V SLO znamo poskrbeti, da je vsaka majhna sprememba občutna in neprijetna

29.10.2018 / 06:08 3 komentarji
Da ne boste slabe volje, ko boste prihodnjič prišli na prireditev v CD in parkirali v Maxiju, naj vam razložim postopek.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Tisti, ki ste šli v življenju vsaj enkrat na koncert v Cankarjev dom in ste se tja pripeljali z avtom, dobro veste, kako pripravna je garažna hiša Maxi. Še posebej, kadar na koncertni večer dežuje ali pritiska zima.

Obiskovalec lahko pusti garderobo kar v avtu, saj tistih 50 korakov po pasaži, mimo popravljalca čevljev in izdelovalca ključev, cvetličarne, službenega vhoda v NLB in blagajne CD pa do vhoda v CD ni razlog za noben prehlad, četudi imajo gospe tu in tam oblečene frfotajoče večerne toalete.

Garažna hiša je čez dan prostor za “poslovno” parkiranje, zvečer pa se spremeni v zbirališče pločevine vseh, ki si v mestu želijo zabave in kulture. Obiskovalci se nekaj po 19. uri drenjamo okrog blagajne in plačujemo parkirni “zapitek“ vnaprej, kar se zdi imenitna pogruntavščina. To nam namreč po predstavi prihrani čakanje, ko se je iz Gallusove dvorane vsulo preostalih tisoč obiskovalcev, ki tega niso naredili vnaprej.

Tako je vsaj bilo do prejšnje sobote.

Niti minimalna komunikacija

Upam si trditi, da je imel lastnik garaže od obiskovalcev CD kar pomemben priliv prihodkov in da smo bili vsi, ki tja hodimo, zanj dobičkonosna ciljna skupina. Brez nas bi bila garaža zvečer nedvomno manj zasedena.

Zato bi pričakovala, da se je zato med obema institucijama kot poslovnima zaveznikoma razvila neka minimalna komunikacija. Garaža ima zaradi CD večji prihodek, CD pa zaradi garaže boljšo uporabniško izkušnjo.

Pa ni tako. V Sloveniji znamo poskrbeti, da je vsaka sprememba občutna in za uporabnike neprijetna.

Tako se je prejšnjo soboto kot strela z jasnega zgodilo, da plačilo parkirnine vnaprej ni bilo več mogoče. Obiskovalci smo pred parkirnimi avtomati najprej ugotavljali, kam je izginila možnost vnaprejšnjega plačila. Ker je nismo našli, smo letali od blagajne pri izhodu v pasažo, ki je bila zaprta, do tiste pri vhodu s Šubičeve in tiste pri glavnem vhodu v garažo.

Nikogar. Bilo je samo obvestilo, da takšno plačilo ni več v ponudbi garaže.

Še ena kartica

Zbegani in zaskrbljeni smo se začeli grupirati in razmišljati, ali bomo za odhod iz garaže po triurnem koncertu potrebovali še dodatni dve uri.

Poklicala sem telefonsko številko, ki je bila napisana na parkomatu. Na drugi strani so se začuda takoj odzvali. Prijazen “parkirni tehnik” je bil samo kakih 100 metrov stran in nam je še vedno osuplim pojasnil, da plačevanje parkirnine vnaprej ni več mogoče — da pa kolegica, ki dela na blagajniškem okencu, prihaja v službo in nam bo vse razložila.

Pridno smo se postavili v vrsto na blagajno pod Šubičevo, kajti tista pri izhodu iz garaže v pasažo tudi v prihodnje sploh ne bo več funkcionirala.

Ko so se v blagajniškem prostoru prižgale luči, nam je odleglo, a do rešitve nismo prišli. Izkazalo se je, da je edina možnost, da se po koncertu izognemo gneči, pridobitev nove parkirne kartice Parkirne hiše Maxi.

Ob vsaj dvajsetih karticah, ki jih imamo za zbiranje pik, popustov, lojalnostnih programov, članskih kartic in kaj vem kaj še, torej še ena v naših vedno večjih, vedno debelejših (in vedno bolj praznih) denarnicah?

Postopek

Da ne boste v zadregi, ko boste prihodnjič prišli na koncert in želeli parkirnino plačati vnaprej, naj vam razložim postopek. Da ne boste slabe volje.

Najbolje, da se do parkirne hiše odpravite prej in pri blagajni kupite parkirno kartico — stane 6€ — in nanjo naložite dobroimetje v poljubni višini. Tako boste v parkirno hišo prihajali in odhajali brez zadreg. Ob prihodu vam bo kartica zaznala uro prihoda, ob odhodu pa vam bo čitalec na rampi odštel znesek za čas, ko ste parkirali. Easy.

Manj enostavno bo, če boste avto že parkirali. Klasičnega parkirnega listka seveda ne boste mogli plačati vnaprej. Na blagajni boste lahko kupili parkirno kartico in naložili dobroimetje, nato pa plačali še parkirnino za običajno kartico, ki ste jo dobili, ko ste vstopili v garažo.

Z obema karticama boste (z avtom) zapustili garažo, naredili prepovedan ovinek na Šubičevi in ponovno zapeljali v garažo, prislonili na čitalec novo kartico. Ne morete pa tega narediti tako, da bi plačali običajni listek, odšli do rampe peš in simulirali odhod iz garaže z avtom, nato odšli spet peš do vstopnega čitalca in prislonili novo predplačniško kartico, kot da ste pravkar vstopili z avtom v garažo. Senzorji namreč zaznavajo avto na tleh in vi pač niste avto.

Poslovni parkirni model

Seveda je z novim “poslovnim” modelom parkiranje tudi dražje. Pred spremembo bi za parkiranje od 17:50 do 19:00, ko začne veljati “koncertna” tarifa, plačala kakšne 4€ in nato še 4€ za parkiranje med prireditvijo, skupaj torej 8€. Po novem modelu pa je to zneslo 11,20€.

Vsega tega mi seveda ne bi bilo treba pisati, če bi prišlo vsaj do enega telefonskega klica med upravljalcem garaže in Cankarjevim domom — ali če bi o spremembi poslali kratko obvestilo v CD.

Nekaj dni pred prireditvijo smo abonmajci namreč prejeli na dom obvestilo CD, da se bo koncert izjemoma začel ob 19:00 in trajal tri ure in 20 minut. Piscu tega sporočila bi kratko opozorilo o spremenjenem modelu parkiranja vzelo natanko minuto, tiskalnik pa porabe dodatnega črnila ne bi niti zaznal.

Posledice nekomuniciranja smo tako zaznali samo uporabniki. Tisti, ki prvemu in drugemu prinašamo denar.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE