivnih razpletih v zadnjih dneh sem danes prejel še mnenje Direktorata za javno računovodstvo, ki ugotavlja, da je prejem predmetnih pogodbenih sredstev občini Vitanje [u]pravičen. Ugotavljajo, da je bila uporaba javnih sredstev v [Ksevtu] upravičena in transparentna. To mi zadošča, da preneham ogrožati svoje zdravje in se skupaj z vladno ekipo posvetim konstruktivni tranziciji [Ksevta] v funkcionalno inštitucijo.”

“Od Ministrstva za kulturo zato pričakujem, da zavrže zahtevek za vračilo sredstev, da bomo v [Ksevtu] lahko zaključili poslovno leto 2014 in se posvetili sanaciji letošnje situacije.”

“Spoznanje, da je bila kriminalizacija poslovanja [Ksevta] za leto 2014 posledica [po]manjkanja volje za iskanje konstruktivnih rešitev direktorice direktorata za ustvarjalnost, lahko ministrici služi kot podlaga za ukrepanje, saj je sedaj očitno, da je zaposlena namenoma povzročila veliko stvarno in moralno škodo meni, [Ksevtu] in Ministrstvu za kulturo. Upam, da bodo ministrica in zaposleni na ministrstvu razumeli naš primer kot opozorilo, da uradniki na ministrstvu ne smejo biti zgolj skrbniki računovodskih pravil, temveč da so predvsem ti, ki naj zainteresirano sledijo razvoju umetniških praks in skrbijo za čim boljše pogoje za nastajanje umetnosti in kulture.”

Izjava JBM

Na ministrstvu za kulturo so se odzvali s sporočilom na spletni strani. Napisali so takole:

“Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar se je razveselila odločitve gospoda Mihe Turšiča o prenehanju gladovne stavke, saj ga je sama k temu pred tem večkrat pozvala.”

“Hkrati pa moramo demantirati njegove izjave v zvezi z obračunsko dokumentacijo, saj so vsi postopki na Ministrstvu za kulturo potekali v skladu z zakonodajo in na tem področju od dne 9.10.2015, ko smo prejeli poročilo Ministrstva za finance, ni bilo novih dejstev oziroma ni prišlo do drugih zaključkov.”

“Predvsem pa nas veseli, da smo dolgoročno rešili problem financiranja [Ksevta]: v sodelovanju krovnega MGRT, MIZŠ in MK; slednje bo financiralo umetniške programe.”

“Pozdravljamo tudi čimprejšnji dogovor med občino Vitanje in MGRT glede statusnega preoblikovanja [Ksevta].”

Kaj zdaj

Odahnila sem si, da je Miha Turšič nehal gladovno stavkati. Mnenje Direktorata za javno računovodstvo je ministrici za kulturo odvzel edino orožje za obračunavanje s Ksevtom in Miho Turšičem. Kakšne bodo posledice — če sploh bodo — na Ministrstvu za kulturo?

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE