Kaj hočejo od nas stekli psi desnice? (In kaj mi njim moremo?)

5.1.2019 / 06:10 4 komentarji
Mi vas hočemo samo utišati. Kaj pa vi mislite, da delate, ko uveljavljate to svojo jebeno pravico do svobode govora?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Urednik Rok Čakš na Domovini pod naslovom Boj proti sovražnemu govoru je ideološko-politični blef leta piše takole:

“Minulo leto bo ostalo zapisano v spomin po tem, da smo v Sloveniji dobili sovražni govor. Natančneje, v 2019 smo ga začeli prepoznavati kot širši družbeni problem. Še lucidnejši opazovalec bi opredelil, da smo leta 2018 sovražni govor izumili.”

Seveda ni res, da smo “izumili” sovražni govor. Leto 2018 bo kvečjemu prišlo v anale kot obdobje popolne normalizacije vsake svinjarije, z.t.k. sovražni govor, ki jo je nekdo v stanju pomisliti, ubesediti, objaviti, distribuirati in zagovarjati v imenu resnice in pravice — in v interesu uveljavljanja svobode govora.

Dokler se ne bomo dogovorili, kaj je sovražni govor — kar še ne bo tako kmalu —, se bomo pač morali pogovarjati o tem, kdo ima prav. Neglede na to, kako se kdo izraža in na kak način.

Snemam rokavice, da vam dopovem naslednje:

Ne domišljam si (več)

Lahko bi polemiziral s Čakšem, pa ne bom, ker je še kar normalen avtor ali celo pameten. Raje bom polemiziral z desnimi razbojniki, ker se njemu ne zdi vredno, in proti svoji navadi celo podprl leve razbojnike. Če smo že pri tem, kaj kdo govori in ne kako.

Vir vsega zla, da tako rečem, je v načinu izražanja tistih, ki jih Čakš omenja samo mimogrede — kakopak Brščiča, “Savičevega izrazoslovnega dvojčka z nasprotne strani”.

Vir vsega zla so stekli psi desnice, dresirani za abnormalizacijo javnega govora. Stekli psi desnice se deklarirajo za pse čuvaje svobode govora, v resnici pa so razmesarili kulturo govora.

Probleme z domnevnim omejevanjem svobode govora, ki jih na levici vidi Čakš — pa še kdo —, je mogoče opravičiti s tem, da je verjetno najurgentnejša družbena dolžnost vsakega poštenega in prisebnega medijskega intelektualca, da ta masaker zaustavi in prepreči.

Pri tem in zato si ne domišljam (več), da je to možno brez institucionalne, zakonske pomoči države, da ne rečem politike, nenazadnje pa tudi gospodarstva, ki lahko kaj doseže z oglaševalskimi vzvodi.

Vir vsega zla so stekli psi desnice, dresirani za abnormalizacijo javnega govora. Stekli psi desnice se deklarirajo za pse čuvaje svobode govora, v resnici pa so razmesarili kulturo govora.

Nič lepega

Sovražni govor, o katerem imamo toliko povedati, da ne znamo več povedati ničesar lepega, je morda res posplošen in tendenciozen ali vsaj nenatančno definiran, neartikuliran, izmuzljiv in zlajnan zbirni pojem za vse škodljivo grde, slabe, izkrivljene, lažne, omalovažujoče, primitivne, škodoželjne, pretirane, vulgarne besede, ki se nam zdijo v svoji ubikvitetnosti vedno bolj normalne.

Toda problem ni v tem, da je pojem sovražnega govora posplošena, tendenciozna, nedefinirana, neartikulirana, izmuzljiva in zlajnana kapa, ki jo lahko poveznemo na vsako betico.

Problem je v tem, da je tega gnusnega govora, ki ga lahko označimo tako ali drugače — magari kot sovražnega —, vedno več. Vedno več je skratka govora, ki ga nočemo slišati in ki bi ga morali utišati.

Prav dam Šarcu

Zato dam v bistvu in po svoje prav predsedniku vlade, ki poziva podjetja k razmisleku, ali je prav objavljati oglase v tako samovšečno debilnem mediju, ki objavlja tako hudobne tekste proti komurkoli, kakršen je bil recimo ta.

Ali ne vidite, vi prvoborci prismojeni, da tu sploh ne gre za to, kdo ali kaj so in kaj delajo ali so delali Gregor Golobič, Franci Kek, Erik Valenčič, Vlado Kreslin, Eva Strmljan Kreslin in kaj šele Brane Cestnik?

Kako naj to medijsko drhal ustavimo, če ne po ovinku ekonomskega pritiska? Kako naj ustavimo Bernarda Brščiča, če ne tako, da bo mogoče nehal srati naokoli samo v primeru, če ga bo ELES res odpustil in se bo moral za svoje preživetje v drugi službi odpovedati svoji intelektualni svinjini?

Prav dam Saviču

Zato dam v bistvu in po svoje prav tudi Domnu Saviču, ki je premiera kdo ve kako pripravil do tega, da mu je pritegnil pri pozivanju k oglaševalskemu bojkotu Nove 24TV. Človek, ki (pravo)vernim reče “pičke klerotalibanske”, je zame resda malovreden primitivec — toda ali smemo biti zamerljivi in izbirčni, ko pa gre za zaustavljanje še veliko hujšega primitivizma?

Dajmo to vendar malo pretehtati.

Savič je podobno kot jaz ne vseh desničarjev, ampak samo tiste najbolj popadljive, ozmerjal ne vseh verujočih, ampam samo modele tipa Primc. Tako si to predstavljam.

Na drugi strani tehtnice pa tarča medijskega imperja zla niso samo Kek et consortes, ampak celotna družba, ki se v marsičem resda ne strinja, vendar rabi minimalno dozo socialne kohezivnosti v obliki kolikor-toliko dostojnega sporazumevanja.

In to je tisto, kar stekli psi desnice — še nedavno zgolj krdelo napol anonimnih fanatikov na Twitterju, danes pa že skoraj etablirano, da ne rečem osrednje glasilo uboge opozicije — v resnici delajo.

Oni sesuvajo družbo kot skupnost ljudi, ki se kljub razlikam in različnostim v najslabšem primeru kvečjemu pač ne bi zmenili eden za drugega, in drugače mislečim s histerično anksioznostjo spodmikajo socialne temelje. Ko bodo (če bodo) dosegli svoj cilj, to svojo asocialno, antisocialno družbo, teh temeljev ne bo več niti za njih.

Kako naj to medijsko drhal ustavimo, če ne po ovinku ekonomskega pritiska? Kako naj ustavimo Bernarda Brščiča, če ne tako, da bo mogoče nehal srati naokoli samo v primeru, ​če ga bo ELES res odpustil in se bo moral za svoje preživetje v drugi službi odpovedati svoji intelektualni svinjini?​

Veliko in preveč

Ponavljam: dajmo to res pretehtati. Mi vas hočemo samo utišati, vi pa hočete družbo razčlovečiti.

To je to, kar delate, ko uveljavljate svojo jebeno človekovo pravico do svobode govora. Pravico, da poveste karkoli, kar se zoprneži zafrustrirani spomnite. Pravico, da si zmišljujete butaste pravljice in obračate novice. Pravico, da se deklarirate kot jedci ocvirkov in se ogrinjate v pelcmantle namišljenega domoljubja. Pravico, da se bahate z neznanjem francoščine. Pravico, da ste funkcionalno nepismeni in socialno retardirani, pa vseeno publicirate medij. Pravico, da pljuvate po drugih. Pravico, da ste hudobni in asocialni. Pravico, da vse to prodajate kot sistem vrednot.

Veste kaj? Nimate pravice, da počnete karkoli in ljudem serjete na glavo. Veliko in preveč si dovolite in mi vam veliko in preveč dovolimo. Ker ne vemo točno, kako vam učinkovito, a ne pregrobo priti do živega. Kako naj vas utišamo, ne da bi družbo še mi razčlovečili in komu naredili krivice.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE