Dan D-280: Kaj je bilo Pečečniku tega treba (Požarju pa tudi, seveda)

6.10.2015 / 16:30 Komentiraj
Dokler se ni Pečečnik skompal s Požarjem, je veljal za vunderkinda (v penziji). Zdaj pa vidimo, da je tak kot vsi drugi.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Včeraj (oz. v soboto zvečer) šok in panika, ker je Pečečnik odstopil od projekta, pri katerem bi vse skupaj zmrznilo, finančno, pozno sinoči pa domnevno olajšanje: Požar je danes objavil na Twitterju, da se njegov in Pečečnikov revialni projekt “normalno” nadaljuje.

Zakaj? Zato.

Pri pojasnjevanju Pečečnikovih razlogov za umik je bil Požar precej nejasen — pa saj je bil domnevno tudi sam Pečečnik v svojem obvestilu.

Nejasen pa je bil Požar tudi dan pozneje, ko je sporočil veselo novico o nadaljevanju projekta. Požar je o Pečečnikovi prvotni odločitvi korektno obvestil (potencialne) sodelavce in jim jo tudi poskušal po svoje obrazložiti. To pa je potem prišlo v javnost. Dnevnik danes implicira, da Požar implicira naslednje:

  • da je “zavrnil zaposlitev novinarke [Pečečnikovega prijatelja];
  • da je “zavrnil zaposlitev Pečečnikovega sina” [Roka, Tristana] kot “svetovalca za strukturo revij”;
  • da je “zavrnil podpis pogodbe za najem [poslovnih] prostorov v Rotondi, ki jih oddaja Pečečnikova žena oz. njeno podjetje [za 12.000€ mesečno];
  • da ni “pristal na [Pečečnikov predlog/zahtevo] 30% znižanja [stroškov dela] novinarjev, urednikov in drugih”.

Kudos v čudni luči

Če je to res, potem kapo dol pred Požarjem.

Ta hip v Sloveniji ni niti enega urednika, ki ne bi pokleknil pred takimi predlogi/pogoji, in niti enega medijskega lastnika, ki jih ne bi sprejel z odprtimi rokami.

Ker je Pečečnik po poročanju Dnevnika v Ameriki in se ne oglaša na klice — in ker je Požar modro redkobeseden (ali nespametno nezaupljiv) —, do tega trenutka pač ni jasno, ali je vse to sploh res in ali je pri iskanju kompromisa popustil Pečečnik ali Požar ali vsak od njiju malo.

Vsekakor pa zaplet med pečenim in novopečenim medijskim lastnikom meče čudno luč na predvideni launch Jane, Lady, Obrazov, Stopa, Anje, Kiha.

Optimizem je splahnel. Če se je Pečečnik že na začetku, še pred štartom izkazal za takega nepotističnega čudaka, potem imamo vse razloge za domnevo, da se bo še kdaj.

Medijsko prekletstvo

Imamo pa tudi vse razloge za domnevo, da Pečečnik ni tak od sobote zvečer. Še nedavno je veljal za enega od najpropulzivnejših, politično najbolj neobremenjenih in neskonektanih, celo skeptičnih slovenskih biznismenov, pri tem pa se nanj kot bogataša začuda niti ni lepil nanj slab PR. Zgledal je kot človek, ki ga lahko cenimo in mu verjamemo.

In zdaj, ko bi lahko v penziji že pri teh letih užival, pa si kdo ve zakaj ni mogel kaj, da se ne bi spustil v avanturo z mediji. Kaj mu je tega treba bilo?

V medijih je drugače. V medijih vse pride na dan. (Tudi če še ne izhajajo.) Ne moreš težiti in prihajati s čudnimi pogoji, ne da bi se to razvedelo. Ne moreš biti partner od Požarja in misliti, da boš samo ti češnje zobal.

Slovenski mediji so prekleti. Nič ne rata. Nikoli. Nikomur.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE