Alexandria Ocasio-Cortez predlaga dvig dohodninske stopnje na 70-80%

11.1.2019 / 06:10 Komentiraj
Visoke davčne stopnje nimajo negativnega učinka na rast, znižanje pa ne na pozitivnega. Imajo ga kvečjemu na neenakost.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Prejšnji vikend je v ZDA izbruhnil pravi mali vihar, ko je nova (progresivna) poslanka v Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez (“AOC”) predlagala dvig zgornje mejne stopnje dohodnine na raven med 70 in 80%.

Med ekonomisti je njen predlog takoj podprl Paul Krugman v članku The Economics of Soaking the Rich v New York Timesu in navedel, da podobne davčne stopnje predlagajo tudi vodilni raziskovalci s področja neenakosti — Diamond, Piketty, Zucman, Romerjeva itd.

Takšne in še višje stopnje dohodnine so v ZDA že bile po 2. svetovni vojni, vendar niso imele negativnega učinka na rast. Nasprotno, rast je bila takrat višja kot v času rekordno nizkih davkov.

Paul Krugman

Takole piše Krugman:

“Da AOC zagovarja 70, 80-% davčno stopnjo na zelo visoke prihodke, kar je povzročilo takšno razburjenje, je popolnoma noro, kajne? Kdo pa lahko sploh kaj takega pomisli? Samo ignoranti kot … — no, recimo Nobelov nagrajenec za ekonomijo Peter Diamond, verjetno vodilni svetovni strokovnjak za javne finance. […] Gre pa tudi za ekonomsko politiko, ki je ni nihče nikoli implementiral … — razen ZDA, in to celih 35 let po 2. svetovni vojni, tudi med najuspešnejšim obdobjem ekonomske rasti v naši zgodovini.”

Tudi jaz sem pred leti v preglednem komentarju Ti nesrečni davki — pa tudi v tekstu Ali znižanje davkov res povečuje gospodarsko rast?, ki je temeljil na doslej znanih objavljenih študijah — ugotavljal podobno: tako kot visoke stopnje dohodnine nimajo negativnega učinka na rast, tudi znižanje davkov nima pozitivnega učinka na rast, temveč kvečjemu na povečanje neenakosti.

Tyler Cowen

Po predlogu AOC so Republikanci seveda udarili z vsemi topovi. Med ekonomisti sta se jim pridružila konzervativna ekonomista John Cochrane in Tyler Cowen.

Cowen, urednik znanega supply-side bloga “neoliberalne” usmeritve Marginal Revolution v Bloombergu pravi, da je zvišanje davkov slaba ekonomija in še slabša politika.

Demokrati po njegovem s tem vodijo brezplačno volilno kampanjo v korist Trumpa. Zvišanje zgornje mejne davčne stopnje bi namreč prizadelo predvsem sloj belih visoko izobraženih profesionalcev z visokimi dohodki — zdravnike, odvetnike, menedžerje —, ki pa niso samo davkoplačevalci, temveč tudi donatorji in opinion-makerji v svojih okoljih. Demokrati bi z zvišanjem zgornje dohodninske stopnje izgubili njihove glasove in jih pahnili v naročje Republikancev.

Cowen ima najbrž prav, da bi dvig zgornje dohodninske stopnje na drastično raven zaradi PR učinka imel slabe učinke na možnosti Demokratov na predsedniških volitvah leta 2020.

Lepota cedularne obdavčitve

Toda to še ne pomeni, da teh zaželenih učinkov, namreč višje obdavčitve premožnih, ne bi bilo mogoče doseči na bolj prefinjen način.

Premoženjske razlike v ZDA so namreč v manjši meri posledica razlik v plačah, bolj pa razlik v kapitalskih dohodkih. Velik del svojih dohodkov in premoženja premožnejši investirajo. Super dobro plačani menedžerji dobivajo večji del plač v bonusih (opcijah za nakup delnic podjetij). Iz teh naložb — torej iz kapitala —, prihaja večji del njihovih dohodkov.

Če želite obdavčiti te visoke dohodke, ni treba drastično dvigovati dohodninskih stopenj na dohodke iz dela, temveč samo uvesti cedularni davek na kapitalske dohodke in ga dvigniti na ustrezno visoko raven.

Cedularno obdavčitev kapitalskih dohodkov pozna Slovenija (25%), ob njej pa še Nemčija, Avstrija, Japonska itd. — medtem ko je v ZDA ni.

Lepota cedularne obdavčitve je, da gre za končni in enkratni davek od kapitalskih dohodkov in da je neodvisen od stopenj dohodnine. Če želijo Demokrati obdavčiti visoke dohodke od kapitalskih dobičkov premožnejšega sloja, ni treba dvigovati najvišje dohodninske stopnje, s čimer bi višje obdavčili tudi dohodke od dela, temveč samo specifično targetirati bogate lastnike kapitala in jim z davkom pobrati kakšnih 30 ali 40% letnih donosov iz kapitala.


OpombaTekst je bil objavljen v torek, 8. januarja 2019, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Vihar v kozarcu vode: Ameriški demokrati predlagajo dvig zgornje dohodninske stopnje na 70%. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

Alexandria Ocasio-Cortez.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE