Madeleine Albright: “Amerika je bila nekoč skala, ki je ustavila fašizem.”

10.8.2018 / 06:10 Komentiraj
Bivša drž. sek. svari pred novim vzponom fašizma — in lamentira za časi, ko so bile ZDA dobri, stari svetovni policaj.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ne vem, ampak čeprav mi je Madeleine Albright simpatična figura in čeprav mi je njena nova knjiga Fascism: A Warning (2018) všeč — kot opozorilo na naraščajoči fašizem —, pa me nekateri odlomki iz njene knjige ne prepričajo.

Strinjam se z njenimi zgodovinskimi paralelami, da je današnja situacija v razvitih državah zrela za vzpon populizma in fašizma. Vendar me odbija to, da v skoraj vsakem odstavku začne lamentirati, da so ZDA izgubile ali opustile vlogo svetovnega policaja, zaradi česar da je svet danes manj stabilen.

Moti me tudi, da razlogov za vzpon fašizma ne išče pri koreninah, ki so danes enake kot v 20. letih in na začetku 30. prejšnjega stoletja.

Neliberalne metode

Tako kot takrat je tudi danes razlog brutalni, neregulirani kapitalizem pod nadzorom velikih korporacij, globalizacija, odprti trgi, prosto mobilni kapitalski in finančni tokovi. Vse to skupaj je pavperiziralo srednji razred na Zahodu in povzročilo velik pritisk na socialno državo, zraven pa še obakrat sproduciralo finančno krizo stoletja.

Vzpon neliberalnih metod vladanja se dogaja na Zahodu, kjer ZDA — če zanemarimo Nemčijo po 2. svetovni vojni — niso igrale vloge policaja, ne pa v državah v razvoju, kjer ZDA še danes bogato “mešajo štrene” in jih sistematično destabilizirajo za doseganje svojih partikularnih strateških interesov.

Krotenje in humanizacija kapitalizma

Rešitev pred vzponom fašizma ni v vrnitvi k monocentričnemu svetu z ameriško hegemonijo, temveč v krotenju in humanizaciji kapitalizma in v omejevanju globalizacije (tokov blaga, kapitala in ljudi).

Če želimo, da se ljudje na Zahodu prenehajo ozirati za populističnimi lažnimi mesijami s fašističnimi tendencami, jim je najprej treba povrniti ekonomsko varnost.

Madeleine Albright: Fašizem. Opozorilo

“Mussolini je spoznal, da si lahko politično moč najpametneje pridobiš tako, kot kokoši puliš perje — eno po eno, pero za peresom. Njegova taktika je živa še danes, v našem ne več novem stoletju. Ko se vsako jutro zbudimo, vidimo povsod po svetu zgodnje primere fašizma: diskreditacije mainstream politikov, pojavljanje voditeljev, ki raje delijo kot pa združujejo, iskanje političnih zmag za vsako ceno in sklicevanje na nacionalno veličino pri ljudeh, ki imajo o veličini popačene predstave. Znaki, ki bi jih morali opaziti, so največkrat zakriti: spremembe ustave, ki so mišljene kot reforme, napadi na svobodne medije z varnostnimi argumenti, dehumanizacija drugih, zakrinkana kot obramba kreposti, praznjenje političnega sistema do te mere, da ostane samo še embalaža.”

“Iz izkušenj vemo, da fašizem in tendence, ki do njega vodijo, ljudje radi posnemajo. Če pogledamo današnji svet, vidimo vajeniške avtokrate, ki kopirajo represivne taktike, preizkušene že v Venezueli in Rusiji pred petnajstimi leti. Nedemokratične prakse so v vzponu v državah kot Turčija, Madžarska, Poljska, Filipini — ki so vse pogodbeni zaveznice ZDA. Radikalna nacionalistična gibanja — nekatera nasilna, druga ne — se širijo s pomočjo pozornosti, ki jim jo posvečajo mediji, prihajajo v parlamente in preusmerjajo meje javne debate proti nestrpnosti in sovraštvu. Amerika je bila v prejšnjem stoletju skala, ki je zaustavila fašizem. In ta skala se zdaj maje.”


OpombaTekst je bil objavljen v četrtek, 9. avgusta 2018, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Pomanjkljivo opozorilo Albrightove na fašizem v vzponu. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE