Kaj bi BMZ šele rekel o Čeferinu, če bi bil ženska! (Namreč Čeferin.)

26.6.2019 / 06:08 Komentiraj
Kaj takega bi kvečjemu pričakovali od kakega vehementnega poslanca SDS. Ampak ne. To je rekel nekdanji ustavni sodnik.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Dr. Rok Čeferin je postal novi ustavni sodnik. Zaradi njegovih stališč do sovražnega govora in izjave, da sta Demokracija in Nova24TV »tovarni sovražnega govora«, desnica po pričakovanjih ni pokazala zadovoljstva nad njegovo kandidaturo in izvolitvijo.

No, delavki te tovarne, ki ga je vprašala, ali pri tem stališču še vztraja, je prijazno pojasnil, da ga je izrekel »pod vplivom jeze«, zato tega »morda ne bi smel« reči, kajti »morda sem užalil vas in druge«.

Tehtanje med užaljenostjo in govorjenjem po resnici ni najboljša popotnica za ustavnega sodnika — čeprav ne dvomim, da bo večino najbolj prepričal prav z argumentom dostojnosti v komunikaciji.

Pomisleke do Čeferinovega imenovanja pa je pokazal še nek drugi nekdanji ustavni sodnik. Očitno ga je to tako razkurilo, da je svoj že tako ali tako radikalni apel opremil s kar tremi klicaji:

»Če bo Čeferin izvoljen, je to še ena degradacija ustavnega sodišča. To je treba preprečiti … !!!«

Obrnili so ploščo

Poznavajoč retoriko te sorte bi pričakovali, da bo kaj takega rekel kak vehementen in ognjevit poslanec SDS. Vendar bi se zmotili. To je bila samo še ena od številnih šokantnih trditev nesojenega politika, profesorja in bivšega sodnika ESČP.

Večer je izjavo Boštjana M. Zupančiča pospremil z naslednjim komentarjem:

»Boštjan M. Zupančič ima seveda pravico do svojega pogleda na kandidaturo Roka Čeferina za ustavnega sodnika, kljub temu pa ugotavljamo, da ima Rok kljub napadu nekoč uglednega sodnika veliko — srečo. Je namreč moški in samo predstavljamo si lahko, kaj bi Zupančič kot avtor številnih seksističnih izjav tvitnil, če bi bila kandidirala ženska.« 

Duhovit in ravno prav zbadljiv komentar, ki si ga omenjeni seksist tudi zasluži.

O medijski promociji nevzdržnih stališč BMZ sem že pisal in v tekstih obravnaval sporne sodnikove trditve, povezane z mizoginijo, včasih razvite tudi v kompleksne teze o feminizaciji politike, šole, sodstva in pravosodja pri nas in po svetu — pa o kemičnih konspiratizmih, ideji o demaskulinizaciji možganov in nasploh o porastu tako imenovanih prededipalcev, kar nas vse pelje pogubo.

Večerov komentar o srečni neženskosti Roka Čeferina — prvi te vrste — smemo jemati za dobro novico, saj najbrž pomeni slovo tega časopisa od dosedanje prakse, ko so v preteklih letih nekritično polnili prostor z antifeminističnimi in mizoginimi idejami taistega avtorja, prikazanega kot brezpogojna avtoriteta. Zdaj pa so si ga drznili cinično zbosti.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v nedeljo, 23. junija 2019, pod naslovom BMZ. —. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

BMZ. — [Fotografija: Igor Napast]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE