Nove liste, novi kandidati: upor proti obstoječim občinskim strukturam

14.10.2018 / 06:08 Komentiraj
Anže Kopitar bi zmagoval tudi v ritmični gimnastiki, če bi tekmoval sam. Seveda pa bi ritmična gimnastika zato nadrsala.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Letošnje lokalne volitve bi znale biti zanimive. Nove liste, ki nastajajo, in novi kandidati za župane, ki hitijo vlagati kandidature, so odraz upora proti obstoječim občinskim strukturam, proti delovanju občinskih svetov, proti vodenju občin, proti veljavnim prioritetam, proti načinom komunikacije in informiranja občanov.

Vsaka nova lista je dvignjena pest občanov, vsak nov kandidat kazalec, ki v njihovem imenu žuga aktualnemu županu.

V Mariboru napovedujejo kar 15 kandidatov. Županu Fištravcu se stolček resno maje. Nekdanjemu županu Kanglerju pa se smeji. Mariborčani so mu očitno odpustili radarje. Ker mu gre pred sodniki dobro, mu je ljudstvo spet vse bolj naklonjeno.

Svinjarije z lutko kandidatke za županjo Lidijo Divjak Mirnik sploh nočem omenjati, saj je dejanje gnilo in smrdljivo.

Gneča za županski stolček bo v Mariboru največja. Sporočilo je jasno. V Mariboru se stvari razvijajo drugače, kot si želijo občani. Mesto očitno potrebuje novo vodstvo.

Ljubljana, Koper

Tudi v Ljubljani, kjer nas je večina verjela, da županu Jankoviću niti nima smisla konkurirati, so ta hip znani že trije kandidati: dr. Anže Logar, ki ga v boj pošilja SDS,  Smiljan Mekicar kot kandidat Dobre države in Dragan Matić, ki ga je predlagala SMC.

Če je v Mariboru menjava župana skoraj dejstvo, je v Ljubljani dejstvo, da zamenjave ne bo. Tehtnica med dobrim in slabim delom županovanja Zorana Jankovića, med njegovimi dosežki in sodnimi procesi, med njegovimi profesionalnimi partnerji in prijateljskimi povezavami, ki so vpeti v delo za občino, je uravnotežena — v njegovo korist.

Tudi v Kopru zaenkrat nič novega, četudi se lista protikandidatov Popoviču hitro daljša. Ta hip jih je že šest. Pri toliko kandidatih drugi krog ne bo presenečenje — toda aktualnega župana to preveč ne moti. Kot nekdanji dirkač je v pomembni prednosti.

Kranj

Župan Kranja Boštjan Trilar je pustil za naslednike odprto bojno polje. V tej bitki ga ne bo. Razlogov nam ni nikoli sam razkril, nekaj možnih pa je lahko izbrskamo iz njegovega zadnjega mandata.

Če bi se podal v kampanjo, bi bila zanj največji udarec prometna nesreča, v kateri je bil kriv na celi črti — alkoholni in komunikacijski. Modro se je odločil, da nam ne bo dovolil gledati krvi, ki bi tekla od vsepovsod, če bi vstopil v novo tekmo.

Brez njega se bodo spopadli nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec (s podporo SD), nekdanja direktorica STO in občinska svetnica Barbara Gunčar in dr. Iztok Purič, ki ga podpira Alenka Bratušek — za naslednika pa si ga želi tudi sam Trilar.

Kaj pa preostalih 200 občin?

Za tistega, ki hoče biti aktiven državljan in ki mu je mar, kaj se dogaja v politiki, ni ovir za pridobivanje podatkov o županskih tekmah v mestnih občinah (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Nova Gorica, Novo Mesto, Velenje, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Ptuj), pa tudi v večjih turističnih krajih kot so Piran, Izola, Bled. Vse je zapisano. Splet ponuja zadnje informacije. 

Drugače je, ko gre za preostalih 200 občin. Nacionalni mediji o tem ne poročajo. To je razumljivo. Tudi mene me ne zanima zelo, kdo bo župan Črnomlja ali Destrnika, če živim na Gorenjskem.

A tudi lokalni ali regionalni mediji, ki bi jim obveščanje prebivalcev znotraj njihovega geografskega dosega moralo biti še kako v interesu, se preračunljivo, ponekod zelo očitno zlizano z dosedanjimi župani, obnašajo interesno naklonjeno do dosedanjega vira prihodkov in ignorantsko do novih kandidatov.

Če ne veste, tudi občinski proračuni so pomemben vir prihodkov lokalnih in regionalnih medijev. Ti ne tvegajo ogrožati svojega vira financiranja na račun novinarskega poslanstva o poštenem, uravnoteženem poročanju.

Toliko o nepristranskosti medijev na lokalni ravni.

Zmagovalni konji

V zameno za leta financiranja izbranega medija z občinskim denarjem so aktualni župani deležni osebnih intervjujev, pogovorov, sporočil in podpore. Novi kandidati pa za majhen oglas plačujejo po nekaj 100€. Njihova sporočila za javnost neobjavljena romajo v koš za smeti. Tako je pri nas na Gorenjskem. 

Eden od aktualnih županov, ki na Gorenjskem zaključuje svoj šesti mandat in ima letos prvič resnega tekmeca, bralcem regionalnega medija v zadnjem pogovoru za svojo sedmo zmago ponuja pregovor, “da se zmagovalnega konja ne menja”.

Seveda. Tudi Anže Kopitar bi zmagoval v ritmični gimnastiki, če bi tekmoval sam. Kje bi bila zato danes ritmična gimnastika, si pa lahko le mislimo. Najbrž bi zelo nadrsala.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE