Še veste, zakaj je Janez Janša ozmerjal Eugenijo Carl, Mojco Pašek Šetinc?

24.11.2018 / 06:10 2 komentarja
Seveda ne. Ker je bilo čez nekaj dni že vse pozabljeno in odpuščeno. Ker se je nek nor politik spozabil in ju ozmerjal.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Da kot predsednik stranke in vodja opozicije rečeš novinarkama, da sta “odsluženi prostitutki”, moraš biti ne samo freh, ampak predvsem resno primitiven, dezinhibiran, samovšečen, nevzgojèn in za nameček še neprimeren za svoj posel.

Ne vem pa, zakaj bi o tem moralo odločati sodišče in človeku, ki to reče, naložiti tri mesece pogojne kazni.

Sodišče, ki je Janeza Janšo obsodilo zaradi razžalitve Eugenije Carl in Mojce Pašek Šetinc, je naredilo velikansko neumnost.

Prvič, s svojo pravičniško vnemo je dalo prav toženi stranki, ki nam že nekaj let dopoveduje, da je slovensko pravosodje v resnici krivosodje. Po mojem je bil Janša ob včerajšnjem izreku sodbe prav vesel. Jaz se na njegovem mestu sploh ne bi pritožil. Ker sodba dela njemu v prid.

In drugič, da je sodišče dalo prav tožečima strankama, je nevzgojno, ker daje potuho obsceno neprofesionalnemu novinarstvu.

Za kaj je pravzaprav šlo?

Se po več kot dveh letih in pol še kdo spomni, zakaj je novinarki in njeni urednici takrat to sploh rekel?

Eugenija Carl je naredila sramotno neprofesionalen prispevek, ki ni v čast ne njej ne sami javni televiziji in ki ga medij takega formata in profila in statusa ne bi smel nikoli objaviti. Njen izdelek je bil tendenciozen, tabloiden in senzacionalističen. Za tako smetje v stilu Kanala A na TV Slovenija ne bi smelo biti prostora.

Šlo pa je za to, da je Carlova tendenciozno poročala o tem, da so nekateri vidni SDS-ovci člani Facebook skupine Legija smrti (pozneje preimenovano v Obsojamo komunizem) — kot da ne bi vedela, kako zlahka se človek znajde brez svoje vednosti in proti svoji volji v iks-ipsilon FB skupinah, pa tega zelo dolgo niti ne opazi.

Faux-pasi in relativizacije

Novinarkin faux-pas seveda ne opravičuje Janševe nesramne in lahkomiselne eskapade, jo pa na vsak način relativizira. Tako kot Janšev faux-pas relativizira nevzdržnost novinarskih in uredniških prijemov in principov TVS. V tem smislu, da si privoščijo karkoli, potem pa se pred lastno vestjo in pred javnostjo opravičujejo s tem, da jih je nekdo zaradi tega neprimerno ozmerjal.

Pripraviš substandarden prispevek, ki ne bi smel in mogel biti objavljen niti na najbolj zakotni televiziji, kaj šele na nacionalki — nakar je čez tri dni že vse pozabljeno in odpuščeno, ker se je nek nor politik spozabil in avtorico in njeno urednico ozmerjal s prostitutkama! Pff!

Štekate?

Naj samo ponovim, kar sem napisal že dan potem:

“Če Janez Janša reče, da je Eugenija Carl ‘odslužena prostitutka’, ker je naredila prispevek v zvezi z SDS, ki mu je dvignil pokrov, to še zdaleč ne pomeni, da je Eugenija Carl res dobra novinarka. Janšev karakter in Eugenijin profesionalizem sta dve zelo-zelo različni stvari. Seveda sta žalibog povezani, toda ne smemo ju vzročno povezovati.”

“Zgražanje nad Janšo, ker jo je ozmerjal, ne zahteva izražanja podpore Eugeniji Carl in njenemu novinarjenju. Ona je naredila butast prispevek, on pa jo je ozmerjal. To ga kot rečeno ne opravičuje, toda to ne opravičuje niti nje. Ni naredila genialnega prispevka samo zato, ker jo je Janša primitivno ozmerjal. Ni naredila butastega prispevka, ki bi čudežno postal genialen v trenutku, ko je Janša objavil to svinjarijo na Twitterju. Štekate?”

Tako kot sodba dela Janši v prid, je tudi on sam — s pomočjo sodišča — naredil uslugo Eugeniji Carl in MPŠ. Fasati žaljivko od Janše, ga tožiti in nazadnje še dobiti tožbo je zagotovo največ, kar bosta v svojih karierah dosegli in po čemer si ju bomo zapomnili. 

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE