iSrajca ven, iSrajca not. In ura, ki je ne boš nikoli več updatal.

20.9.2018 / 06:10 Komentiraj
Apple postaja neresna firma, ki srfa na valovih fascinacije mladih snobov, postanega veselja razočaranih norcev kot jaz.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Če kdo mogoče ne opazi, ta karikiran človeček z brado in očali sem jaz. Ilustraciji se reče “memoji” — in to je ena glavnih atrakcij 12. verzije operacijskega sistema za iPhone (in iPad), ki jo je Apple lansiral v ponedeljek ob 19:00 po našem času.

Izbereš si obliko obraza, nosu in ušes, barvo kože in oči in las, frizuro, brado, brke, whatever, če hočeš tudi pokrivalo — od stetsonov in bowler hatov pa do hidžaba, fesa, turbana itd. (ker multi-kulti) — in se sestaviš kot en mali simpatični monstrum z velikimi očkami in si si kao podoben.

Gre seveda za gibljivo sliko. Desetkina famozna TrueDepth sprednja kamera (oz. sistem kamer in projektorčkov) sledi tvojemu obraznemu gibanju in spakovanju, tako da se lahko potem sofisticirano afnaš in pošlješ nekomu, ki se mu ljubi to gledati.

Izbereš si obliko obraza, nosu in ušes, barvo kože in oči in las, frizuro, brado, brke, whatever, če hočeš tudi pokrivalo — od stetsonov in bowler hatov pa do hidžaba, fesa, turbana itd. (ker multi-kulti) — in se sestaviš kot en mali simpatični monstrum z velikimi očkami in si si kao podoben.

104 tedni

Dvakrat 52 tednov pozneje lahko samo citiram to, kar sem napisal ob launchu iOS 10:

“Tudi Apple se degradira in postaja neresna firma, ki srfa na valovih nepremišljene fascinacije mladih snobov in postanega navdušenja razočaranih norcev à la jaz, ki so se iz desetindesetletne navade ujeli v njihov tako imenovani ekosistem.”

“Ne, seveda ne. Ne pride mi na misel, da bi zamenjal robo. Čez 52 tednov bom updatal na Enajstko. Ne grem na Androida in na Windowse. Pa ne iz neke zvestobe, ampak zato, ker mi je prekleti Apple zlezel pod kožo.”

“Ne bom pa se več praskal, ker me ne srbi.”

In tako sem po 104 tednih updatal na Dvanajstko. Ker kaj pa naj bi drugega? Tako kot bom sredi septembra 2019 na iOS 13, sredi septembra 2020 pa na iOS 14.

Človek rabi neke stalnice v življenju, ne? Predvidljivost in rutino.

Novost, ki me je letos precej zmedla, je bilo recimo to, da so člani uprave Apple Inc. na rednem letnem ritualu, ko predstavljajo nove iPhone in Watche in iOSe, kar naenkrat nastopili v srajcah, zatlačenimi v hlače. Odkar na septembrskih eventih ni več znamenitih črnih mikic s povišanim ovratnikom, so jih vedno nosili ven.

Ali se kdo počuti kot idiot?

Letos se mi prvič dogaja, da imam vsaj en tako star Applov artikel, da ga ne morem več updatati na nov operacijski sistem.

Tako star? Pa da sicer še dela? Seveda, ker če je nisi ravno kupil za drobiž v Tediju nasproti Gospodarca, potem naprava po pičlih treh letih ponavadi še dela.

Ja, po treh letih je moj Apple Watch prve oz. nulte generacije že tako star, da sem obsojen na watchOS 4 (4.3.2). Na Petko lahko kar pozabim. Ta je namenjena samo Watchem od druge do četrte generacije (Apple Watch Series 1 do Series 4).

Ne vem, zakaj bi človek po treh letih menjal uro, ki je stala (najmanj) 450€ — zdaj 50€ manj — in ki še čisto v redu dela, ampak vseeno bi bilo super imeti novi Apple Watch. Štirke mi ne bi bilo treba sneti, ko grem plavat, ker je ura vodotesna, pa še bolj na tekočem bi bil z bitjem svojega srca, ker četrta generacija zaznava tudi EKG. Da ne omenjam novih številčnic, ki imajo po fotografijah sodeč res dobre in uporabne — ali vsaj privlačne — komplikacije.

Tako se bom pač moral zadovoljiti s starimi, enimi in istimi ciferblati, ki sem se jih deloma navadil, deloma pa že zdavnaj naveličal.

Želim si samo nekaj: rad bi srečal človeka, ki si je leta 2015 kupil Apple Watch Edition — namreč zlato uro — za 15 do 18.000€ (odvisno od pasu). Uro, ki je danes ne more več updatati in je nikoli več ne bo mogel.

Vprašal bi ga, ali se počuti, kot da imajo za idiota.

Ne vem, zakaj bi človek po treh letih menjal uro, ki je stala (najmanj) 450€ — zdaj 50€ manj — in ki še čisto v redu dela, ampak vseeno bi bilo super imeti ​novi Apple Watch. — [Fotografija: Apple]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE