Nova 24 Butl und Boden TV: Sreča na vrbici. Moj oče. Privilegirana mladost.

30.1.2019 / 06:08 2 komentarja
Postopoma, a vse hitreje nam spodkopavajo civilizacijske temelje države, ki smo si jih ob ustanovitvi zapisali v ustavo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

So stvari, na katere človek pomisli šele potem, ko jih nekdo napiše na velik rdeč avtobus. Ali ko mu jih nekdo ponovi tolikokrat, kot je predpisal dr. Joseph G. Ali ko jih prebere na spletni strani Nova24TV.

Ta medijska hiša mi je nedavno posvetila dolg članek, v katerem so me zaradi moje kritike sovražnega govora in zagovarjanja človekovih pravic opisali kot ekstremnega levičarja.

Žebljico pa so si zadeli v glavico s trditvijo, da sem v mladosti, ki mi jo je omogočil moj “privilegirani komunistični” oče, igral v “mladinskem propagandnem filmu” Sreča na vrvici.

Ta izjava, še posebej njen zadnji del, je na družbenih omrežjih dvignila precej prahu. Sam sem bil v svojih reakcijah previdnejši. O Novi24TV si lahko mislite karkoli, ne morete pa jim odrekati strokovnosti in izkušenj na področju propagande.

Odločil sem se torej, da si film, kader za kadrom, pogledam še enkrat — in ni hudič, da so imeli prav.

Podivjani invazivni novofundlandec

Morda se spomnite tistega navidez nedolžnega prizora na Čevljarskem mostu, kjer Mileni, oblečeni v rožnate volančke, vračam balonček, ki sem ga s skokom v Ljubljanico rešil pred hudobnim črnim razbojnikom.

Halo? Gumijast balonček? Štirideset let že na silvestrovo ponavljajo ta film, pa pred Nova24TV nihče ni opazil, da ne gre za kičasto najstniško romantiko, temveč za napad na reprodukcijske dolžnosti slovenskih deklic in žena?!

Tudi šepajoči bandit z leseno nogo, ki v begu pred podivjanim invazivnim novofundlandcem prevrne stojnico s tujerodnimi lubenicami, v luči tega spoznanja ni bil negativec, temveč slovenski domoljub. Tako rekoč vardist.

Mučenje z Lego kockami

Očitke o mojem pokojnem očetu kot agentu prejšnjega režima je disciplinirana falanga Butl und Boden internetnih trolov hitro prekvalificirala v obtožbe o udbaštvu. Žal pa Nova24TV za svoje trditve ne ponuja nikakršnih dokazov — razen fotografije mojega v frak našemljenega očeta s tedanjim slovenskim predsednikom Kučanom in dansko kraljico.

Težava je sicer v tem, da se oče na sliki ne priklanja Kučanu, temveč kraljici. Če je to dokaz za očetovo kolaboracijo s tajnimi službami, bi človek najprej pomislil na zloglasno dansko tajno policijo, ki slovi po tem, da osumljence zaslišuje s hojo po kockah Lego. V čevljih seveda, saj niso zveri.

Prav možno je, da so ga rekrutirali, ko je v 50. letih študiral na Danskem. Ta dežela se mu je do konca življenja usedla v srce. Svojo televizijsko kariero je začel in končal z dokumentarcem o Danski, ki jo je videl kot ideal demokratične, odprte, solidarne družbe. Po upokojitvi je ustanovil Društvo slovensko-danskega prijateljstva, kraljica Margareta II. pa se mu je za vse to zahvalila z redom viteza danske zastave.

Prosto po Novi24TV: “Igor Gruden in Milan Kučan”. Pozabili so omeniti, da se Gruden rokuje z dansko kraljico Margareto II. — ob njej soprog, princ Henrik (Henri de Laborde de Monpezat, † 2018 — ob podelitvi reda viteza danske zastave.

“Spoštovani sodnik”

V svojem občudovanju Danske in Dancev — po mojem včasih tudi precej nekritičnem — je oče prišel še najbližje statusu “režimskega novinarja”, kot ga je označil bivši spoštovani sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice. S to svojo izjavo je povedal zelo veliko o sebi in zelo malo o mojem očetu.

Kakorkoli že obrnemo: na koncu se zdi, da je edini razlog, da mojega očeta zmerjajo z režimskim agentom in udbovcem, moje zagovarjanje liberalne demokracije, ki temelji na človekovih pravicah in političnih svoboščinah.

Dejstvo, da ne gre za vrednote, ki bi jih tradicionalno povezovali s prejšnjim režimom in še manj z Udbo, lepo ilustrira, v kolikšni meri so takšne obtožbe ne samo nelogične, ampak tudi butaste.

Takšno natolcevanje lahko na prvi pogled izpade precej komično. Toda kognitivna šibkost argumentov ne more prikriti dejstva, da se pod plazom bebastih žaljivk skriva jasno razdelana strategija.

Nameni in cilji

Medijski linč, ki ga zganjajo Nova24TV in njej podobni, ima svoj namen in cilj. Tisti, ki zagovarjajo človekove pravice, so danes denuncirani kot udbovska deca. Kritiki sovražnega govora so izdajalci svobode in domovine. Humanizem in solidarnost do soljudi sta označena za ekstremno levičarstvo. Papež Frančišek ogroža krščanstvo. George Soros je postal Jud, ki ga lahko sovražiš naglas.

V novoreku populistične Slovenije so civilizacijske vrednote povojne demokratične Evrope ožigosane kot zarota levičarskega totalitarizma. Na terenu, ki smo si ga v obrambi pred avtoritarnim nacionalizmom in v imenu človekovih pravic in političnih svoboščin izborili ob osamosvojitvi, nam nekdo pred našimi očmi premika stative in spreminja pravila igre. Postopoma, a vse hitreje spodkopavajo civilizacijske temelje slovenske države, ki smo jih pred dobrega četrt stoletja zapisali v ustavo.

Pri tem pa na žalost ne moremo preveč računati niti na glavnega sodnika, ki je brez avtoritete in poguma, da bi zapiskal, tudi ko gre za očitno prepovedan položaj.

Moj oče ni bil brez napak, je pa imel kvalitete, ki so popolna antiteza vsega tistega, kar imata skupnega Udba in Nova24TV. Bil je nekdo, ki so ga ljudje spoštovali in imeli radi. In bil je predvsem človek, ki je imel rad ljudi. To sta z mamo prenesla tudi na otroke. In v tem ima Nova24TV prav. Zaradi takšnih staršev smo imeli bratje Gruden res privilegirano mladost.

Kronski dokazi

Dolgo sem razmišljal, ali naj napišem to kolumno, saj je zelo osebna in bo šla morda zaradi tega komu v nos. A na koncu sem se vendarle odločil, da ne bom ostal brez odziva na primitivno zmerjanje mojega pokojnega očeta. Če že Jakoba obešate na verbalno vrbo, ne boste tudi mojega očeta.

Moj zadnji spomin nanj je z železniške postaje v obmejnem Kehlu v bližini Strasbourga, okrog božiča dobrih dvanajst let nazaj, ko sta z mamo vstopala na vlak za Ljubljano. Nekaj tednov kasneje je umrl med pohodom na Dražgoše. Tudi to je bilo uporabljeno kot kronski dokaz njegove režimske pokvarjenosti. V današnji Sloveniji je nekaterim za medijsko likvidacijo dovolj, da te označijo za antifašista.

Moj oče je bil človek, ki sem ga odkrival celo življenje. Pri petnajstih sem izvedel, da je v mladosti igral košarko za Enotnost, kot se je nekoč imenovala Olimpija. Nekaj let pozneje me je presenetil s tem, da zna igrati na klavir.

Pred nekaj dnevi pa mi je njegov nekdanji sodelavec omenil, da je med služenjem v JLA pred vojaškim sodiščem pričal v obrambo sovojaka, znanega slovenskega razumnika, obtoženega vohunjenja, ki je bil na koncu oproščen.

Za kaj takega je bilo v tistih časih, draga moja Nova24TV, treba imeti ne samo moralna načela, ampak tudi jajca.

Privilegirana mladost

Po upokojitvi je enajst let zapored odpeljal na Dansko skupino petdesetih maturantov z vseh slovenskih gimnazij. Zastonj. Za ta potovanja je zbiral denar pri sponzorjih — toda šele po njegovi smrti smo ugotovili, da teh sredstev pogosto ni bilo dovolj in je razliko pokrival iz družinskih prihrankov.

Če mi nekdo dokaže, da je dejansko delal za Udbo, potem upam, da je bil zadolžen za finance.

Moj oče ni bil brez napak, je pa imel kvalitete, ki so popolna antiteza vsega tistega, kar imata skupnega Udba in Nova24TV. Bil je nekdo, ki so ga ljudje spoštovali in imeli radi. In bil je predvsem človek, ki je imel rad ljudi.

To sta z mamo prenesla tudi na svoje otroke. In v tem ima Nova24TV popolnoma prav. Zaradi takšnih staršev smo imeli bratje Gruden res privilegirano mladost.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Večera v torek, 29. januarja 2019, in na spletni strani v ponedeljek, 28. januarja 2018, pod naslovom Sreča na vrbici. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z uredništvom in avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE