Enajsta šola v Bruslju: Dober dan, nasvidenje in lahko noč, Irena Joveva!

6.3.2019 / 06:10 1 komentar
So ljudje v svoji šarcolatriji tako naivni, da bodo glasovali za kogarkoli, ki se je prilepil na malega velikega vožda?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Resno me zanima, ali si je LMŠ pri sestavljanju kandidatne liste za evrovolitve pomagala s headhunting firmo. Je to mogoče, da so sposobni napaberkovati kandidate sami? Imajo lasten kadrovski in motivacijski oddelek?

Ker kje najdejo ljudi, za katere — z izjemo Klemna Grošlja, ki je (bil) priljubljen talking head v Odmevih za obramboslovne teme — nismo še nikoli slišali?

In odkod so skratka vzeli Ireno Jovevo in jo oklicali za špicenkandidatko?

Poročila na Pop TV gledam samo vsake kvatre, zato si mladih novinark ne zapomnim. Dobila je nagrado DNS za debitantko? Super, čestitam. Bil bi ponosen nanjo, če bi bila moja hči. A to priznanje je na nivoju študentskih Prešernovih nagrad.

Saj ne rečem, punca je simpatična. Morda se bo pa znašla, če bo izvoljena? Glede na to, da zna nakladati — rekši, ob nominaciji, da so “prevagali vsebinski razlogi in kompatibilnost s stranko” —, bo morda res.

Serija vprašanj

Čeprav je tu potem še cela serija vprašanj:

  • Kdo so ti — če obstajajo — genialni ali vsaj drzni in disruptivni, groundbreaking in mind-bending Šarčevi headhunterji?
  • Je Marjan Šarec sam tako [vstavite poljubni pridevnik], da zaupa šarlatanom, ki mu podtikajo anonimuse s simpatično punco na čelu?
  • Ali je Šarec tako prepričan vase, da bo folk volil za politične analfabete in anonimuse samo zato, ker kandidirajo na listi LMŠ?
  • So ljudje v svoji šarcolatriji res tako naivni, da bodo glasovali za kogarkoli, ki se je prilepil na simpatičnega in priljubljenega malega velikega vožda?
  • Ali pa smo v resnici nori ali vsaj v zmoti mi skeptiki, ki si predstavljamo, da ljudje, za katere pač še nismo slišali, ne samo ne bi smeli postati evroposlanci, ampak da niti ne bi smeli kandidirati?!
Za človeka mojih let bi bilo spodobneje, če bi se delal navdušenega. No, debitantki Jovanki ne bi rad jemal poguma. A naj mi ne zameri, če povem, da me z nadobudnimi izjavami, s katerimi se podaja na evrovolitve, spominja na prisrčno prismojeni komad od Zale Kralj & Gašperja Šantla. Približno tako kot njun sentiš na Evrovizijo bo po mojem ona pasala v EP.

Zibel življenja in spoznanja

Takole pravi debitantka Jovanka: 

“‘Rada bi gradila na ljudeh, čeprav vem, da to zveni kot floskula. Evropa je po mojem mnenju preveč oddaljena od ljudi in od posameznika, jaz bi rada začela ta vzorec spreminjati. […] Pričakujem vse najboljše ali pa vse najslabše, skratka vse. Ne zanašam se na ankete, te niso nikoli imele vlogo pri mojih odločitvah. Všeč mi je bil premierov koncept. Upam, da bom lahko od besed prešla tudi k dejanjem.”

Smrkljo, ki plane v politiko in take govoriči, bi jaz poslal tja, odkoder je prišla, in ji zabičal, naj gre za nekaj časa še v enajsto šolo, to zibel življenja in spoznanja.

Za človeka mojih let bi sicer bilo spodobneje, če bi se delal navdušenega in mladeži dajal spodbudo. No, kandidatki ne bi rad jemal poguma. A naj mi ne zameri, če povem, da me z nadobudnimi izjavami, s katerimi se podaja v Evropski parlament, spominja na prisrčno prismojeni komad od Zale Kralj & Gašperja Šantla. Približno tako kot njun sentiš na Evrovizijo bo po mojem ona pasala v EP.

Res pa je, da bo Irena imela pet let časa, da se tam le kaj nauči in nadoknadi zamujeno. Pa še službo bo pri tem imela.

Resno me zanima, ali si je LMŠ pri sestavljanju kandidatne liste za evrovolitve pomagala s headhunting firmo. Je to mogoče, da so sposobni napaberkovati kandidate sami? Imajo lasten kadrovski in motivacijski oddelek?

Simbol nepomembnosti

Morda pa primerjava z Zalo & Gašperjem ni najbolj primerna, ker preveč cinično zveni. Zato naj sugeriram bolj resno primerjavo z … — heh, z Alexandrio Ocasio-Cortez, ameriško demokratsko poslanko.

Alexandria in Irena sta vrstnici, pripadnici nove generacije, nova obraza. Se vam zdi, da bi — ali da bo — Irena Joveva pritegnila toliko politične pozornosti in pozornosti javnosti in se izkazala za tako spretno aktivistko, legislatorko in govornico kot AOC?

Pustimo zdaj ob strani primerjavo med njunimi političnimi cilji. No, nenazadnje: razen tega, da kandidira za LMŠ, o stališčih in vrednotah slovenske wannabe MEP ne vemo nič. Niti kandidatura na tej listi ne pove praktično nič.

Ireni Jovevi v primeru izvolitve prerokujem naslednje:

V najboljšem primeru bo postala kolikor-toliko viden simbol nepomembnosti evroposlancev in evroposlank kot posameznikov v okviru nadnacionalne, evropske politične reprezentacije. Svaljkala se bo po plenarnih sejah in po Twitterju kot kakšna nova, updatana Tanja Fajon. Zagovarjala bo to in polemizirala bo s tem, kar bo zagovarjala in s čimer bo polemizirala množica slovenskih ALDE-jevcev iz ene ali druge ali tretje stranke.

No, glavno, da bo tam. In glavno, da bo verjela v svoje … — poslanstvo (no pun intended), mi pa v svojo participacijo na evropskem parketu.

Mogoče pa se bo medila dva mandata v Bruslju, se naredila, prišla nazaj, ukradla šov, ustanovila novo stranko (ker bo Šarec še premlad za penzijo) ali prestopila v neko drugo in leta 2034 postala predsednica vlade.

No, to bi pa že bila kariera. You never know.

Všeč ji je bil premierov koncept. Še dobro, da ga ima. Mislim, premier koncept. — [Screenshot: Delo/Fokuspokus]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE