ZDA proti Volkswagnu. Das Auto. Roza poni za 10 ali 18 milijard dolarjev.

3.10.2015 / 06:08 Komentiraj
10-18 mrd $ za ponarejanje izpuhov? Hmm, se kdo še spomni Deepwater Horizona, Bhopala? In odškodnin v teh dveh primerih?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Račun za goljufijo z emisijami, ki ga bo ameriška EPA (US Environmental Protection Agency) izstavila Volkswagnu, bo morda znašal 10, po nekaterih trditvah celo 18 milijard dolarjev — kar je abnormalmo visoka kazen za moralni prekršek.

Boldiramo: moralni. Ker samo za to v resnici gre.

Materialna škoda pri tem ni nastala. Nihče ni zaradi tega zbolel, se poškodoval ali celo umrl. Zaradi tega ni bilo avtomobilskih nesreč, prometna varnost ni niti malo trpela. Niti niso emisije pretirano negativno vplivale na okolje. Ali natančneje: na okolje so izpuhi negativno vplivali natanko toliko, kolikor bi vplivali tudi sicer, le da so bili kupci in vsi drugi — na čelu s teoretično najbolj prevarano EPA — zavedeni, da v resnici vplivajo manj.

Simbolična kazen za simbolično napako

Protipravna premoženjska korist, ki si jo je VW z goljufijo morda pridobil, bi bila izmerljiva in dokazljiva kvečjemu z vrednostjo vseh prodanih avtomobilov, ki jih kupci ne bi kupili, če bi vedeli, da so emisije v resnici višje od tistih deklariranih oz. lažiranih.

Seveda pa niti v okoljsko najbolj ozaveščenih državah — med katere pa ZDA definitivno ne spadajo — emisije izpušnih plinov niso zelo pomemben faktor pri potrošniški odločitvi za nakup avta. Lahko celo rečemo, da so zanemarljiv faktor.

Da morajo proizvajalci avtomobilov po dekretu EU celo v reklamah obvezno navajati vrednosti izpuhov na kilometer, je seveda stvar senzibilizacije potrošnikov za okoljsko problematiko. Recimo, da je tako prav — čeprav je podobno smešno kot strašenje z rakom na cigaretnih škatlah.

Ljubitelji tako imenovanih jeklenih konjičkov in avtomobilski novinarji na pamet vedo, koliko kubikov in konjev in navora in pospeška do 100 ima ta in ta njihov najljubši avto. Dolgo bo še trajalo, da bodo tako na tekočem z emitiranimi grami ogljikovega dioksida na kilometer. Verjetno bodo ljudje prej osvojili podatek o dosegu električnega avta z enim polnjenjem.

Če pa poznate koga, ki zna za svojih pet najljubših modelov na pamet povedati, koliko ima kateri izpusta, naj to pove takoj Šaleharju, da bo o človeku napisal kolumno.

Okoljska katastrofa pred delto Misisipija, 24. maja 2010. Izteklo je skoraj 5 milijonov sodčkov ali več kot ¾ milijona kubičnih metrov nafte. — [Fotografija: NASA/Wikipedia/javna domena.]

Deepwater Horizon

Če smo že pri okolju, prvič: saj se še spomnite Deepwater Horizona?

Vrtalna ploščad British Petroleuma je eksplodirala 20. maja 2010 v Mehiškem zalivu pred obalo Louisiane in se po dveh dneh potopila. Iz odprte vrtine je izteklo skoraj 5 milijonov sodčkov ali več kot ¾ milijona kubičnih metrov nafte — kar je bil največji oil spill ever.

Odškodnina? No, ja: BP se je julija letos poravnal z ameriško vlado za 18,5 milijard dolarjev. Res pa je, da je nesreča stala britanski petrolej vsega skupaj 42,2 milijarde dolarjev (do februarja 2013).

Bhopal

Če smo že pri okolju, drugič: saj se še spomnite Bhopala?

Iz Union Carbidove tovarne pesticidov v Indiji je 3. decembra 1984 ušlo 40 ton strupenega metil-izocianata. V prvih dneh po nesreči je umrlo 3.500 ljudi, v naslednjih letih pa še 15.000 — po trditvah aktivistov do danes celo že 25.000!

Odškodnina? Malenkost! UCIL (Union Carbide India Ltd) je pet let pozneje skeširal 470 milijonov dolarjev (preračunano v današnjo vrednost blizu milijarde).

V Indiji je življenje poceni.

Antiamerikanizem

V suženjstvo zakleti levičarji vsega sveta že od nekdaj radi očitajo Američanom, da so svetovni policaj ali kavboj ali — učeneje rečeno — hegemon.

Seveda je nekaj na tem, vendar je relativno. Marsikdo bi Američane takoj poslal v Sirijo, da sesujejo ISIS, ne pa da se namesto Obame dela svetovnega policaja ali kozaka ali hegemona Putin. Celo nasprotniki posega v Iraku.

ZDA so liability tudi zaradi drugih stvari kot recimo NSA in TTIP, ampak to so v glavnem načelni problemi in pomisleki, ki ljudi (moralno) ne vznemirjajo bolj kot lustracija funkcionarjev FIFA.

Absolutno pa Američani pretiravajo s sankcijami, kakršna je ta, ki se obeta Volkswagnu. To je zelo hudobno in egoistično. Materialistični moralizem. Moralistični materializem.

Na nek način je sicer občudovanja vredno videti državo, ki si šteje v čast in dolžnost kaznovati kogarkoli za kakršnokoli prevarantstvo na račun njenih državljanov.

Ampak vseeno: 10 do 18 milijard je popolnoma nesporazmerna kazen — pa ne samo v primerjavi z Deepwater Horizonom ali Bhopalom. V bistvu gre za protekcionizem.

Hegemonija za prihodnost

Astrofizik in partner v Capricorn Investment Group dr. Ion Yadigaroglu je v Guardianu predlagal, naj EPA Volkswagnu za kazen raje naloži, da mora v roku petih let začeti izdelovati električne avtomobile ekskluzivno za ameriški trg.

Še več! Pravi tudi, da bi bilo 10 milijard dolarjev bolje porabljenih, če bi moral VW za ta denar zgraditi v ZDA tovarno avtomobilskih baterij — in mimogrede odpreti še nekaj delovnih mest — plus opremiti ameriške ceste s polnilnimi postajami.

Zanimivo je, da je Yadigaroglu v Guardianu podpisan tudi kot “investitor v Teslo”. V drugih poslovnih okoljih bi tak predlog veljal za nerazumno spodbujanje konkurence. Ampak Američani so smarter than that. Much smarter.

Za karkoli že bo teh 10 (ali 18) milijard šlo s VW računov, v vsakem primeru jih bo šlo preveč. In ne samo to: v vsakem primeru bodo denar — za boljši PR efekt morda celo pod krinko inovacij in razvoja, ne zgolj iz volje do brutalne politične moči — pobasali Američani.

Večina preostalih milijonov lastnikov volkswagnov po vsem svetu pa se lahko obrišejo pod nosom in pritožijo svojim vladam, da se za njih niso bolj pripravljene zavzeti.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE