Šarec, Cerar, Janša pod plebiscitno jelko: Happy Xmas (War is not over yet)

25.12.2018 / 06:10 1 komentar
Šarca pa le ni treba tako precenjevati. Cerarju naj kdo pove, da ni več premier. Janša bo moral še malo vaditi udeležbo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ni še tri tedne, odkar sem pohvalil Šarca kot “morda ali celo verjetno najbolj normalnega, prisebnega, treznega, racionalnega, spravljivega, celo pametnega slovenskega politika” — “vsaj na podlagi tega, kar […] ima (in zna) povedati”.

To je potrdil njegov govor na proslavi ob dnevu … — emm, no, a veste, tisto v zvezi s plebiscitom pač, za enega od tistih treh praznikov, ki jih loči samo Rosvita Pesek.

Sem pa takrat tudi pripomnil, da je “treba biti previden in ne prehitro zadovoljen ali kaj šele navdušen”, saj Šarec izstopa zato, ker je slovenska politika “totalno abnormalna”.

In res: čeprav govor ni bil več kot soliden, so aktualnega premiera pisci pisem bralcev na družbenih omrežjih kar zasuli s pohvalami.

Nočem nergati, ampak še enkrat opozarjam: če smo navajeni na substandarde, je nadstandard relativen, nezanesljiv pojem.

Šarčeva kompenzacija

Šarčev govor je bil v redu, ker je brez povedal vse tisto, kar je v državniškem govoru ob državnem prazniku treba povedati — in kar predsednik Republike in predsednik vlade in kak drug mainstream politični govorec pač morajo po prevladujočih normah povedati — in ponavadi tudi povejo. Ponavadi manj posrečeno, seveda.

Šarec je imel normalen govor, ker je bil domoljuben, ne da bi bil patetičen; kritičen, ne da bi bil disruptiven; spravljiv, ne da bi bil vsegliharski; ljudski, ne da bi bil populističen.

Predsednik vlade je nadpovprečen govorec/govornik tako v vsebinskem kot v retoričnem smislu. V vsebinskem zato, ker ima kaj povedati in ker mu je jasno, da lahko s preprostimi izjavami pove več kot z moralno-političnim filozofiranjem.

Predvidljivost obrabljenih izjav, ki jih sicer pričakujemo in dočakamo od drugih govorcev — recimo ta floskula: “Slovenska osamosvojitev je čista in nikomur ne bomo dovolili, da jo blati.” —, Šarec očitno kompenzira s tem, da ne izpade smešen in priden kot Cerar, zagrenjen in napadalen kot Janša, neroden in prazen kot Židan ali zafnan in vnebohoden kot Pahor.

Cerarjeva božična poslanica

In če že omenjam Cerarja, naj ne gre mimo nas njegova božično-novoletna poslanica. Dovolite, da za anale v celoti citiram nastop zunanjega ministra in prejšnjega premiera:

“Spoštovane državljanke in državljani. Božič je eden najlepših praznikov. Ko se iz obdobja podaljševanja teme leto spet prelomi v več svetlobe in luči. Zato si želim, da bi nas božične lučke in dobro razpoloženje povezalo še bolj, kajti vsakomur je bolje, če se razume z drugimi in če ima prijatelje. Pomembno je, če se tako v družini kot v poklicni skupnosti združujemo. Še bolj povezani in drug drugemu v pomoč. Pomagajmo si in delajmo drug za drugega.”

“Opažam, da včasih v vsem zunanjem sijaju in izložbah, ki vabijo, pozabimo, da bi se morali — pa ne le ob božiču — več ukvarjati s svojo notranjostjo. Naj bo manj brezglavega nakupovanja. Takrat pa, ko obdarujemo, pomislimo na ljudi, ki živijo v pomanjkanju in bi jih naša pozornost lahko nekoliko razbremenila. Vsaj ob dnevih, ko se razlike med ljudmi pokažejo na posebej oster način.”

“Božič ni čas za histerijo. Je čas za mir in za radost.”

“Še nekaj želim vsem vam, drage državljanke in državljani. Mir. Kajti ta ni samoumeven. Pa tudi to, da bi prihodnji meseci in leta s pomočjo naše vlade in stranke SMC prinesli vsem še več blagostanja in da bi lahko vsi dostojno živeli. Spoštovani! Naj bo leto, ki prihaja, srečen čas za vas in za ljudi, ki so vam blizu. Srečno!”

Flashback

To je primer govora oz. nagovora, zaradi katerega merimo Marjana Šarca s prizanesljivejšimi vatli.

Cerar v božični poslanici ni izgovoril niti ene besede, s katero bi bilo mogoče polemizirati — obenem pa tudi ni izgovoril niti ene besede, ki je ne bi mogli sesuti na prafaktorje.

Vse lepo in prav: “svetloba”, “luč”, “prijatelji”, solidarnost, “brezglavo nakupovanje”, “čas za mir in za radost”, “dostojno” življenje itd. itd. in bla-bla-bla.

Ampak s katero PR pravico si Cerar jemlje kompetentnost in priložnost, da nam za božič in novo leto s sklenjenimi dlanmi (oz. blazinicami prstov), s smrečico v ozadju in na soundtrack big band jazz priredbe Lennonovega komada Happy Xmas (War is Over) naklada o občečloveških vrednotah?!

Za trenutek se mi je zazdelo, da gledam nek lanski ali predlanski spot, ko je bil Cerar še predsednik vlade. Pa ne zato, ker bi nasedel na kao skromno pripombo, da nam želi blagostanja “s pomočjo naše vlade in stranke SMC”.

Aja, pa še to. Lepo od opozicije, da se je udeležila proslave. SDS nas je dolgo, predolgo navajala na permanentno bojkotiranje, tako da lahko njihovo tokratno udeležbo samo toplo pozdravim.

Res pa je, da Janša še vedno niti na proslavah tega tipa ne zna pokazati prijaznega ksihta. Bo moral še malo vaditi, kako ne vedno kislo in molče trobentati, češ, kaj jaz pravzaprav delam med vsemi temi tranzicijskimi Murgeljčani?!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE