V športu so fejst fantje in dekleta. Vse za en sam cilj. Za zmago.

13.1.2019 / 06:10 Komentiraj
Trdo delajo. Garajo. Trenirajo vsak dan. Nenehno se učijo. Preigravajo scenarije, taktike. Besede spreminjajo v dejanja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kako kotirajo v svetu slovenski politični veljaki po svojem ugledu in vplivu, lahko samo ugibamo. Razen volitev v EU parlament — kamor pa predsednika države, vlade ali ministrov ne pošiljamo — ali imenovanja v nekaj mednarodnih organov nimamo enotnega merila, s katerim bi to lahko izmerili.

Zato lahko samo z veliko zanesljivostjo ugibamo, da so naši vrli možje in žene v tujini precej nepomembni igralci. Prej stranski opazovalci, nikoli v ospredju.

Precej bolje pa lahko ocenimo “vrednost” športnikov. Športni rezultati so merilo in sami po sebi nedvoumen pokazatelj, kam kdo sodi v svojem športu ali disciplini.

Dobre uvrstitve potiskajo tekmovalca v ospredje medijske pozornosti in prepoznavnosti, povečuje se število njegovih privržencev, širša je njegova mreža, s tem pa tudi vpliv. To velja tudi za športne funkcionarje, ki sicer delujejo v ozadju, a njihov vpliv in ugled, če ne prej, presojamo ob izteku mandata, ko pride čas ponovnega imenovanja.

Čeferin

Dolgo časa je veljalo, da je Aleksander Čeferin najbolj vpliven Slovenec v svetovnem športu.

Ugledni pravnik iz najbolj prepoznavne pravniške družine pri nas nam je bil pri vodenju evropske nogometne matice UEFA doslej samo v ponos. Njegova dejanja so premišljena, komunikacija preudarna. V medijih se ne pojavlja brez razloga ali samo zato, da se pokaže. Organizacijo vodi z jasno vizijo in je dovolj odločen voditelj, da gre nogomet v pravo smer. Sodelavci ga spoštujejo in cenijo. Dopustil nam je celo vpogled v njegovo švicarsko življenje. Ravno toliko, da smo napasli svoje tipično slovenske firbčnost.

V imenu vseh Slovencev lahko zapišem, da se nam zdi super, da na prihajajočih volitvah sploh nima protikandidata, saj je več kot očitno najprimernejši za nov mandat za vse evropske nacionalne nogometne zveze.

Dončić

Toda že več mesecev se vse bolj in bolj osredotočamo na zlatega dečka, ki je v ameriško košarkarsko superligo NBA ponesel ime Slovenije in nas zastopa kot nepopustljiv borec in kot kreativen, inovativen, učljiv, prilagodljiv in požrtvovalen tekmovalec, o katerem vsi govorijo v presežnikih.

Pri nepolnih dvajsetih letih je že lider mnogo bolj izkušenih in starejših tekmovalcev v ekipi in z mirno roko prevzema odgovornost tudi za zaključni met.

Luka Dončić je ta hip najbolj dragocen slovenski športni izvozni artikel. Je največkrat zapisano in izgovorjeno športno ime zadnjega obdobja v slovenskih medijih, ki jim nedvomno sledijo vsaj še ameriški. Tudi drugod po Evropi ga poznajo in cenijo, sicer se ne bi uvrstil na 12. mesto na lestvici najboljših evropskih športnikov leta 2018, na kateri je po mnenju tiskovnih agencij sicer zmagal teniški feniks Novak Djoković.

Še nikoli doslej nismo bili tako hitro in točno na tekočem z rezultati v NBA in o Dallas Mavericksih, za katere igra. Pa s številom njegovih košev, skokov in podaj, pa s podatki o njihovem naslednjem nasprotniku, celo z vrstnim redom ekip tako vzhodne kot zahodne konference.

Žalujemo za izgubljenimi tekmami Mavericksov in se veselimo vsake zmage. Ponosni smo na vsako točko, ki jo doseže, na vragolije na levo in desno, med nogami, svojimi in drugih igralcev, na trojke iz sredine, po možnosti v zadnji sekundi, ko s svojima dobrima dvema metroma višine že pada proti tlem, ker ga je nasprotnik tik pred metom sesul.

Luka uteleša vse, kar ta hip potrebujemo Slovenci, da bi kot država stopili v prvo kategorijo: svetovni trg, odličen produkt, neustrašen pogum, željo in zavedanje po nenehnem učenju, rast vrednosti, všečnost in odlično izvedbo.

Fejst fantje

Za razliko od Čeferina, ki je gospod v zrelih letih in izdelan, moder mož, pri katerem ne moremo pričakovati dramatičnih osebnostnih ali značajskih sprememb — saj je ravno zaradi teh prišel do tja, kje je —, pa je Luka še tako mlad in “gnetljiv”, da opažamo že razliko od evropskega prvenstva v košarki leta 2017 do danes.

V manj kot letu in pol se je preobrazil v novega človeka. Iz talentiranega košarkarskega mulca je postal občudovan in spoštovan košarkarski mladenič, o katerem govorijo številne aktivne in upokojene košarkarske legende NBA — LeBron James, Charles Barkley, Kobe Bryant, Dirk Nowitzki, Shaquille O’Neal in vrsta drugih. Vsi so začudeni, a tudi navdušeni.

Luka je v tem trenutku tudi kandidat za all stars ekipo. Sestavljeno iz najboljših igralcev v NBA. Je šele drugi novinec, ki bi ga lahko doletela ta čast.

Kmalu bo star 20 let. Njegov obraz je dobil resnejše, manj deške poteze. Frizura je na sencah drzneje pobrita, mišična masa je očitno prigarana. Njegov glas je globlji, misli delujejo bolj skrbno izbrane kot na evropskem prvestvu, četudi se pogosto ponovijo. Ko bo govoril razločneje in počasneje in z očmi, uprtimi v novinarja, bo postal imeniten sogovornik.

V športu so fejst fantje in dekleta. Športniki trdo delajo. Garajo. Trenirajo vsak dan, neglede na dan v tednu. Nenehno se učijo, preigravajo scenarije in taktike. Besede spreminjajo v dejanja. V rezultate. Njihove ekipe sotekmovalcev, trenerjev, fizioterapevtov, maserjev, pripravljalcev smuči, opreme delujejo usklajeno. Za en sam cilj. Za zmago.

Vprašanje, zakaj takšnih rezultatov ne dosegamo v mednarodni politiki, bi na tem mestu najbrž zvenelo prav trapasto?


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE