Kaj se zgodi na Twitterju v konservativnem balončku in kaj v demokratskem?

6.9.2018 / 06:08 Komentiraj
Če bi nehal spremljati ekstremno leve in desne tviteraše, bi to bilo približno tako, kot če bi se TW v celoti odpovedal.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pred leti sem na konferenci, na kateri smo se družili v glavnem televizijski novinarji, uredniki, direktorji in raziskovalci, poslušal predstavitev Twitterja. Namen ustanoviteljev in njihovo predvidevanje je bilo, da bo Twitter zaradi svoje kratke forme — za razliko od komentarjev na spletnih straneh ter Facebooka in blogov — v prihodnosti predvsem informatvni medij.

Računali so tudi na to, da bo zaradi svoje jedrnatosti Twitter tudi medij, ki bo prinašal novice prvi. Za vse pomembne novice bi lahko izvedeli skoraj dobesedno v realnem času, ko so se zgodile.

Takrat je Twitter tudi obljubljal ali vsaj obetal, da bo začel razvijati posebne filtre, kjer boste lahko na kratko opisali, kaj vas zanima in boste torej poleg ljudi, ki jim hočete sledite, lahko izbrali tudi tematiko.

Brez razmišljanja v kratki formi

Tako so recimo predvidevali, da bomo s pomočjo Twitterja dobili najhitrejše prometne informacije. Skratka, da bomo na Twitterju pisali predvsem o dogodkih, ki ne potrebujejo razmisleka, ampak o dogodkih, ki jih vidimo in jih lahko brez razmišljanja in opisovanja ozadja v kratki formi tudi opišemo.

Takrat se nikomur ni niti sanjalo, da bodo uporabniki Twitterja začeli platformo uporabljati predvsem za ideološka razčiščevanja zapletenih družbenih vprašanj, ne pa za toliko za izmenjavo enostavnih, a pomembnih informacij. Odtod tudi širitev od 140 besed na 280 znakov.

Svoj pogled na svet

Večina ameriških uporabnikov je tako začela spremljati na Twitterju samo tiste posameznike in organizacije, ki mislijo podobno kot oni sami. Ljudje na Twitterju iščejo potrditev svojega pogleda na svet.

Na Univerzi Duke so naredili zanimiv eksperiment, tako imenovani “Duke Polarization Group”. Izbrali so skupini prepričanih republikancev in prepričanih demokratov in se z vsakim od njih dogovorili, da določeno obdobje prebirajo tudi tvite nasprotne strani, ki jih prej niso spremljali.

Zanimalo jih je predvsem, ali bo prebiranje tvitov z vsebino, ki ni identična z njihovimi nazori (ali jim je celo nasprotna), spremenila njihovo mnenje o svetu.

Konservativci še bolj konservativni, demokrati ostanejo demokrati

Rezultati so pokazali, da so pripadniki konservativne stranke po določenem času, ko so spremljali tvite demokratov, postali še večji konservativci — medtem ko pa so demokrati ostali demokrati, vendar v nekaj manjšem obsegu. Razlika med obema skupinama ni bila statistično pomembna.

Mnenja in stališča je zelo težko spreminjati. Večina ljudi na Twitterju spremlja samo tiste ljudi, s katerimi se strinja.

Mene večkrat prime, da bi nehal spremljati ekstremno leve in desne tviteraše. Potem pa ugotovim, da bi to bilo približno tako, kot če bi se Twitterju v celoti odpovedal, saj bi v tem primeru najbrž spremljal samo še kakšnih deset posameznikov.

Po drugi strani pa me tudi najbolj zagrizeni vsake toliko presentijo z duhovito domislico. Celo Janša je bil te dni duhovit duhovit, ko je komentiral Cerarjev nastop pred parlamentarno komisijo, kjer je kot kandidat imel hearing za zunanjega ministra.

Cerar je tvitnil:

- “Prizadeval si bom za odprto, uravnoteženo in enotnejšo zunanjo politiko. Pomembno je, da ima #Slovenija prijateljske odnose in odprt dialog z vsemi državami po svetu.”

… Janše pa odgovoril:

- “Zato danes kandidiram za Dalajlamo.”

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE