Kopfkino: Vrečka starega sira, ki je bil plesniv že takrat, ko si ga kupil.

26.1.2019 / 06:08 Komentiraj
Nekoč sem bila odvisnica od ljubezni. Srednje trda droga. Potrebovala sem nekoga, ker mi je nekaj manjkalo. Kdo ve kaj.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Bil je eden tistih tednov, ko je v zraku čutiti, da je nekaj hudo narobe. Mediji so krivili krvavo luno. Pri meni je izgledalo kot stanje pred potresom. Izvedela sem nekaj, kar lahko dodobra spremeni moje življenje. Spet se mi je zazdelo, da se bom sesula vase kot vrečka napolitank.

Ampak zgodilo se je ravno nasprotno. Ko nimaš nič oprijemljivega — razen samega sebe —, se ne sesuvaš vase kot vrečka napolitank.

Vse se je začelo z mislijo na knjigo, ki sem si jo te dni želela brati. Gre za slovenski prevod dela Louisa Adamiča Iz mnogih dežel. Čeprav je Adamič izhajal iz drugega konteksta, sem se ob njem spomnila na sprejemanje življenjskih situacij, dogodkov, ljudi.

O sprejemanju sem govorila s prijateljem, ki se je pritoževal čez partnerko. Da se bosta razšla. Da tako več ne gre in podobne. Ko sem ga vprašala, kaj je narobe, je naštel kup banalnih razlogov. Od pokvarjenega bojlerja pa do kópanja psov. 

Dobro vem, kako to gre. Udobno se namestiš, prižgeš Kopfkino in … — akcija.

Ne lôvi rib tam, kjer si jih že polovil.

In že si tam, kjer dogodke interpretiraš na tisoč in en način. Toda noben način ni pravi. V Kopfkinu ne.

To počnemo, ker naše življenje temelji na izkušnjah in stvareh, ki jih poznamo. Toda včasih se zgodi nekaj ali nekdo, kar/ki se ne sklada z znano podobo, pa ga vendarle tlačimo v že znano zgodbo. Takrat prevetri naš svet in nas metaforično oklofuta. Zato, da se na koncu vse postavi na svoje mesto. In vse tisto, kar se je prej zdelo tako narobe, postane tako prav. 

Prijatelju sem rekla, naj ne lovi rib tam, kjer jih je že zdavnaj polovil. Razen če se hoče vrniti v plitvino in reševati stvari instantno, na površju.

Na voljo ima dve možnosti. Da ostane v plitvini in se vanjo naseli — ali pa se spusti v globoko vodo. Pa ne tako, da se drži za skale.

Vem, kako je, ko se vrtiš v krogu iluzije ljubezni kot odvisnež. Zato mi je bilo jasno, kako se počuti moj prijatelj. Nekoč sem bila odvisnica od ljubezenskega razmerja. Kot na kakšnih srednje trdih drogah. Ob sebi sem potrebovala nekoga zato, ker mi je nekaj manjkalo. Pa nisem točno vedela kaj. Morda občutek pripadnosti. Mislila sem, da brez te osebe in te ljubezni ne morem živeti.

Vse postane popolnoma drugače, ko se zaveš, da od posameznika ali njegove ljubezni ne potrebuješ nič. Ljubezen postane svobodna, ko si svoboden v glavi. Ko veš, da si izpolnjen in srečen.

Lunapark

Tu se začne tudi zgodba o popolnem sprejemanju odgovornosti za lastno življenje. Toda včasih predolgo stojiš na napačni strani življenjske številčnice. Pomikaš se samo še globlje v minus, ker je takšen tvoj program v Kopfkinu. Vse, kar ti pride naproti, sprejemaš kot nekaj slabega.

Šele ko zamenjaš program v glavi, lahko spremeniš smer in vidiš pluse v življenju in pluse v ljudeh. Dopuščaš napake in odpuščaš. Odpuščanje se začne pri izvoru. Če si strog do sebe, strogo sodiš druge. Ni treba biti superheroj. Ko narediš napako, se je zaveš in greš naprej. Brez veze je nositi naokoli lastne napake in napake drugih v vrečki in jih ob vsaki priložnosti vleči ven kot star sir, ki je bil plesniv že takrat, ko si ga kupil. 

Sprejemanje je zajebana stvar. Pravo sprejemanje situacij, ljudi, njihovih odločitev in prepričanj se začne, ko sprejmemo tisto, kar nam ni niti malo všeč. Bolj ko se držimo ustaljenih vzorcev, težje lekcije prihajajo.

Te dni sem sprejela situacije in odločitve drugih, ki mi niso bile všeč. Ne rečem, da si ne bom več prižgala kakšnega filma v svoji glavi. Toda zavestno se osvobajam Kopfkina. To je začetek resničnega sprejemanja. Takega, ki je ogrozil moj vsakdanji program v glavi, ustaljene vzorce in dojemanja in me zavrtel kot na vrtiljaku v lunaparku.

Louis Adamič (1898–1951)

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE