Juul (2.): Mac proti PC-ju. Brez gumbov in gibljivih delov. Esenca kajenja.

28.2.2019 / 06:08 Komentiraj
Občutek dandanašnje lahkomiselne, brezskrbne tehnološkosti. Predvsem pa občutek nepomembne, a nepogrešljive ritualnosti.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nadaljevanje včerajšnjega teksta Kako sem po 40 letih nehal kaditi rdeči Marlboro in prešaltal na Juul (1.).


Juul oz. Juul Labs je ameriška družba, ki je leta 2015 dala na trg elektronsko cigareto Juul. V treh letih je z naskokom zavzela trg e-cigaret v ZDA. Lani je imela že 75-% tržni delež. Prihodki so 2017 znašali 2 milijardi dolarjev, njihova tržna kapitalizacija pa je bila ocenjena na “umazanih” — kot pravijo pri Tech Crunchu — 38 milijard dolarjev.

Nekaj že bo na tem: Juul Labs je lani z 12,8 milijard dokapitalizirala Altria Group in s tem postala 35-% lastnik (ustanovitelj PAX Labs je ostal večinski). Ker guess what: Altria je mati Philipa Morrisa USA, ki se je leta 2003 rebrandala iz Philip Morris Companies.

Če odštejemo problem, da se je na Juul Labs intenzivno, čeprav ne nepričakovano spravila FDA (Food and Drug Administration) — in da še ni osvojil slovenskega tržišča —, je vprašanje v teh nekadilskih časih precej zagonetno: zakaj Juulu tako dobro gre?

Zakaj bi nehal, če lahko začneš?

Juul je blagoslovljena žrtev tržne nepredvidljivosti. Domnevne. Ker v retrospektivi ni nelogično, da se je to zgodilo. Morda je bil to njihov cunning plan.

Juul se je kot e-cigareta od vsega začetka tržno pozicioniral in se še zdaj pozicionira kot družbeno hvalevreden pripomoček za odvajanje od klasičnega kajenja. Če že rabiš nikotin, ga zaužij tako rekoč direktno v žilo, s paro. Brez dima, brez trdnih delcev, brez katrana, brez gorečega, tlečega tobaka in papirja, brez tistega filca na koncu, brez usmrajanja, brez ustnega zadaha, brez polnih pepelnikov, brez pepelnikov sploh, brez poljubljanja kot lizanja pepelnikov itd. itd. 

Super, kajneda? Z Juulom bi lahko vsi nehali kaditi. Juulova kampanja bazira na pričevanjih ljudi, ki so prešaltali s čikov na Juul. “Hear from smokers who made the switch.

Lepo. Ampak zakaj bi človek nehal? Zakaj pa ne bi pravzaprav začel?

In točno to se je zgodilo. Že mogoče, da so mnogi odrasli kadilci s pomočjo Juula — in drugih vapov — opustili klasično kajenje in morda pozneje tudi vapanje sámo. Toda na enega odraslega kadilca s kilometrino je Juul vzelo za svojega kdo ve koliko mladih, ki še nikoli niso kadili. Na Juul je namreč navalila mularija. Najstniki. Milenijci.

Totalno so dol padli. Juul je njihova prva cigareta. Juul je postal priljubljena razvada ameriške mladine, ki še nikoli prej ni kadila cigaret. Juul je hotel od kajenja odvrniti stare kadilce, ki so se leta in leta in desetletja in desetletja zastrupljali z nikotinom in katranom — toda nazadnje je na e-čike navlekel predvsem otroke, ki še sploh niso bili zasvojeni!

Že mogoče, da so mnogi odrasli kadilci s pomočjo Juula — in drugih vapov — opustili klasično kajenje in morda pozneje tudi vapanje sámo. Toda na enega odraslega kadilca s kilometrino je Juul vzelo za svojega kdo ve koliko mladih, ki še nikoli niso kadili. Na Juul je namreč navalila mularija. Najstniki. Milenijci.

Mac vs PC

Juul je fancy. Eleganten. Preprost. Zgleda kot USB ključek. Polniš ga tako, da ga vštekaš v laptop. Sem povedal, da antracitno črna, pardon: space grey palčka iz brušenega aluminija, ki v sebi skriva baterijo, čipe in konektorje, najbolj paše k Applovim laptopom? Če nisem, bi lahko sami uganili. (Presneto! Kaj pa zdaj, ko novi Air nima več USB porta?)

Nekadilska Amerika z FDA na čelu obtožuje Juul zato, ker je daleč najbolj razširjena e-cigareta in s tem priročna tarča. Ampak ne samo zato. Sesuvajo ga tudi zato, ker je Juul Labs za razliko od drugih proizvajalcev vapov izumil prelomno razvado prihodnosti! Ki se lahko prekleto prime in razširi!

Juul je radikalna disrupcija z zakompliciranim rokovanjem in pacanjem dosedanjih vapov. Mene osebno vapanje kot postopek spominja na kajenje pipe — kar sem poskušal nekoč v gimnaziji, a sem se hitro naveličal —, s katero si je treba dati veliko opravka za malo učinka.

Čeprav je vapanje, je Juul esenca kajenja, kakršnega smo poznali iz obdobja čikov. Vzameš, daš v usta, inhaliraš. Just like that. Še prižgati ti ni treba, ker se sam vklopi, ko potegneš. Brez gumbov, brez gibljivih delov.

Juul je vapanje dejansko tako poenostavil in približal ljudem, kot je nekoč Apple poenostavil (ali začel poenostavljati) računalništvo in pozneje z iPhonom še mobilno telefonijo. Dodal mu je estetsko, lifestyle noto, pa ravno pravo, minimalno dozo start-up in geek avre, pa občutek dandanašnje lahkomiselne, brezskrbne tehnološkosti, predvsem pa občutek nepomembne, a nepogrešljive ritualnosti, ki je bila že od nekdaj značilna za kajenje v vseh oblikah, tudi pri vapanju.

Resno! V primerjavi z drugimi vapi je Juul kot v starih časih Mac proti PC-ju. Res ni čudno, da je mladina obsedena od juulanja!


Nadaljevanje jutri.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE