Po Sodnem dnevu nam preostane samo še taborni ogenj in pripovedovanje zgodb

31.3.2019 / 06:08 Komentiraj
Se je vse to res zgodilo pri nas? Peter Čeferin odgovarja, da ja. Vse je res. Ampak prepleteno, zapleteno kot fikcija.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kaj ima opraviti s pripovedovalskim festivalom Pričigin v Splitu roman Sodni dnevi  Petra Čeferina in Vasje Jagra? Naslov prejšnjega teksta Družba ni lačna pravice, temveč zgodb je iz tega romana. Drži kot pribito za ta festival. Brala sem ga pred in po njem. Brala sem ga pod vplivom Pričigina.

Čeferin je na tiskovni konferenci rekel: “To je moja zadnja knjiga.” To je rekel še za vsako doslej. To bi lahko bil zabaven začetek pripovedovanja zgodbe na Pričiginu.

To pa omenjam tudi zato, ker romana Sodni dnevi govori o odmevnih slovenskih sodnih zgodbah. Realnih in političnih. Tudi o krivosodju. V romanu se vse to fiktivno prepleta. Gre za krvave, umazane zgodbe iz slovenske vsakdanjosti, tudi politične, ki niso dočakale pravnega epiloga.

Ampak kaj pa če je vse res?! 

Nemara nam ne preostane drugega, kot da vse to prelijemo v literaturo. V fikcijo. Da pripovedujemo zgodbe. V živo. Nekje je treba potegniti črto. Priti do katarze in se soočiti s problemi. Da bi se lahko potem smejali kolektivnim tegobam, zadregam, neumnostim, krivicam. V tem smislu nas lahko reši samo še umetnost. Dobesedno terapevtsko.

Frustracije

Sodni dnevi so napisani tekoče. Roman me je ves čas držal v napetosti, knjigo je nemogoče izpustiti z rok. Začetek spominja na zgodbo Ivana Perića. Gre za Čeferinovo profesionalno razočaranje. Še vedno je prepričan v njegovo nedolžnost.

Toda očitno je presodil, da jo lahko predela samo še na literarni način. Kdo ve, ali je na razpolago še kakšno pravno sredstvo. Uspešen, pretkan, odmeven in “nespodoben odvetnik” — tak je naslov Čeferinove biografije Tadeja Goloba — je trčil ob oviro.

Perićeve peripetije Čeferin v romanu sicer združi z materjo vseh naših afer — z orožarsko. Odvetnik, brezvoljen vdovec, se loti novega primera “nemočno zagrizeno”. “Kot da bi branil samega sebe.” V Sodnih dnevih se prepletata njegova žalost ob izgubi žene in frustracije ob primeru, ki razkriva mafijske zveze od Beograda do Münchna.

Ne sprašujemo se samo, kdo je storilec, temveč predvsem, ali je vse to sploh res. Se vse to lahko zgodi na našem pragu? Čeferin odgovarja, da seveda ja. Vse je res, le da je prepleteno kot fikcija.

Ko odpove sistem, ne gre več za zakone. Ostane nam samo še pripovedovanje zgodb, kot jih piše življenje. Zakurimo ogenj, usedimo se v krog … — in pripovedujmo.


Peter Čeferin, Vasja Jager: Sodni dnevi. Cankarjeva založba, 2019. ISBN: 978-961-231-825-3, 231 strani; 24,99€. Knjigo lahko naročite na tej povezavi.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE