Ugodno: Ne Pezdir, ampak Cerar bo požrl vaše otroke. Že za 150€!

3.6.2015 / 06:08 Komentiraj
Ministrica za delo je ukinila dodatek za študente, ki želijo prek programa Erasmus oditi na študij ali prakso v tujino.
NAROČI SE PRIJAVI SE

To se je pred dnevi zgodilo potihoma in brez negodovanja medijev, kakršno je v časih Janševe vlade spremljalo vsak najmanjši varčevalni ukrep.

Stopetdeset evrov mesečno na študenta je očitno prevelik strošek za shirano državo.

Kaj pravijo podatki

Poglejmo izsledke študije Evropske komisije iz leta 2014. Avtorji raziskave z naslovom Erasmus Impact so na vzorcu 80.000 študentov ugotovili, da je dolgotrajna brezposelnost mladih, ki so del študija opravili v tujini, kar za polovico nižja od preostale populacije. Njihovo mednarodno udejstvovanje v postopku rekrutacije ceni 64% zaposlovalcev. Enak odstotek mladih z mednarodnimi izkušnjami dobi v podjetjih boljša delovna mesta in več odgovornosti.

V podobni analizi z naslovom Long-term Career Impact and Professional Applicability of the Study Abroad Experience avtorica ugotavlja, da večina študentov z mednarodnimi izkušnjami po končani fakulteti gravitira k zaposlitvam z mednarodnim ali multikulturnim ozadjem.

Varčujmo pri mladih

Če niti ne omenjam, kako krvavo bi potrebovali piš odprtosti in mednarodno naravnane miselnosti, nam varčevalni ukrep pokaže modus operandi vladajočih: varčujmo pri mladih, korito je dovolj globoko samo za posvečene.

Kako drugače razumeti 50.000€, ki jih je za “postopkovnik o nalezljivih boleznih” Agencija za civilno letalstvo — torej davkoplačevalci — nakazala nekdanjemu predsedniku LDS in nekdanjemu članu uprave Aerodroma Ljubljana Iztoku Podbregarju.

Za ta denar bi 28 študentov 12 mesecev dobivalo štipendijo. A žal niso pri koritu.

Lahko bi varčevali tudi pri Cerarjevem “pravilniku o mobingu”, ki ga je po pisanju medijev prodal petnajstim osnovnim šolam. Ali pa pri kmetijskih subvencijah, ki te dni po vsej Evropski uniji razburjajo javnost — le v Sloveniji smo tiho, ko polnimo kašče priviligiranim “kmetom”, mali kmetje pa se komaj prebijejo skozi mesec.

Ne bom našteval naprej. Kje vse bi lahko vzeli, kaj vse financiramo, za koga vse je država bankomat — o tem je bilo že veliko napisanega.

Midasov nedotik

Prav neverjetno je, kako vlada Mira Cerarja zafrkne vse, česar se dotakne. Po pravici povem, z veseljem bi jih pohvalil, če bi sprejeli kak pameten ukrep, ki bi na pameten način vodil k stabilizaciji javnih financ in državljane peljal v bogatejšo prihodnost.

S tem ukrepom pa Miro Cerar in njegova ministrica za delo mladim preprečujeta, da bi dobili svež pogled, si ustvarili nov network, dobili nova znanja in si zgradili kariere. Da bi postali bogati — tudi kot davkoplačevalci.

Ekonomist Rado Pezdir se je enkrat pošalil, da kot neoliberalec peče otroke na ražnju. Spoštovane bralke in bralci, vaše otroke je z ukinitvijo pomoči za študij v tujini na ražnju vrti ugledni pravnik, svetilnik etičnosti in pravičnosti, profesor doktor Miro Cerar!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE