“O Freunde, nicht diese Töne!” … -- Evropa: Rojena v Grčiji, umira v Grčiji

9.7.2015 / 06:07 Komentiraj
Vodilni ekonomisti na čelu s Thomasom Pikettyjem trkajo na nemško vest, naj zaustavi spodleteli program mučenja Grčije.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Trkajo zaman. Za Angelo Merkel stojijo milijoni nemških volilcev, ki želijo “lenim Grkom” puščati še več krvi. Neglede na lastno zgodovino. Neglede na to, da se iz kamna ne da iztisniti vode. Neglede na to, da bo izsiljeni izstop Grčije iz evra za njihove denarnice še bistveno dražji. Neglede na to, da je to lahko začetek konca evropske integracije in še kaj hujšega.

“Križaj ga!”

V kolektivni zaslepljenosti glasno prikimava nemškim volilcem še 250 milijonov drugih Evropejcev, katerih pravičniško ogorčenje razpihujejo mediji. Mediji pa tudi šuntajo politike in jim pilatovsko ukazujejo: “Križaj ga!”

Tudi pri nas je tako. Poglejte si “lahovnikovsko” reakcijo našega predsednika vlade in finančnega ministra na grško krizo (v komentarju Vojka Flegarja). Naši mediji, forumi in večina javnosti so glede grškega vprašanja — kot v odličnem komentarju pravi Miha Mazzini —, večinoma “potonili v odpadne vode“.

Čustva so zaslepila ekonomsko logiko, racio in čut za humanost. Prevladala sta kratkovidna računovodska vizija tehnokratov in populističen bes raje.

Spomnite se, kako je Hermann Hesse ob začetku 1. svetovne vojne z odprtim pismom ​O, bratje, nikar teh zvokov! apeliral proti nacionalističnemu diskurzu. — [Fotografija: ANEFO, Haag; CC/Wikipedia.]

Akcije razumnikov

Akcije razumnikov na žalost ne pomagajo.

Spomnite se, kako je nobelovec Hermann Hesse ob začetku 1. svetovne vojne leta 1914 z odprtim pismom O, bratje, nikar teh zvokov! — prvi verz Schillerjeve Ode radosti, uglasbljene v 4. stavku Beethovnove 9. simfonije — poskušal apelirati na nemške kolege, naj ne zapadejo nacionalističnemu diskurzu. Namesto streznitve drugih je doživel le lastno izobčenje.

Spomnite se, kako je maja 1930 1.028 ameriških ekonomistov s peticijo apeliralo na predsednika Hooverja, naj ne podpiše Smoot-Hawleyjevega carinskega zakona. Ni jih uslišal. Na podlagi tega zakona, ki je drastično dvignil uvozne dajatve na ameriški uvoz, je ameriška depresija z zmanjšanjem trgovinskih tokov in povračilnimi ukrepi drugih držav okužila ves svet. Dobili smo Veliko depresijo in nato 2. svetovno vojno.

Iz zgodovine se nič ne naučimo.

Evropa se rodila v Grčiji. In Evropa pravkar umira v Grčiji.


Odprto pismo Angeli Merkel, ki so ga podpisali Heiner Flassbeck, nekdanji državni sekretar v Zveznem ministrstvu za finance; Thomas Piketty, profesor na Pariški ekonomski šoli; Jeffrey D. Sachs, profesor trajnostnega razvoja, zdravstvene politike in menedžmenta ter direktor Zemeljskega inštituta na Univerzi Columbia; Dani Rodrik, Fordov ustanovni profesor mednarodne politične ekonomije naKennedyjevi šoli na Univerzi Harvard; in Simon Wren-Lewis, profesor ekonomske politike na Blavatnikovi šoli za upravljanje na Univerzi Oxford, si lahko v originalu preberete na zgornji povezavi.


Opomba: Tekst je bil objavljen v sredo, 8. julija 2015, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom O pamet, kje si? O srce, kje si?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE