Imeli so me za Telebajsko, potem pa sem začela gledati Eno žlahtno štorijo

11.4.2015 / 06:32 Komentiraj
Nehala sem gledati slovenske TV nadaljevanke, saj se mi je zdelo, da ustvarjalci mislijo, da se bomo smejali čemurkoli.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Da skratka mislijo, da smo malce omejeni, počasni, preprosti ljudje, ki se bodo smejali vsakemu štosu o Bosancih, neumnih blondinkah in vaškem posebnežu.

Potem pa sem pred nekaj tedni prvič naletela na novo slovensko nadaljevanko Ena žlahtna štorija na Planetu TV. V njej so Bosanci, neumne blondinke in cel kup vaških posebnežev, a naj me vrag — ob njej se krohotam na vsa usta!

Ali to pomeni, da sem tudi jaz postala Telebajska? Ali pa na malih ekranih končno lahko gledamo nekaj, kar je zraslo na slovenskem zeljniku in je preprosto pametno zabavno?

Štiri hčerke na posestvu, da o očetu ne govorimo. Z leve: Medea Novak, Ana Dolinar, Ajda Smrekar, Janez Starina, Vesna Pernarčič. — [Fotografija: Planet TV/Antenna TV SL.]

Družina z napakami

Začnimo z osnovno zgodbo, ki je sila aktualna. Vse se vrti okoli gospodarja Berta Špacapana (Janez Starina), simpatičnega primorskega gospoda, ki ima v lasti več milijonov evrov vredno posestvo. Ko mu umre žena Tonka, nekoliko ukazovalna gorenjska gospa, se odloči, da bo domov povabil vse štiri hčerke, ki zaradi spora z mamo s staršema niso imele pristnih stikov in so z dežele pobegnile v mesto.

In tako dekleta — najstarejša Anica (Vesna Pernarčič), drugorojena Eli (Ana Dolinar), tretjerojena Maja (Medea Novak) in najmlajša Zala (Ajda Smrekar) — za nekaj časa zamenjajo mestne ulice za prostrano primorsko pokrajino.

Iz ljubezni do očeta? No, še bolj pa zaradi želje, da bi prišle do njegovih milijonov.

Berto je tipičen predstavnik patriarhalne družbe. V preteklosti je večkrat obžaloval, da mu življenje ni namenilo vsaj enega moškega potomca, a na srečo imajo vse njegove hčerke spremljevalce. Eden od njih bi že lahko bil potencialni novi gospodar.

In tako gledamo družino, z vsemi njenimi napakami, strahovi, prednostmi, slabostmi. Družino, ki vso svojo energijo usmerja … — v dediščino, ki bi jim omogočila lagodno življenje!

Vojna in mir, ljubezen in dedovanje

Dedovanje je verjetno najljubši slovenski šport. Vsi ga igrajo, igramo, a pošteni igralci so v tej igri redki. Cilj posvečuje sredstva, je nekoč dejal Niccolò Machiavelli — in če vas zanima, kaj točno je s tem mislil, potem se povabite na obisk k družini, ki med objokovanjem družinskega člana skrivoma že plete mrežo okoli zapuščine.

Ta sploh ne zabavna življenjska situacija je na ekranu presenetljivo smešna tudi zaradi pisane druščine partnerjev štirih hčera. Zviti Štajerc Smiljan (Matjaž Javšnik) je srečen z najstarejšo Anico; Bosanec Ibro (Ranko Babić) ovija okrog prsta Eli; hipijevski umetnik Žan (Stane Tomažin) ustvarja z Majo; šarmantni italijanski Slovenec Mario (Vojko Belšak) pa skrbi za manekensko kariero najmlajše Zale.

Podobnost z realnostjo je zgolj naključna

V nadaljevanki je tako na enem mestu zbrana Slovenija v malem. In če verjamete ali ne, ustvarjalci niso pozabili niti na župnika, ki po več kot dvajsetih letih izve, da je oče malce počasnega začasnega upravitelja posestva Avguština/Guštija.

Vsaka podobnost s kardinalom Rodetom je seveda naključna.

Tako kot tudi morebitna podobnost likov z ljudmi iz vašega/našega življenja. In ravno zato so vsi tako živi in človeški. Brez pretiranega pačenja, izumetničenosti in prisiljenega truda z dialogi. Ob vsem tem lahko spregledam oz. preslišim, da igralci občasno zdrsnejo iz primorskega dialekta in čudno zavijejo drugam. Bolj pomembno je, kaj sporočajo.

Če sklenem: Ena žlahtna štorija družine Špacapan je v resnici štorija vseh nas — le da se njihovi lažje smejimo, saj se ne dogaja nam.


Produkcija: Mangart (Tomaž Grubar, Vojko Anzeljc, Sašo Kolarič). Fotografija: Miha Tozon, Janez Štucin. Režija: Aleš Žemlja, Boris Petkovič, Jaka Šuligoj. Glasba: Matjaž Vlašič.


Opomba: Tekst je objavljen tudi na avtoričinem blogu A Room with a View of my Heart by Shia Jezebel pod naslovom Ta žlahtna slovenska štorija, ali dan ko je iz pepela vstal slovenski televizijski humor. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorico.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE