Za Cerkev je bil socializem zlato obdobje, kapitalizem pa pot v pogubo

5.3.2015 / 09:18 Komentiraj
MB nadškofija se je dogovorila z bankami za poplačilo dolgov, ki si jih je nakopala, ko se je obnašala kot kapitalist.
NAROČI SE PRIJAVI SE

S tem se za nadškofijo končujejo (naj)težji časi v njeni zgodovini.

Paradoksalno je, da so bila “svinčena leta” za nadškofijo pravzaprav zlato obdobje. Kljub preganjanju duhovnikov, zaplembam premoženja, neurejenemu materialnemu položaju duhovnikov ter splošnemu omejevanju verske svobode je v času socializma mariborska nadškofija cvetela. Posvečala se je namreč predvsem svojemu temeljnemu poslanstvu, svojemu “core businessu” — torej skrbi za vero in versko vzgojo ter stiku s šibkimi in pomoči potrebnimi.

In Cerkev je imela prav zaradi tega (in nasprotovanja komunizmu) najvišjo možno stopnjo simpatije. Leta 1991 se je na podlagi tega “etičnega in moralnega kredita” Cerkve velika večina prebivalstva (75%) opredelila za katoličane.

Potem pa je prišel kapitalizem in z denacionalizacijo in vsesplošno privatizacijo obudil mamona v človeških dušah peščice vodilnih duhovnikov. Vzbudil je pozabljeni pohlep — v nekaterih materialnega, v drugih pa po volji do moči.

Vodilni v mariborski nadškofiji in njihovi ideološki podporniki so si predstavljali, da bodo s kopičenjem materialnega bogastva in posvetne moči dobili … — kaj? Kapital? Oblast? Posvetno moč?

Pozabili pa so na vero. Pozabili so na vernike. Pozabili so na tisto, kar Cerkev uči: na minljivost tuzemskega in na poplačilo za dobra dela v nebesih.

Všeč mi je, da je kapitalizem po dveh desetletjih in pol — sicer na krut način — Cerkev obrnil nazaj k njenemu osnovnemu poslanstvu. Da jo je osvobodil materialnega in naredil prostor za duhovnost in za ljubezen do bližnjega.

Raje bi sicer videl, da bi Cerkev do tega spoznanja prišla sama, brez tržne kataklizme — tako kot je Frančišek Asiški sam prišel do spoznanja, da se je odrekel bogastvu svojega očeta in se zavezal revščini in ljubezni do bližnjega.

Kljub temu pa upam, da bo tudi takšno, eksogeno spoznanje zaleglo za nekaj desetletij. Da se bodo vrnile tudi simpatije vseh nas, ki smo se Cerkvi odrekli.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v torek, 3. marca 2015, na avtorjevi spletni strani Damijan blog. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

Všeč mi je, da je kapitalizem — sicer na krut način — Cerkev obrnil nazaj k njenemu osnovnemu poslanstvu. Da jo je osvobodil materialnega in naredil prostor za duhovnost in za ljubezen do bližnjega.
FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE