Tipologija MB županov: Kangla mučenik, brezveznik Fištra, Arso amater

29.10.2018 / 06:10 Komentiraj
Arsenovič je nov obraz, toda ne Cerar, Šarec. Ni pa niti Janković niti iks-ipsilon, ki bi iz oportunizma šel v politiko.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Lokalne volitve so najbolj zanimive v Mariboru. Pa ne zato, ker se v drugih mestih ni prijavilo toliko kandidatov. Ali zato, ker ne vemo, “ki je Šiško”. Niti se ne zdijo najbolj zanimive ravno meni, ker sem star, izobčen Mariborčan.

Zanimive so zato, ker simbolizirajo spopad med tremi tipi političnih figur, političnega angažmaja, politične samopromocije, političnih vrednot. Te tri tipe utelešajo nekdanji župan Franc Kangler, (do)sedanji župan Andrej Fištravec in novinec Saša Arsenovič.

In ti trije tipi so … — mučenik, brezveznik, amater.

Tako kot je res, da je bila vseljudska averzija do Janše eden od razlogov za Kanglerjev untergang leta 2012, je danes tudi res, da je lahko akumulirana desničarska jeza razlog za njegov bog ne daj eventualni comeback.​

Kangler

Kangler uteleša profil samovšečnega, nikoli za nič krivega, najbolj poštenega, najbolj pametnega, pa vztrajnega in trmastega, kao sposobnega, a nerazumljenega politika oz. kandidata, ki so ga zmanipulirani volilci morali nekoč s foteljem vred odnesti s položaja, ker sam ni hotel, ker ima pač vedno on prav in ne ljudstvo.

Kangler je tudi simbol človeka, ki se mu je godila — poudarjam: godila, ne zgodila — krivica. Vse te opuščene tožbe proti njemu so zanj in za privržence dokaz, da je pokončen in pošten — čeprav je bolj verjetno, da so tožilci nesposobni. Ampak to v tem primeru nikomur ne pride na misel. Tako zdaj Kangler jezdi na valovih mučeništva in mu sodeč po anketah še kar dobro kaže.

In tako kot je res, da je bila vseljudska averzija do Janše eden od razlogov za Kanglerjev untergang leta 2012, je danes tudi res,  da je lahko akumulirana desničarska jeza razlog za njegov bog ne daj eventualni comeback.

Fištravec

Fištravec je ob svojem pohodu na Ulico heroja Staneta simboliziral model obetajočega alternativnega župana. Seveda pa se je po izvolitvi hitro izkazalo, da ni imel pojma, v kaj se spušča, in da je predvsem precenjeval svoje sposobnosti. Če ne bi bil pred njim na tej funkciji klavrni Kangler, Fištravec ne bi mogel postati župan niti v najbolj norih sanjah.

Frustrirani in frustrirajoči Fištra je bil ob svojem nastopu do neke mere celo fenomen novega obraza, ki pa se je v mandatu preobrazil v sliko Doriana Graya — torej v podobo nemoči in nesposobnosti bolj v lerlaufu humanistično razmišljujočega kot pa operativno delujočega posameznika, ki se v slovenskem političnem sistemu enostavno ne znajde.

Bourdain

Arsenovič mi je uganka. No, ne čisto. Imam svojo teorijo, zakaj se je spustil v ta Trivial Pursuit — čeprav seveda upam, da se motim.

Zakaj se človek kot Arsenovič spusti v politiko? Kako mu lahko pride na misel, da bi postal župan? Odkod mu ta altruistična ideja, da bi na oblastniški, eksekutivni funkciji naredil nekaj dobrega za sokrajane?

Blagopokojni chef Anthony Bourdain v svoji avtobiografiji Kuhinja strogo zaupno opisuje mentaliteto kulinaričnih amaterjev — zdravnikov, odvetnikov, profesorjev, podjetnikov vseh sort — in to uspešnih, samorealiziranih —, ki se nekega dne odločijo, da bodo odprli restavracijo. Ljudje, ki znajo uživati v dobri hrani in znajo tudi sami dobro kuhati, se projekta lotijo za svojo dušo. Prijatelji jim že pol življenja govorijo: “Ej, stari, ti tako dobro kuhaš, ti bi moral odpret restavracijo!” Bo že nekaj na tem, ne?

Čez leto ali dve restavracija klavrno propade, privoščljivo zaključi zgodbico Bourdain. Ker v resnici niso imeli pojma, v kaj se spuščajo, kako to funkcionira, kako se stvári streže.

Arsenovičev meteorski pristanek na kandidaturo eksperiment drugačne in zelo posebne vrste: kaj lahko naredi na javni, županski funkciji nov obraz — kakršnih smo videli že ničkoliko —, ki je za mesto že marsikaj naredil kot privatnik, podjetnik?

Arsenovič

No, po mojem je Arsenovičev adut v tem, da je v političnem smislu amater. To je dokazal, še preden se je sploh uradno evidentiral kot kandidat — najprej na predlog SMC, ker se mu ni dalo tik pred zdajci zbirati podpisov, pa potem vendarle s podpisi, ki jih je zbral zlahka in hitro, pa da si pusti zdaj srati na glavo vsakemu, ki pride mimo, češ, zapufan in v konfliktu interesov itd.

Arsenovičeva improvizacija je dvorezna in se seveda lahko obrne proti njemu. (Čeprav je treba vedeti, da Mariborčani v povprečju niso tako hudobni kot Slovenci v celoti.) Je pa seveda dejstvo, da je Arsenovičev meteorski pristanek na kandidaturo eksperiment drugačne in zelo posebne vrste: kaj lahko naredi na javni, županski funkciji nov obraz — kakršnih smo videli že ničkoliko —, ki je za mesto že marsikaj naredil kot privatnik, podjetnik? Ker nota bene: Arsenovič ni niti Cerar niti Šarec niti Špenga — kaj šele Janković, če smo že pri tem —, niti en iks-ipsilon, ki je iz oportunizma ali samovšečnosti in samoprecenjevanja šel v politiko.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE